techne
Administrator
Η οικονομική κρίση αποτυπώνεται στην κίνηση που παρουσιάζουν οι τραπεζικές καταθέσεις και οι αποπληρωμές δανείων. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι τους τελευταίους μήνες «τρώμε από τα έτοιμα και τα δανεικά» και επιπλέον ένα μεγάλο μέρος των οφειλών από δάνεια δεν επιστρέφεται, αφού στην περίπτωση αυτή ισχύει το «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».
Σύμφωνα με στοιχεία που υπάρχουν, μια μικρή μερίδα καταθετών φυγαδεύει καταθέσεις προς το εξωτερικό, στην Ελβετία ή σε άλλους «ασφαλείς παραδείσους», τους οποίους αρχίζει τώρα να εντοπίζει ο ΣΔΟΕ. Ομως η πλειονότητα των καταθετών κάνει αναλήψεις από τα έτοιμα για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών. Οι επιχειρήσεις για την καταβολή ΦΠΑ και τα φυσικά πρόσωπα για να καλύψουν έξοδα του νοικοκυριού. Ετσι τον Ιούνιο τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ βγήκαν από τους λογαριασμούς καταθέσεων.
Εντός του πρώτου εξαμήνου οι καταθέσεις έχουν υποστεί μείωση της τάξης των 18 δισ. ευρώ. Δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε μήνα από τα γκισέ των τραπεζών «έφευγαν» περίπου 3 δισ. ευρώ. Στο τέλος Ιουνίου νοικοκυριά και επιχειρήσεις διέθεταν καταθέσεις μόνο 254 δισ. ευρώ, ενώ στις αρχές του έτους το κεφάλαιό τους άγγιζε τα 273 δισ. ευρώ. Πριν από περίπου ένα χρόνο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών είχαν φτάσει τα 281,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχουν μειωθεί κατά 26 με 27 δισ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των δανειοληπτών που αδυνατεί να εξυπηρετήσει το χρέος του αυξάνεται αλματωδώς, με αποτέλεσμα να προσεγγίζουν πλέον τα 24 δισ. ευρώ τα δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο». Αποτέλεσμα αυτής της πραγματικότητας είναι να αντιμετωπίζουν και κάποιες τράπεζες πρόβλημα ρευστότητας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οκτώ στα δέκα δάνεια για αγορά ΙΧ ή καταναλωτικό απορρίπτονται από τις τράπεζες.
ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ
espressonews.gr