Υλικά
* 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
* 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
* 4 κουτ. σούπας νερό
* 3 κούπες αλεύρι
* Λίγο αλάτι
* Ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για τηγάνισμα
* Για το σιρόπι:
o 1 κούπα νερό
o 1 κούπα ζάχαρη
o 1 κούπα μέλι
* Για το πασπάλισμα:
* Σουσάμι
* Κανέλα
* Καρύδι χοντροκοπανισμένο
Ετοιμασία
1. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στην μέση, ρίχνουμε το χυμό, το λάδι, το νερό και το αλατάκι, φτιάχνουμε μια ελαστική ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες περίπου.
2. Την χωρίζουμε στα δύο, ανοίγουμε σε μια μεγάλη αλευρωμένη επιφάνεια 2 λεπτά φύλλα και με την ροδέλα, κόβουμε λεπτές κάθετες λωρίδες.
3. Βάζουμε το τηγάνι με το λάδι μέχρι την μέση, να κάψει.
4. Μόλις κάψει παίρνουμε ένα πιρούνι το βυθίζουμε στο λάδι και γύρω του (γυρνώντας και το πιρούνι) γυρνάμε μια-μια τις λωρίδες της ζύμης ώσπου να σχηματιστεί ένα σαλιγκαράκι. (Επειδή αυτό απαιτεί μια σχετική εξοικείωση, θα σας πρότεινα την πρώτη φορά να τυλίξετε τις λωρίδες από πριν σε σαλιγκαράκι και μετά να τις ρίξετε στο τηγάνι).
5. Χαμηλώνουμε την φωτιά λίγο για να μην μας αρπάξουν και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
6. Μόλις ροδίσουν ελαφρά, τα βάζουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.
7. Αφού τελειώσουμε με το τηγάνισμα, βάζουμε το σιρόπι να βράσει.
8. Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο περνάμε τα ξεροτήγανα λίγα-λίγα από το σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι, κανέλα και καρύδια.
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτα!
* 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
* 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
* 4 κουτ. σούπας νερό
* 3 κούπες αλεύρι
* Λίγο αλάτι
* Ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο για τηγάνισμα
* Για το σιρόπι:
o 1 κούπα νερό
o 1 κούπα ζάχαρη
o 1 κούπα μέλι
* Για το πασπάλισμα:
* Σουσάμι
* Κανέλα
* Καρύδι χοντροκοπανισμένο
Ετοιμασία
1. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στην μέση, ρίχνουμε το χυμό, το λάδι, το νερό και το αλατάκι, φτιάχνουμε μια ελαστική ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 ώρες περίπου.
2. Την χωρίζουμε στα δύο, ανοίγουμε σε μια μεγάλη αλευρωμένη επιφάνεια 2 λεπτά φύλλα και με την ροδέλα, κόβουμε λεπτές κάθετες λωρίδες.
3. Βάζουμε το τηγάνι με το λάδι μέχρι την μέση, να κάψει.
4. Μόλις κάψει παίρνουμε ένα πιρούνι το βυθίζουμε στο λάδι και γύρω του (γυρνώντας και το πιρούνι) γυρνάμε μια-μια τις λωρίδες της ζύμης ώσπου να σχηματιστεί ένα σαλιγκαράκι. (Επειδή αυτό απαιτεί μια σχετική εξοικείωση, θα σας πρότεινα την πρώτη φορά να τυλίξετε τις λωρίδες από πριν σε σαλιγκαράκι και μετά να τις ρίξετε στο τηγάνι).
5. Χαμηλώνουμε την φωτιά λίγο για να μην μας αρπάξουν και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
6. Μόλις ροδίσουν ελαφρά, τα βάζουμε να στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.
7. Αφού τελειώσουμε με το τηγάνισμα, βάζουμε το σιρόπι να βράσει.
8. Μόλις το σιρόπι είναι έτοιμο περνάμε τα ξεροτήγανα λίγα-λίγα από το σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με σουσάμι, κανέλα και καρύδια.
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτα!