Ροή

Συγκριτικό τεστ σε 6 δωρεάν Antivirus

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
10
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
Η ασφάλεια των υπολογιστών μας, είναι σίγουρα ένα από τα κορυφαία ζητήματα που θα πρέπει όλοι οι χρήστες να διευθετήσουμε. Γιατί όμως να πληρώνουμε για αυτήν, όταν μπορούμε να την αποκτήσουμε δωρεάν; Παρακάτω θα συγκρίνουμε την απόδοση 6 εντελώς δωρεάν Antivirus, καθώς και ενός δωρεάν Firewall. Μπορούν να τα βγάλουν πέρα;


Οι δοκιμαστικές (trial) εκδόσεις δεν είναι λύση

Ένας από τους κύριους λόγους που πολλοί χρήστες βρίσκονται εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι στις επιθέσεις ιών, οφείλεται στο γεγονός πως οι καινούργιοι υπολογιστές συνήθως έρχονται με εμπορικές εκδόσεις προγραμμάτων προστασίας, εκδόσεις που είναι λειτουργικές για 30 με 60 ημέρες. Όπως είναι φυσικό, αυτές οι evaluation εκδόσεις δεν εμπίπτουν στην κατηγορία του "δωρεάν" αλλά σε αυτή της "δοκιμής και αγοράς". Ακόμη χειρότερα και όπως έχουμε ξαναγράψει, πολλοί χρήστες εγκαθιστούν σπασμένες εκδόσεις προγραμμάτων προστασίας, που ουσιαστικά άμεσα ή μετά από λίγο καιρό δεν προστατεύουν από τίποτα. Και φυσικά φτάνουμε στα ψεύτικα antivirus που πλέον φέρνουν τον υπολογιστή ένα βήμα πριν το format.


Προγράμματα και test configuration

Τα δωρεάν προγράμματα που φιλοξενήσαμε στο συγκριτικό μας, είναι τα εξής:

antivir.jpg

Τις μετρήσεις μας σε αυτά τα προγράμματα τις κάναμε μεταξύ 7 και 9 Δεκεμβρίου 2010. Όσον αφορά το configuration του υπολογιστή, θέλαμε κάτι παλιό (και σχετικά αργό), καθώς επικεντρωθήκαμε κυρίως στις μετρήσεις ταχύτητας και χρηστικότητας. Έτσι ο υπολογιστής που τρέξαμε τα τεστ αποτελούνταν από:


  • Asrock PM845GE

  • Intel Celeron 2.6GHz

  • 512MB DDR266 (8MB shared)

  • WD800JB 80GB

  • AD-5170A Optiarc

  • Windows XP Pro, SP3

Η εγκατάσταση των Windows έγινε αντιγραφή με Norton Ghost image και έτσι εξασφαλίσαμε το ίδιο σύστημα για τα επτά διαφορετικά προγράμματα που φιλοξενήσαμε.

Όσον αφορά τις μετρήσεις και τα συγκριτικά, αποφασίσαμε να περιλάβουμε τους εξής τομείς:

1. Χαρακτηριστικά που δίδονται από τις εταιρείες
2. Ταχύτητα boot-αρίσματος μετά την εγκατάσταση του antivirus
3. Χρόνος σάρωσης του καταλόγου C:\Windows
4. Μέγεθος προγράμματος
5. Κατανάλωση RAM μετά το reboot σε idle mode
6. Απαιτούμενος χρόνος εγκατάστασης
7. Υπογραφές ιών που αναγνωρίζονται
8. Επιπλέον υποστήριξη της εταιρείας στην ιστοσελίδα
9. Περγαμηνές των προγραμμάτων στο internet


Χαρακτηριστικά που δίδονται από τους κατασκευαστές

antivir1.jpg

Ο παραπάνω πίνακας δείχνει πως -τουλάχιστον στα χαρτιά των εταιρειών- το AVG και το Comodo δείχνουν να είναι τα ποιο πλήρη πακέτα. Από την άλλη, εντύπωση προκαλεί το ότι η εταιρεία που διανέμει το BitDefender, αναφέρει στην ιστοσελίδά της πως η δωρεάν έκδοση δεν έχει... real time protection -δηλαδή το ουσιαστικότερο πράγμα που πρέπει να έχει ακόμη και το ποιο βασικό antivirus. Το ZoneAlarm όπως είναι φυσικό επίσης δεν έχει δυνατότητες εντοπισμού παραδοσιακών ιών, ενώ και η free version του Avast δείχνει κάπως "κουτσουρεμένη.


Ταχύτητα εκκίνησης (boot) υπολογιστή, μετά την εγκατάσταση του Antivirus

Ξεκινώντας με τα τεστ ταχύτητας, μετρήσαμε τον απαιτούμενο χρόνο για να εκκινήσει ο υπολογιστής (από το τέλος της POST οθόνης ως την εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας), για κάθε Antivirus ξεχωριστά:

antivir2.jpg

antivir3.jpg

Παρατηρήσαμε (προς έκπληξη μας η αλήθεια) πως τα περισσότερα antivirus δεν καθυστερούσαν τον υπολογιστή -τουλάχιστον εμφανώς. Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα ήταν το AVG που πρόσθεσε περίπου 11" στον χρόνο εκκίνησης, όπως και το ZoneAlarm που έσπασε το.. αρνητικό ρεκόρ κατά 18".


Χρόνος σάρωσης του καταλόγου C:\Windows

Στην δεύτερη μας μέτρηση, σαρώσαμε το System Directory (C:/Windows) με το κάθε ένα Antivirus ξεχωριστά. Για να υπάρχει ομοιοτυπία, απενεργοποιήσαμε από όλα τα Antivirus την εξέταση συμπιεσμένων αρχείων (λέγε με .cab files). Ποιές ήταν οι επιδόσεις;

antivir4.jpg

antivir5.jpg

Το τεστ κάθε άλλο παρά εύκολο ήταν. Π.χ. το Avira δεν επιτρέπει να κάνεις scan σε μοναδικό κατάλογο, και αναγκαστήκαμε να βρούμε ακριβώς ίδιο δίσκο με αυτόν του συστήματος για να μετρήσουμε τον χρόνο επιλέγοντας το D:. Ακόμη, το ίδιο πρόγραμμα (Avira) τσεκάρει πριν από κάθε scan, κρίσιμα αρχεία, χάνοντας περίπου 90". Πλην των... ιδιομορφιών του Avira, το Windows Essentials και το Comodo ήταν με διαφορά τα ποιο αργά προγράμματα, την ίδια ώρα που το BitDefender με το AVG πετύχαιναν τους κορυφαίους χρόνους.


Μέγεθος προγράμματος

Σε αυτό το τεστ, μετρήσαμε τόσο το μέγεθος του προς εγκατάσταση αρχείου, όσο και το μέγεθος που καταλαμβάνει το πρόγραμμα αφού εγκατασταθεί στον δίσκο. Με την πρώτη μέτρηση μπορούμε να δούμε την φορητότητα του προγράμματος, δηλαδή το πόσο γρήγορα θα το κατεβάσουμε από το ίντερνετ, ή πόσο χώρο θα πιάνει στο USB Stick μας, αν θέλουμε να το εγκαταστήσουμε σε πολλαπλά μηχανήματα. Με την δεύτερη μέτρηση, μπορούμε να έχουμε μια άποψη για το πόσο "βαρύ" είναι το πρόγραμμα, αλλά και να υπολογίσουμε πόσο χώρο θα κλέψει από ένα σύστημα με μικρό σκληρό δίσκο:

antivir6.jpg

antivir7.jpg

Κατ' αρχάς να ξεκαθαρίσουμε πως η μέτρηση έγινε με έλεγχο του καταλόγου στο C:\Program Files, αλλά και με τις πληροφορίες uninstall των Windows. Αυτό σημαίνει πως πιθανώς να υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις τουλάχιστον όσον αφορά το μέγεθος που καταλαμβάνει το κάθε πρόγραμμα στον δίσκο. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως το BitDefender είναι το μοναδικό στο συγκριτικό που η εταιρεία ΔΕΝ διανέμει ως installer. Θα πρέπει να συμπληρώσετε μια φόρμα, για να λάβετε ένα email και να κατεβάσετε έναν downloader που θα κατεβάσει αυτός το .msi αρχείο. Αν αυτή η διαδικασία πάντως σας φαίνεται ταλαιπωρία, τότε ίσως αυτός ο κατάλογος να δώσει λύσεις.

