
ΕΝΑ 15ΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΙ από την Ιταλία έγινε το πρώτο παιδί στον κόσμο που απέκτησε τεχνητή καρδιά και μάλιστα για όλη την υπόλοιπη ζωή του.
Η επέμβαση για την τοποθέτηση της ρομποτικής αυτής καρδιάς έγινε στη Ρώμη και διήρκεσε 10 ώρες. Το αγόρι έπασχε από το σύνδρομο μυϊκής δυστροφίας Duchenne και ο οργανισμός του ήταν πολύ εξασθενημένος και δεν μπορούσε ν αντέξει μεταμόσχευση πραγματικής καρδιάς. Ετσι, ως ύστατη λύση, οι θεράποντες ιατροί με επικεφαλής τον δρα Αντόνιο Αμοντέο αποφάσισαν να του τοποθετήσουν μηχανική καρδιά, η οποία εκτιμάται ότι θα παρατείνει τη ζωή τού παιδιού κατά 20 με 25 χρόνια. Στο παιδιατρικό νοσοκομείο Βambino Gesu της Ρώμης, οι χειρουργοί τοποθέτησαν την καρδιά στην αριστερή κοιλία, στο σημείο όπου συνδέεται με την ανιούσα αορτή. Η καρδιά έχει μήκος 4 εκατοστά και, όπως ανέφερε ο δρ Α. Αμοντέο, «πρόκειται για μια ηλεκτρική υδραυλική αντλία η οποία έχει τοποθετηθεί ολόκληρη στον θώρακα ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο πρόκλησης κάποιας μόλυνσης».
Με ρευματοδότη
Η καρδιά ηλεκτροδοτείται από ένα πολύ μικρό ρευματοδότη που βρίσκεται τοποθετημένος πίσω από το αυτί του λήπτη. Ο ρευ?ατοδότης συνδέεται με τη σειρά του με δύο ειδών μπαταρίες: φορητές μπαταρίες, οι οποίες στη διάρκεια της ημέρας προσαρμόζονται στη ζώνη ώστε να μπορεί το παιδί να περπατά, και σταθερές που βρίσκονται κοντά στο κρεβάτι του ώστε η καρδιά να δουλεύει όταν κοιμάται. Οι μπαταρίες έχουν αυτονομία 10 ωρών. Οι ιατροί που πραγματοποίησαν την επέμβαση ανέφεραν ότι είναι η πρώτη φορά που παρόμοια συσκευή τοποθετείται σε παιδί και πρόσθεσαν ότι η ποιότητα της ζωής του θα βελτιωθεί σημαντικά, ακόμη κι αν υποφέρει από το σύνδρομο Duchenne.
Αν και η επέμβαση τοποθέτησης της ρομποτικής καρδιάς ήταν πολύωρη, το 15χρονο αγόρι μπόρεσε στη συνέχεια να σηκωθεί και ήταν σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση. Το γεγονός αυτό χαροποίησε ιδιαίτερα τους γονείς του που έβλεπαν τα προηγούμενα 24ωρα το παιδί τους να οδεύει ολοταχώς προς τον θάνατο αβοήθητο.
Ανοίγει ο δρόμος
Σύμφωνα με τους γιατρούς, η συγκεκριμένη επέμβαση ανοίγει τον δρόμο για να κρατηθούν στη ζωή πολλά παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, τα οποία ενώ υπάρχει ανάγκη να υποβληθούν σεμεταμόσχευση καρδιάς τα διαθέσιμα μοσχεύματα δεν επαρκούν. Επιπλέον υπάρχουν πολλά παιδιά όπως το 15χρονο αγόρι που δεν μπορούν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση εξαιτίας σοβαρών ασθενειών τους. Και έτσι η μόνη ελπίδα που τους απομένει είναι μια ρομποτική καρδιά.
Την περυσινή χρονιά, ένα 13χρονο αγόρι, ο Αντριου Εϊμς ήταν το πρώτο παιδί στον κόσμο το οποίο υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση τεχνητής αντλίας στην καρδιά, στο νοσοκομείο Φρίμαν του Νιούκαστλ στην Αγγλία.
Last edited: