Ως προστατευτική ασπίδα για την υγεία των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση λειτουργεί η κατανάλωση μήλων, αχλαδιών, μαύρης σοκολάτας και κόκκινου κρασιού. Μάλιστα μπορεί να προλάβει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου και καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες, που υπάρχουν σε κάθε φυτό, αλλά οι υψηλότερες συγκεντρώσεις παρατηρούνται στα φρούτα και κυρίως στη φλούδα. Τις υψηλότερες συγκεντρώσεις φλαβονοειδών έχουν τα μήλα, τα σταφύλια και τα πορτοκάλια, ενώ από τα λαχανικά, τα μπρόκολα και τα κρεμμύδια αποτελούν σημαντικές πηγές. Η σόγια περιέχει ισοφλαβίνη, ένα είδος φλαβονοειδούς, το οποίο λειτουργεί ως οιστρογόνο και έχει χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική μέθοδος ορμονοθεραπειών σε γυναίκες. Επίσης, η σοκολάτα περιέχει ισοκατεχίνη (είδος φλαβονοειδών), αλλά απαιτείται προσοχή, καθώς η μεγάλη κατανάλωσή της βλάπτει σημαντικά την υγιεινή των δοντιών. Τα μήλα, τα πορτοκάλια, η μαύρη σοκολάτα και το κόκκινο κρασί, προστατεύουν την καρδιά μειώνοντας τα επίπεδα της αποκαλούμενης κακής χοληστερίνης.
Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 34.000 γυναικών μετά την εμμηνόπαυση και συγκεκριμένα την περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή των τροφών που κατανάλωναν. Στη συνέχεια εξέτασαν τα ποσοστά των γυναικών εκείνων που εμφάνισαν καρδιακά νοσήματα μέσα σε διάστημα 16 ετών. Πάντως σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα γυναικών προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής.
Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες περίπου 34.000 γυναικών μετά την εμμηνόπαυση και συγκεκριμένα την περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή των τροφών που κατανάλωναν. Στη συνέχεια εξέτασαν τα ποσοστά των γυναικών εκείνων που εμφάνισαν καρδιακά νοσήματα μέσα σε διάστημα 16 ετών. Πάντως σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρειάζονται περαιτέρω έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα γυναικών προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής.