Areti
VIP μέλος
οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι σημαντικά γενετικά στοιχεία εξηγούν γιατί μερικοί άνθρωποι μένουν λεπτοί χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, σε αντίθεση με κάποιους άλλους που χρειάζεται να πασχίσουν σκληρά χωρίς πάντα να τα καταφέρνουν.
βρετανοί μελετητές, υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν το γονίδιο που ρυθμίζει την όρεξη και επηρεάζει το πόσο πεινασμένος νιώθει κανείς, συνεπώς λοιπόν και την ποσότητα λίπους που συσσωρεύει στο σώμα του.
η μελέτη υπό την καθηγήτρια του πανεπιστημίου της οξφόρδης φράνσις άσκροφτ, βασίστηκε σε πειράματα πάνω σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, στα οποία προστέθηκε το γονίδιο fto, του οποίου η υπερβολική ενεργοποίηση ευθύνεται για την παχυσαρκίακαι την αυξημένη όρεξη.
όπως έδειξαν τα πειράματα, τα θηλυκά ποντίκια που έφεραν δύο πρόσθετα αντίγραφα του γονιδίου, έγιναν κατά 22% παχύτερα, ενώ τα αρσενικά ποντίκια επίσης αύξησαν το βάρος τους, αλλά λιγότερο (κατά 10%).
στο μέλλον, οι μελετητές αισιοδοξούν ότι θα αναπτυχθούν φάρμακα με τη μορφή χαπιών κατά της παχυσαρκίας, που θα καταστέλλουν τη δράση του fto και έτσι θα «φρενάρουν» την όρεξη.
η άσκροφτ διευκρίνισε ότι το γονίδιο fto δεν είναι το μοναδικό υπεύθυνο για την παχυσαρκία. ωστόσο, είναι ο πιο σημαντικός γενετικός παράγοντας που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα και που επηρεάζει την αύξηση του βάρους ρυθμίζοντας την όρεξη.