Υλικά
2 1/5 κιλά πατάτες
1/2 κίτρινο κρεμμύδι καθαρισμένο
2 μεγάλα αυγά
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
Ηλιέλαιο για το τηγάνι
3-4 φέτες φιλέτο σολομό για σερβίρισμα προαιρετικά
4 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
1/4 φλιτζανιού φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε αρκετό νερό και τρίβουμε (με την χοντρή μεριά του τρίφτη) τις πατάτες πάνω από το νερό. Όταν τελειώσετε με τις πατάτες τρίβετε το κρεμμύδι. Αφήνετε στην άκρη για 30 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια σε άλλο μπολ ρίχνετε τα δυο αυγά, το αλεύρι, πιπέρι, καγιέν, αλάτι και ανακατεύετε καλά με το σύρμα μέχρι να γίνει ένας απαλός πολτός.
Έπειτα στραγγίζετε πολύ καλά τις πατάτες σε σουρωτήρι, ακόμα καλύτερα στραγγίξτε τες με τα χέρια σας μέχρι να αποβάλουν όλα τα υγρά τους.
Αμέσως μετά προσθέστε το μείγμα αυγού μέσα στις πατάτες και ανακατέψτε πολύ καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Καλύπτετε με πλαστική μεμβράνη και αποθηκεύετε στο ψυγείο για λίγη ώρα ή για μια νύχτα ώστε να τις φτιάξτε την επόμενη ημέρα.
Στη συνέχεια πλάθουμε το μείγμα σε κεφτέδες και το πατικώνουμε με την παλάμη μας. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ηλιέλαιο και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή εστία για 5 λεπτά από κάθε πλευρά. Σερβίρουμε με μους η μαρμελαδα μηλου