Ροή

Θα φορτίζουμε τα κινητά μας μία φορά την βδομάδα;

Areti

VIP μέλος
Joined
29 May 2010
Μηνύματα
1,715
Βαθμολογία
3
Points
38
Age
55
Location
Rhodos,Larissa
5591A713B46B619E9CFE1DCB3DF1D33B.jpg

Ο πρώτος στόχος του μεγάλου ερευνητικού προγράμματος, που ανακοίνωσαν σήμερα η... IBM, η Infineon και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι ο δεκαπλασιασμός της διάρκειας ζωής της μπαταρίας ενός κινητού τηλεφώνου.

Το νέο ερευνητικό πρόγραμμα, με το όνομα «Steeper», στοχεύει επίσης στη μείωση των ενεργειακών αναγκών άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, όπως οι τηλεοράσεις ή οι μεγάλοι υπολογιστές, όταν είναι ανοιχτές, καθώς και να μηδενίσει στην πράξη την κατανάλωση ενέργειας όταν είναι σε θέση αναμονής.

Η βραχεία ζωή των μπαταριών είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλο και περισσότερο τους καταναλωτές που χρειάζεται να επαναφορτίσουν σχεδόν καθημερινά το κινητό τηλέφωνό τους. Το πρόβλημα απασχολεί επίσης και τους κορυφαίους κατασκευαστές «έξυπνων κινητών», τη Nokia, την Apple και τη RIM.

«Αντί να πρέπει να φορτίζετε τη μπαταρία σας κάθε δύο μέρες, μπορείτε να το κάνετε μετά από βδομάδες», τόνισε, στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνέντευξης που έδωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, ο καθηγητής στο εργαστήριο νανοτεχνολογίας της Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάνης, Άντριαν Ιονέσκου, που συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, οι ηλεκτρονικές συσκευές αναλογούν σήμερα στο 15% της οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και οι ενεργειακές ανάγκες τους θα τριπλασιαστούν μέχρι το 2030.

Παράλληλα, όπως, σημειώνει το Μπλούμπεργκ, στο εργαστήριο της ΙΒΜ στη Ζυρίχη οι επιστήμονες εξελίσσουν ένα τρανζίστορ που θα ρυθμίζει αυστηρότερα τη χρήση ενέργειας από ό, τι συμβαίνει στα σημερινά μοντέλα, εμποδίζοντας την κατανάλωση ενέργειας σε συσκευές οι οποίες παραμένουν στην πρίζα, αλλά είναι σε θέση αναμονής.

Οι εκτιμήσεις των Βρυξελλών κάνουν λόγο για το ότι η κατανάλωση ενέργειας από συσκευές σε στάση αναμονής αντιστοιχεί στο περίπου 10% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού στα σπίτια και τα γραφεία.

Το ερευνητικό πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρία χρόνια, όπως ενημέρωσε η εκ των επικεφαλής της έρευνας στη νανοτεχνολογία στο εργαστήριο της IBM στη Ζυρίχη, Χάικε Ριλ. Οι καταναλωτές θα έχουν τα προϊόντα με τα νέα τρανζίστορ το 2015, «το νωρίτερο», διευκρίνισε η κ. Ριλ.
 
Top Bottom