Επιπλέον, για να συνεχίσουμε με τις... ιδιορρυθμίες των προγραμμάτων, το Windows Essentials απαιτεί να έχετε αυθεντικά Windows (Genuine Advantage check) για να εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας.

Στις μετρήσεις μας τώρα, ποιο λιλιπούτειο (με ότι αυτό σημαίνει) είναι αναμφισβήτητα το Microsoft Security Essentials, ενώ ο μεγαλύτερος installer είναι αυτός του AVG. Όσον αφορά το μέγεθος στον δίσκο (μετά το πρώτο update), εντύπωση προκαλούν τα... 196MB του Comodo Antivirus, ενώ τα λοιπά Antivirus κινούνται μεταξύ των 70 και 137MB.


Κατανάλωση RAM μετά το reboot σε idle mode

Ίσως το σημαντικότερο τεστ για να γνωρίζουμε πόσο "ελαφρύ" είναι το κάθε πρόγραμμα. Τι είδαμε;

antivir8.jpg

antivir9.jpg

Η μεγάλη μας απογοήτευση ήταν αναμφίβολα το Security Essentials. Για ένα πρόγραμμα που κατά γενική ομολογία δεν έχει ούτε τις επιλογές των άλλων Antivirus, ούτε την αποτελεσματικότητας τους (αλλά ούτε και το μέγεθος τους, στον δίσκο), το... ρεκόρ των 56,5MB είναι πρακτικά αδιανόητο και καταστρέφει την πιθανότητα να το εγκαταστήσει κάποιος μόνο και μόνο για να έχει ένα "ελαφρύ" Antivirus. Αρνητική εντύπωση κατ' εμάς και για τα 31MB του ZoneAlarm, ενώ εντυπωσιακή επίδοση είχε το BitDefender με 7MB ίχνος, κάτι που δυστυχώς οφείλεται στο ότι δεν έχει real-time protection. Πάντως και κατά την διάρκεια του scan, η κατανάλωση της RAM ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα (28MB) την ίδια ώρα που το Avira έσπαγε όλα τα ρεκόρ... κακοδιαχείρισης, ακουμπώντας ούτε λίγο ούτε πολύ τα 107MB RAM!


Απαιτούμενος χρόνος εγκατάστασης

Άλλο ένα τεστ που δείχνει πόσο ελαφρύ (ή όχι) είναι το κάθε ένα Antivirus. Ιδού τα αποτελέσματα:

antivir10.jpg

antivir11.jpg

To AVG πραγματικά παίρνει ΠΟΛΥ ώρα να εγκατασταθεί, σχεδόν το τετραπλάσιο από τον μέσο όρο! Ακολουθεί το Comodo, και από εκεί και πέρα ο χρόνος εγκατάστασης των υπολοίπων κυμαίνεται μεταξύ ενός και δύο λεπτών, με το Security Essentials να πετυχαίνει την καλύτερη επίδοση. Υπόψιν πως αν προσθέσουμε στον χρόνο και την διαδικασία download του BitDefender, τότε ο συνολικός χρόνος εγκατάστασης (με την χρήση μιας γρήγορης ADSL γραμμής) ξεπερνάει τα τέσσερα λεπτά.


Υπογραφές ιών που αναγνωρίζονται

Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, κάποιες εταιρείες ανακοινώνουν το πόσους ιούς ή άλλα επικίνδυνα προγράμματα μπορούν να εντοπίσουν:

antivir12.jpg


Επιπλέον υποστήριξη της εταιρείας στην ιστοσελίδα


  • Microsoft Security Essentials: Υπάρχει βοήθεια στα Ελληνικά και βίντεο στα Αγγλικά με οδηγίες. Πιστεύουμε πως είναι πολύ χρήσιμα για τους αρχάριους, με την γνωστή ποιότητας της Microsoft όσον αφορά την εξυπηρέτηση πελατών.

  • Avast!: Ένα απλό FAQ με προβλήματα -τίποτα το ιδιαίτερο.


  • Avira Antivir: Επίσης πολύ καλό support site, με εργαλεία και repair tools.

  • BitDefender: Τίποτα το ιδιαίτερο, η ιστοσελίδα δείχνει να εστιάζει περισσότερο στους εταιρικούς πελάτες.

  • Comodo Antivirus: Δεν βρήκαμε κάτι που να βοηθάει όποιον έχει πρόβλημα παρέχοντας π.χ. επιπλέον tools.

  • ZoneAlarm: Αν και "απλό" firewall, η ιστοσελίδα του ZoneAlarm έχει section με Virus removal tools αλλά και αρκετές επιπλέον σελίδες για υποστήριξη και λύσεις προβλημάτων.


Περγαμηνές των προγραμμάτων στο internet

Το Virus Bulletin είναι μία καταξιωμένη ιστοσελίδα που ασχολείται με την ασφάλεια και τα αντι-ιικά προγράμματα. Ας δούμε αυτούσιο τον πίνακα από το τελευταίο review (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2010):

verages_quadrant_jun-dec_2010.jpg

Σε αυτόν τον πίνακα λοιπόν, το Avira Free edition δείχνει να βρίσκεται πολύ ψηλά στις μετρήσεις, και από εκεί και πέρα, AVG και Avast να βρίσκονται πολύ κοντά (και ψηλά) στην βαθμολογία (αν και στα τελευταία δύο, μάλλον αναφέρεται στην full έκδοση και όχι στην free). Αρκετά ποιο κάτω το Comodo. (Πηγή: Virus Bulletin: VB100 Award - Latest Comparative).


Μια τελική ματιά στα προγράμματα του συγκριτικού


Microsoft Security Essentials

26.3-microsoft_essentials.jpg

Η δωρεάν πρόταση της Microsoft είναι ένα πρόγραμμα που καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο και εγκαθίσταται γρήγορα. Είναι ίσως από τα καταλληλότερα προγράμματα για αρχάριους, αφού είναι πλήρως εξελληνισμένο, ενώ δεν μπερδεύει τον χρήστη με πολύπλοκες ρυθμίσεις. Από την άλλη, σίγουρα δεν έχει πολλές από τις επιλογές που δίνουν άλλα προγράμματα, ενώ η διαχείριση μνήμης και η ταχύτητα ελέγχου στον δίσκο, είναι από τις χειρότερες του συγκριτικού.


Avast! Free Antivirus

26.4-avast.jpg

To Avast! είναι το δεύτερο (και τελευταίο) πρόγραμμα που είχε Ελληνικό interface. Στα υπέρ του η ευκολία χρήσης, το ωραίο περιβάλλον, αλλά και ο μέσος όρος σε επιδόσεις σε σχεδόν όλα τα συγκριτικά. Στα κατά του, το γεγονός πως η μητρική εταιρεία έχει "πετσοκόψει" κάποιες επιλογές (antispam, antispyware, έλεγχος ιστοσελίδων) προς τέρψην της πλήρους έκδοσης.


AVG Antivirus Free Edition 2011

26.5-avg_free.jpg

Στα αρνητικά του AVG θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το μέγεθος και χρόνο εγκατάστασης, αλλά και τον επιπλέον χρόνο εκκίνησης του υπολογιστή. Από εκεί και πέρα, έχει πολύ καλή επίδοση στην σάρωση δίσκου, λειτουργικότατο interface, και το κυριότερο, προσφέρει σχεδόν τα πάντα (antispyware, antispam, anti-phising, έλεγχο ιστοσελίδων), κάτι που μας αναγκάζει να το ανακηρύξουμε ως αγαπημένη μας επιλογή του συγκριτικού αυτού. Ως κερασάκι στην τούρτα, η ιστοσελίδα της εταιρείας προσφέρει σημαντική υποστήριξη, ενώ το πρόγραμμα περιέχει επιπλέον modules για έλεγχο απόδοσης του υπολογιστή!


