Τιραμισού με παντεσπάνι
Υλικά για το παντεσπάνι
1 φλιτζάνι του τσαγιού κοφτό ζάχαρη
6 αυγά
1 φλιτζάνι κοφτό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
Υλικά για το σιρόπι
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού νερό
3 κουταλιές της σούπας γεμάτες κακάο
Υλικά για την κρέμα
500γρ τυρί Philadelphia
500ml κρέμα γάλακτος (με πλήρη λιπαρά)
1 φλυτζάνι του τσαγιού κοφτό ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Σ? ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη πολύ καλά, μέχρι να ασπρίσουν.
Σ? ένα άλλο μπολ χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τα ασπράδια μαρέγκα, μέχρι να πήξει, ώστε να κόβεται με το κουτάλι, χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ, γιατί θα κόψει.
Προσθέτουμε το κονιάκ και το μπέικιν στο μείγμα με τους κρόκους.
Μετά ρίχνουμε λίγο αλεύρι εναλλάξ με λίγη μαρέγκα, μέχρι να τελειώσουν.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί νούμερο 25, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε για 20-25? περίπου, χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου, στους 180 βαθμούς. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο με οδοντογλυφίδα. Αν κολλάει, χρειάζεται να ψηθεί λίγο ακόμα.
Μόλις αρχίσει και ζαρώνει το παντεσπάνι σημαίνει ότι ψήθηκε.
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά το κόβουμε στη μέση.
Μέχρι να κρυώσει το παντεσπάνι, χτυπάμε το τυρί Philadelphia με τη ζάχαρη και κατόπιν ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι.
Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 2? απ? τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Σε μία πιατέλα βάζουμε το ένα το κομμάτι από το παντεσπάνι, το σιροπιάζουμε, ρίχνουμε επάνω σ? αυτό τη μισή κρέμα και τη στρώνουμε.
Κατόπιν τοποθετούμε επάνω στην κρέμα το άλλο κομμάτι.
Το σιροπιάζουμε και βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα.
Στρώνουμε καλά την κρέμα και πασπαλίζουμε την τιραμισού με σκόνη κακάο.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και το σερβίρουμε την επόμενη ημέρα.
Είναι προτιμότερο, για να μη νοτίσει το κακάο, να το ραντίσουμε την ώρα που θα το σερβίρουμε.
Υλικά για το παντεσπάνι
1 φλιτζάνι του τσαγιού κοφτό ζάχαρη
6 αυγά
1 φλιτζάνι κοφτό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
Υλικά για το σιρόπι
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού νερό
3 κουταλιές της σούπας γεμάτες κακάο
Υλικά για την κρέμα
500γρ τυρί Philadelphia
500ml κρέμα γάλακτος (με πλήρη λιπαρά)
1 φλυτζάνι του τσαγιού κοφτό ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Σ? ένα μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός τους κρόκους με τη ζάχαρη πολύ καλά, μέχρι να ασπρίσουν.
Σ? ένα άλλο μπολ χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τα ασπράδια μαρέγκα, μέχρι να πήξει, ώστε να κόβεται με το κουτάλι, χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ, γιατί θα κόψει.
Προσθέτουμε το κονιάκ και το μπέικιν στο μείγμα με τους κρόκους.
Μετά ρίχνουμε λίγο αλεύρι εναλλάξ με λίγη μαρέγκα, μέχρι να τελειώσουν.
Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ταψί νούμερο 25, ρίχνουμε το μείγμα και ψήνουμε για 20-25? περίπου, χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου, στους 180 βαθμούς. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο με οδοντογλυφίδα. Αν κολλάει, χρειάζεται να ψηθεί λίγο ακόμα.
Μόλις αρχίσει και ζαρώνει το παντεσπάνι σημαίνει ότι ψήθηκε.
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και μετά το κόβουμε στη μέση.
Μέχρι να κρυώσει το παντεσπάνι, χτυπάμε το τυρί Philadelphia με τη ζάχαρη και κατόπιν ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι.
Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 2? απ? τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Σε μία πιατέλα βάζουμε το ένα το κομμάτι από το παντεσπάνι, το σιροπιάζουμε, ρίχνουμε επάνω σ? αυτό τη μισή κρέμα και τη στρώνουμε.
Κατόπιν τοποθετούμε επάνω στην κρέμα το άλλο κομμάτι.
Το σιροπιάζουμε και βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα.
Στρώνουμε καλά την κρέμα και πασπαλίζουμε την τιραμισού με σκόνη κακάο.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και το σερβίρουμε την επόμενη ημέρα.
Είναι προτιμότερο, για να μη νοτίσει το κακάο, να το ραντίσουμε την ώρα που θα το σερβίρουμε.