Ροή

θετικές στον ιό hpv οι μισές ελληνίδες

Areti

VIP μέλος
Joined
29 May 2010
Μηνύματα
1,715
Βαθμολογία
3
Points
38
Age
55
Location
Rhodos,Larissa
large_28722.jpg


Νέες μέθοδοι για την έγκαιρη διάγνωση του γυναικολογικού καρκίνου καθώς και καινούργιες χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση ακόμα και προχωρημένων μορφών καρκίνου συζητήθηκαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γυναικολογικού Καρκίνου, που διεξήχθη πρόσφατα στην Πράγα.

Η πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου αποτέλεσε σημαντικό κεφάλαιο στο συνέδριο. Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) προκαλεί μεγάλο αριθμό σοβαρών νοσημάτων, όπως καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καρκίνο αιδοίου, κόλπου, πέους, πρωκτού και γεννητικά κονδυλώματα, ενώ επιπλέον ευθύνεται για ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως του στοματοφάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας και του λάρυγγα.

Σημειώνεται ότι ειδικά για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο ιός HPV, καθώς μία γυναίκα δεν μπορεί να αναπτύξει αυτόν τον καρκίνο, αν δεν μολυνθεί από τον ιό.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του μαστού, σε γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία που εμφανίζουν υψηλό ποσοστό προκαρκινικών αλλοιώσεων τραχήλου, αιδοίου και κόλπου σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 19-27 ετών και υψηλό ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες ηλικίας 30 έως 40 ετών.

H καθηγήτρια ανοσολογίας Margaret Stanley τόνισε τη μεγάλη συχνότητα της λοίμωξης από τον ιό HPV, η οποία είναι πολύ υψηλή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Υπολογίζεται ότι 9 στις 10 γυναίκες έρχονται σε επαφή με τον ιό HPV στη διάρκεια της ζωής τους. Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην πρόληψη της λοίμωξης μέσω του εμβολιασμού, αναλύοντας τον τρόπο που λειτουργούν τα HPV εμβόλια.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, εθνικές μελέτες δείχνουν ότι το 50% των Ελληνίδων γυναικών που προσέρχονται στα νοσοκομεία της χώρας για έλεγχο με τεστ Παπανικολάου είναι θετικές στον ιό HPV, ενώ ο ιός HPV εντοπίζεται στο 75% των παθολογικών τραχηλικών δειγμάτων των γυναικών που υποβάλλονται σε εξέταση Παπανικολάου. Όσον αφορά στους κυριότερους τύπους του ιού, φαίνεται ότι στην Ελλάδα οι πιο συχνοί καρκινικοί τύποι του ιού HPV είναι οι 16, 18, και οι πιο συχνοί καλοήθεις, είναι οι 6 και 11. Οι τύποι αυτοί προκαλούν το 70% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το 90% των γεννητικών κονδυλωμάτων αντίστοιχα, παγκοσμίως.

Ο περιορισμός των νοσημάτων αυτών θα επιτευχθεί με τη μαζική εφαρμογή του εμβολιασμού έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο εν λόγω εμβολιασμός εφαρμόζεται σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο και συνιστά τη σύγχρονη μέθοδο πρόληψης του καρκίνου αλλά και των προκαρκινικών μορφών του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου και του κόλπου.

Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας. Το εμβόλιο, που κυκλοφορεί από το 2007 στην Ελλάδα, χορηγείται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια και τις νέες γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών.

Στις σεξουαλικά ενεργές κοπέλες, ο συνδυασμός HPV εμβολίου και εξέτασης κατά Παπανικολάου παρέχει την καλύτερη προστασία έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
 
Top Bottom