Avira Antivir Personal

26.6-avira.jpg

Το Avira ήταν αυτό που θα ονομάζαμε "ούτε κρύο, ούτε ζέστη". Ήταν στην μέση των χρόνων εγκατάστασης ή σάρωσης του δίσκου, αλλά είχε πρόβλημα στην διαχείριση μνήμης κατά την σάρωση, όπου από τα 33MB η κατανάλωση εκτοξεύονταν στα 107MB. Το interface μας δημιούργησε κάποια προβλήματα (π.χ. να μην μπορούμε να scan-άρουμε καταλόγους της επιλογής μας), και γενικά, ούτε μας ενθουσίασε, ούτε μας απογοήτευσε. Από την άλλη, σύμφωνα με το Virus Bulletin, το Avira διαθέτει κορυφαία μηχανή στην πρόληψη κατά των ιών -και αυτές οι δάφνες ίσως λένε παραπάνω πράγματα από την δική μας γκρίνια!


BitDefender Free Edition 2009

26.7-bitdefender.jpg

Το ότι το BitDefender είναι το μοναδικό Antivirus του συγκριτικού που δεν έχει real-time protection (τουλάχιστον όχι σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας), σίγουρα δεν το κάνει δημοφιλή επιλογή. Με πολύ καλή ταχύτητα σάρωσης και διαχείριση μνήμης, καθώς και με ένα αξιοπρεπές interface, το πρόγραμμα θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη αν δεν "πετσοκόβονταν" και αυτό, στον βωμό της επί πληρωμής έκδοσης. Επίσης η αρχική εικόνα υποδοχής που ζητάει να αγοράσουμε την πλήρη έκδοση, είναι εκνευριστική, ενώ ήταν το μόνο Antivirus που εντόπισε απειλή στην μορφή... 2 cookies!


Comodo Antivirus

26.8-comodo_antivirus.jpg

Το Comodo Antivirus είναι το δεύτερο (μετά το AVG) Antivirus, που στα χαρτιά δείχνει να είναι πλήρες. Δυστυχώς δεν είχαμε χρόνο για να παρουσιάσουμε όλη την σειρά (Internet Security) της εταιρείας. Στα αρνητικά του, το ότι έχει σχετικά χαμηλή βαθμολογία στο Virus Bulletin, το πολύ αργό scan του δίσκου αλλά και το μεγάλο μέγεθος εγκατάστασης. Επίσης, ίσως να μην είναι το ποιο κατάλληλο πρόγραμμα για τον αρχάριο χρήστη, αφού π.χ. την Intel κάρτα δικτύου, την εντόπισε ως πιθανή απειλή -κάτι όχι ιδιαίτερα κολακευτικό. Στα θετικά του, η καλή διαχείριση μνήμης και η ύπαρξη sandbox. Γενικά το Comodo μοιάζει να έχει φτιαχτεί για εκείνους που είναι ποιο "hard-core" στην αντιμετώπιση απειλών.


ZoneAlarm Free Firewall

26.9-zonealarm.jpg

Το ZoneAlarm ως το μοναδικό μη-Antivirus, ανήκει σε ξεχωριστή κατηγορία, αν και καταφέρνει να "κλέψει" κάτι από τα άλλα προγράμματα, διαθέτοντας δυνατότητες anti-phising και website check. Ακόμη διαθέτει πολύ καλή υποστήριξη από τον κατασκευαστή ενώ διατείνεται πως ο συνδυασμός αυτού μαζί με ένα "παραδοσιακό" Antivirus, προσφέρει μέγιστη προστασία. Στα κατά, το διαφημιστικό pop-up, η αύξηση του χρόνου boot αλλά και τα διόλου ευκαταφρόνητα 31MB κατανάλωση μνήμης, (δηλαδή περί τα 70-100MB σε συνδυασμό με ένα από τα Antivirus του συγκριτικού). Αν από την άλλη έχετε ένα σύστημα με αρκετή μνήμη και μεγάλη ανάγκη για... ασφάλεια, μην το σκέφτεστε καν!

Τελευταίες σκέψεις

Πιστεύουμε πως με το παραπάνω συγκριτικό, παρουσιάσαμε αρκετά από τα χαρακτηριστικά των antivirus που φιλοξενήσαμε. Από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του καθενός να ελέγξει και να επιλέξει αυτό που θεωρεί ως καλύτερη λύση για τις δικές του (δωρεάν) ανάγκες!


oem.gr
 
Top Bottom