Ροή

Τι συμβαίνει τελευταία με τον Firefox; Και τι είναι το plugin container.exe;

RC_Andreas

Administrator
Βαθμολογία
10
Website
www.eltube.gr
Εδώ και 2 χρόνια που βγήκε στην κυκλοφορία η τρίτη έκδοση του Firefox, έχουν αρχίσει οι γκρίνιες -αρχικώς από προγραμματιστές και μετέπειτα από απλούς χρήστες- με τις αναβαθμίσεις και διαφοροποιήσεις της νέας έκδοσης που πάει να μοιάσει αρκετά σε λειτουργικά σημεία τον Internet Explorer... Από την άλλη πλευρά, έχουμε τον Internet Explorer να πάει να μοιάσει τον Firefox σε πολλές λειτουργίες (όπως οι καρτέλες, τα πρόσθετα, η εμφάνιση κ.λπ.), και στο τέλος να τα κάνουν και οι δυο σκατ... χάλια! Ο λόγος όμως στο συγκεκριμένο θέμα γίνεται για τον Firefox, την διαχείριση μνήμης και το νεοπροστηθέν plugin container.exe.

Το μεγάλο πρόβλημα διαχείρισης της μνήμης RAM που καταναλώνεται από το πρόγραμμα δεν λύθηκε ούτε στην τελευταία (3.6) έκδοση του Firefox προκαλώντας αρκετή δυσαρέσκεια από τους φανατικούς χρήστες -όπως και από μένα άλλωστε που χρησιμοποιώ τον Firefox από το 2005 και την 1.0.κάτι έκδοση. Έτσι συνεχίζεται το μεγάλο φόρτωμα μνήμης όταν ανοίγουμε πολλές καρτέλες, δημιουργώντας πρόβλημα στη μνήμη RAM και στην λειτουργία του συστήματος καθώς η μνήμη «ΔΕΝ αδειάζει» -όταν κλείσουν όλες οι καρτέλες και μείνει μόνο μία ή λιγότερες, παρά μόνο με το κλείσιμο του Firefox! Εγώ προσωπικά έχω δει Firefox που άνοιξε 15+ καρτέλες να καταναλώνει 1,5Gb μνήμης, η οποία συνέχισε να καταναλώνεται και όταν έμειναν δύο μόλις καρτέλες, φτάνοντας το λειτουργικό σύστημα στα άκρα του!

Στην τελευταία έκδοση 3.6, οι προγραμματιστές αποφάνθηκαν ότι για τον μεγάλο όγκο της μνήμης φταίνε οι ιστοσελίδες που άρχισαν να χρησιμοποιούν πολύ Flashοειδές περιεχόμενο ή να τρέχουν πολλές διαφημίσεις σε Flash. Έτσι λοιπόν, έκαναν μία μεγάλη αλλαγή στον κώδικα ενσωματώνοντας στον Firefox το plugin container.exe. Το container.exe λοιπόν, είναι ένα πρόσθετο (που δεν φαίνεται στα πρόσθετά σας) και τρέχει όποτε είναι ανοιχτός ο Firefox και ανιχνευθεί οτιδήποτε Flash, Silverlight ή Quicktime περιεχόμενο στην ιστοσελίδα. Έτσι, σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα με το Flashοειδές περιεχόμενο -και υπάρχουν ουκ ολίγα ειδικά με το Flash, να κλείσει αυτόματα το container.exe που διαβάζει το περιεχόμενο χωρίς να επηρεαστεί ο Firefox... Καλά και όμορφα στην θεωρία, στην πράξη όμως τι γίνεται;

Στην πράξη, όντως το container.exe, τρέχει σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα υπάρχει Flashοειδές περιεχόμενο ανεξάρτητα από τον Firefox. Αλλά πέραν της καθυστέρησης του φορτώματος που δημιουργείται τρώει υπερβολική μνήμη RAM και ρουφάει επεξεργαστική δύναμη τάξεως του 50%+ σε διπύρηνους επεξεργαστές! Δείτε λίγο τα παρακάτω screenshot για να καταλάβετε τι ακριβώς λέω:

firefox-container-ram-1.jpg

firefox-container-ram-2.jpg

Η διαχείριση εργασιών των Windows 7, μας δείχνει με απλά λόγια ότι καταναλώνονται συνολικά 900Mb μνήμης RAM από τον Firefox και το plugin container.exe, με επεξεργαστική ισχύ που χτυπάει στο 60% (σε διπύρηνο επεξεργαστή)! Το screenshot τραβήχτηκε την στιγμή που ήταν ανοιχτές 7-8 καρτέλες από ιστοσελίδες εκ των οποίων μία έτρεχε εξ ολοκλήρου σε Flash και στις άλλες έτρεχαν μερικές διαφημίσεις σε Flash μορφή. Στις επιδόσεις βλέπουμε ότι -μαζί με τα Windows και κανά 2 άλλα ανοιχτά προγράμματα- χρησιμοποιείται 1,46Gb μνήμης από τα 2Gb μνήμης RAM που έχει το μηχάνημα με μία CPU να ζορίζεται και να είναι εμφανή τα σημάδια κόπωσης στο χρήστη κατά την λειτουργία των Windows. Πράγμα, πραγματικά υπερβολικό για έναν browser που απλά θες να «χαζέψεις» λίγο στο ίντερνετ...

Θα μου πείτε, «πως μπορώ να το απεγκαταστήσω το container.exe να μην με "σκίζει" το μηχάνημα»... Δεν υπάρχει λόγος να το απεγκαταστήσετε ή να το διαγράψετε, εφόσον οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιείται δεν έχουν Flashοειδές υλικό τότε δεν τρέχει και το plugin -και τις Flashοειδείς διαφημίσεις μπορείτε να τις μπλοκάρετε με το πρόσθετο AdBlock. Αν πάλι επιμένετε ότι σας έχει δημιουργήσει τρομερό πρόβλημα και κρασάρει ο Firefox, τότε θα σας πω: Γράψτε στην μπάρα διευθύνσεων (εκεί που γράφετε τις διευθύνσεις του ίντερνετ...) about:config και μπείτε εκ βαθέων στις προγραμματιστικές ρυθμίσεις του Firefox. Θα δείτε μία τεράστια λίστα με άγνωστα πραγματούδια. Για να μην ψάχνεστε, στο φίλτρο που έχει (σαν αναζήτηση) γράψτε dom.ipc. Θα σας εμφανίσει 5 καταχωρήσεις από plugins με true & false. Δεξί κλικ στην κάθε μία και γυρίστε την σε false. Κάντε μία επανεκίνηση τον Firefox και είστε εντάξει. Τα βίντεο και οι Flash διαφημίσεις θα παίζουν και πάλι (εφόσον υπάρχει πρόσθετο για Flash player ή ανάλογο για τους άλλους players), αλλά δεν ξέρω να σας πω για την σταθερότητα του προγράμματος...

Για να δούμε λίγο τι συμβαίνει και την αντιπέρα όχθη: Πριν από 2 χρόνια περίπου εμφανίστηκε ο Google Chrome. Θετικό αν κρίνουμε ότι η εταιρία κολοσσός -πλέον- Google αποφάσισε να φτιάξει έναν ταχύτατο -όπως υποσχέθηκε- browser. Ναι, τον έφτιαξε, και έγινε άμεσα από τους αγαπημένους των χρηστών (ασχέτως αν υπήρχαν μικροπροβληματάκια στην αρχή) μιας και από τις πρώτες κιόλας εκδόσεις χρησιμοποιεί multi-process διεργασίες για κάθε καρτέλα και κάθε λειτουργία χωρίς να δημιουργείται κανένα κόλλημα με την μνήμη... Ναι μεν, μνήμη φορτώνεται και πάλι αρκετή, αλλά πρώτον, αδειάζει σε κάθε κλείσιμο καρτέλας και αν κάποια καρτέλα κολλήσει (με το συνήθες κόλλημα των PDFs), μπορείς να την τερματίσεις χωρίς να χρειαστεί να τερματίσεις ολόκληρο το πρόγραμμα (που μπορεί να έχει εκείνη τη στιγμή και 10 καρτέλες ανοιχτές). Δείτε λίγο πως δουλεύει ο Chrome τις πολλές καρτέλες και τις διεργασίες μνήμης:

chrome-ram-2.jpg

chrome-ram-1.jpg

Τα screenshot έγιναν από άλλο (και πάλι διπύρηνο) μηχάνημα με 2Gb RAM, που έχει Chrome 6 και ΔΕΝ έχει Firefox 3.6 (αλλά 3.5.13). 11 καρτέλες ανοιχτές -παρόμοιες με τα αρχικά screenshot του Firefox- από Chrome και 2 καρτέλες από Firefox χωρίς να υπάρχει και να τρέχει το container.exe. O Chrome λοιπόν χρησιμοποιεί περίπου 500Mb RAM την στιγμή που ο Firefox με το container.exe παραπάνω χρησιμοποιούσαν σχεδόν διπλάσια RAM! Και εννοείται ότι η μνήμη «αδειάζει» σε κάθε μία καρτέλα που κλείνουμε... Δεν αγιοποιώ τον Chrome ούτε τον διαφημίζω, μιας και έχει ακόμη μερικά προβληματάκια με την εμφάνιση των σελίδων, αλλά στο θέμα διαχείρισης της μνήμης είναι... «μάνα»!

Τόσο δύσκολο λοιπόν είναι από τους προγραμματιστές του Firefox να χρησιμοποιήσουν πολλαπλές διεργασίες στις καρτέλες του, κάτι που ο Chrome το κάνει εδώ και 2 χρόνια; Δεν το γνωρίζω αυτό μιας και δεν είμαι προγραμματιστής... Αλλά θα επιμείνω σ' αυτό που είπα στην πρώτη μου παράγραφο: Ο Firefox έχει γίνει πλέον Ιζνογκούντ και θέλει να γίνει βεζίρης στη θέση του βεζίρη... πρώτος δηλαδή στη θέση του Internet Explorer «παρατώντας» την καινοτομία που τον είχε διακρίνει παλιότερα στις υπηρεσίες του. Αντ' αυτού, βλέπουμε έναν Internet Explorer να τον έχει βοηθήσει ο ανταγωνισμός και να γίνεται καλύτερος από έκδοση σε έκδοση, αλλά -σαν έχει ραγίσει το γυαλί- να συνεχίζει να πέφτει στα στατιστικά χρήσης σταδιακά και σταθερά. Βλέπουμε επίσης έναν Chrome να αυξάνει διαρκώς τα ποσοστά χρήσης του παγκοσμίως (πιάνοντας για τα καλά διψήφιο ποσοστό), και αφήνοντας τον Firefox -αναποφάσιστα- σταθερό στα στατιστικά του... Μπορείτε να δείτε τα στατιστικά των browsers παγκοσμίως (αλλά και μεμονωμένα για πολλές χώρες) στην ιστοσελίδα StatCounter.com.

Εγώ προσωπικά τον τελευταίο χρόνο, έχω αρχίσει να χρησιμοποιώ περισσότερο Chrome στο σερφάρισμά μου, και λιγότερο Firefox για μερικές ιστοσελίδες, σε αυτές που κολίεται για οποιοδήποτε λόγο ο Chrome... Βέβαια υπάρχει και δεύτερος λόγος γι' αυτή τη στροφή, καθώς στο 64bitο σπιτικό σύστημα που εργάζομαι, έχω στείλει καμιά 500αριά crash-report για τον 32bitο Firefox στην Mozilla, ενώ ο 32bitος Chrome δεν έχει κρασάρει ούτε μία φορά...

oem.gr

Top Bottom