Ροή

Γλυκόξινη σάλτσα ντομάτας

gavraki

Active member
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
2,820
Βαθμολογία
0
Points
36
Location
Rhodos
δ.jpg


Υλικά

1½ κιλό ψιλοκομμένες ντομάτες (κονκασέ)
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια σέλερι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 φλ. τσαγιού μαύρη σταφίδα
1/2 φλ. τσαγιού ξανθή σταφίδα
1 κ.σ. χοντρό αλάτι
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/4 φλ. τσαγιού ξίδι από κρασί

Για το αρωματικό μπουκέτο:

1/4 ξύλο κανέλας
2 γαρίφαλλα (μοσχοκάρφια)
2 κόκκους μπαχάρι
4 κόκκους πιπέρι
Για το τελείωμα:
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγιού μαύρη ζάχαρη
1/4 φλ. τσαγιού ξίδι από κρασί


Εκτελεση


Βάζουμε σε κατσαρόλα τις ντομάτες, την πιπεριά, το κρεμμύδι, το σέλερι, το σκόρδο, τις σταφίδες, το αλάτι, το μαϊντανό, το ξίδι. Βράζουμε τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 50΄ με 1 ώρα, να μειωθούν τα υγρά και να πυκνώσει η σάλτσα.
Μέσα σε ένα τουλπάνι βάζουμε όλα τα μπαχαρικά, τα δένουμε και τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε σε μπολ τη ζάχαρη, τη μαύρη ζάχαρη και το ξίδι, τα προσθέτουμε στη σάλτσα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15΄. έως ότου πυκνώσει η σάλτσα. Ελέγχουμε το αλάτι.
Μοιράζουμε τη σάλτσα σε αποστειρωμένα καυτά βάζα.





Πληροφορία
Για την αποστείρωση των βάζων, στρώνουμε στη βάση μιας κατσαρόλας απορροφητικό πανί. Τοποθετούμε τα βάζα ανάποδα, με το καπάκι προς τα κάτω. Γεμίζουμε την κατσαρόλα με κρύο νερό. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30΄. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε κονσερβοποίηση στη σάλτσα και μπορούμε να τη διατηρήσουμε για μήνες στο ντουλάπι μας. Αφού ανοιχτεί, τη διατηρούμε για μία εβδομάδα στο ψυγείο.
 
Top Bottom