RC_Andreas
Administrator
Η Samsung κατοχύρωσε ευρεσιτεχνία στην Κορέα για ένα διαδραστικό φακό επαφής ο οποίος θα μπορεί να λαμβάνει και να στέλνει δεδομένα σε ένα παρακείμενο smartphone.
Σύμφωνα με την άδεια που έλαβε η Samsung, η ευρεσιτεχνία αφορά έναν «έξυπνο φακό επαφής επαυξημένης πραγματικότητας και μεθόδους κατασκευής και λειτουργίας του». Η σχετική αίτηση κατατέθηκε το 2014 και δημοσιεύθηκε πρόσφατα.
Ο «έξυπνος» φακός επαφής ενσωματώνει μία κάμερα, αισθητήρες κίνησης, έναν αναμεταδότη (κεραία RF) και μία μονάδα οθόνης που βρίσκεται στο κέντρο του φακού. Όπως ήδη αναφέρθηκε ο φακός θα μπορεί να επικοινωνεί με μία παρακείμενη συσκευή smartphone με τον χρήστη να αποκτά τον έλεγχο της συσκευής απλά ανοιγοκλείνοντας τα βλέφαρά του.
Επιπρόσθετα, το smartphone θα μπορεί να χρησιμεύει και σαν ένα μέσο αποθήκευσης του περιεχομένου που θα λαμβάνεται από τον έξυπνο φακό επαφής.
Στο σημείο αυτό αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η επαυξημένη πραγματικότητα διαφέρει από την εικονική πραγματικότητα στο γεγονός ότι ο χρήστης μπορεί να βλέπει συγχρόνως τις προβαλλόμενες εικόνες και τον πραγματικό κόσμο. Αντίθετα, στο virtual reality ο χρήστης μεταφέρεται εξολοκλήρου σε έναν εικονικό κόσμο ο οποίος προβάλλεται συνήθως από ένα headset.
Στη σχετική αίτηση που κατέθεσε η Samsung εκφράζεται η ανάγκη δημιουργίας ενός έξυπνου φακού επαφής λόγω της ποιοτικότερης εικόνας που θα προσφέρει σε σύγκριση με τα ανταγωνιστικά headsets. Μάλιστα, η Samsung ονοματίζει χαρακτηριστικά το Google Glass όταν αναφέρεται στα υπάρχοντα (εκείνη την περίοδο) heads-up displays.
Ωστόσο, η κορεατική εταιρεία με την ευρεσιτεχνία της αναφέρεται στο σχεδιασμό του φακού και όχι στο τι ακριβώς θα μπορεί αυτός να κάνει. Η μόνη σχετική αναφορά που γίνεται είναι το παράδειγμα για τη χρήση των βλεφάρων που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν την κάμερα του φακού και αυτή να λάβει φωτογραφίες.
Όπως αναφέρει το Digital Trend, σαν συμπλήρωμα στη σχετική ευρεσιτεχνία, έρχεται η κατοχύρωση της εμπορικής ονομασίας Gear Blink που κατατέθηκε επίσης το 2014 σε Ηνωμένες Πολιτείες και Κορέα. Αν και δεν γίνεται σαφής αναφορά σε κανένα συγκεκριμένο προϊόν η τότε φημολογία θεωρούσε ότι θα επρόκειτο για μία συσκευή ανάλογη του Google Glass. Προφανώς, οι τωρινές αποκαλύψεις βοηθούν στη σύνθεση ολόκληρης της εικόνας.
Κλείνοντας θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Samsung δεν είναι η μοναδική εταιρεία που «πειραματίζεται» με έξυπνους φακούς επαφής. Στις αρχές Μαρτίου η ελβετική Sensimed, που ειδικεύεται στον χώρο των εφαρμογών υγείας, κατέθεσε για έγκριση στον FDA, τον αμερικανικό οργανισμό εποπτείας φαρμάκων και τροφίμων, μία λύση έξυπνου φακού που θα βοηθάει στη θεραπεία του γλαυκώματος. Επιπρόσθετα, σε ανάλογες εφαρμογές υγείας εργάζεται και η Google με τη συνεργασία εξειδικευμένων εταιρειών.