RC_Andreas
Administrator
Επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής προκαλούν οι ιδιωτικές διαστημικές πτήσεις και ισοδυναμεί με... τη συνολική ζημιά απ? όλα τα είδη των πτήσεων.
Του ADAM ΜΑΝΝ Τα ευρήματα, όπως δείχνει μια μελέτη στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters», δείχνουν ότι οι εκπομπές από 1.000 ιδιωτικές εκτοξεύσεις ετησίως θα παραμένουν στην στρατόσφαιρα, πιθανώς μεταβάλλοντας την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και τη διανομή του όζοντος.
Προσομοιώσεις δείχνουν ότι οι κλιματικές αλλαγές της Γης θα οδηγούσαν στην αύξηση κατά ένα βαθμό της θερμοκρασίας στους Πόλους και μείωση της επιφάνειας των πάγων κατά 5-15%.
«Υπάρχουν σαφή όρια για το ποσό των υλικών που μπορούμε να θέσουμε σε τροχιά χωρίς να υπάρξει επίπτωση», λέει ο συντάκτης της μελέτης Μάρτιν Ρος, ερευνητής ατμόσφαιρας στον Οργανισμό Αεροδιαστήματος του Λος Αντζελες.
Οι διαστημικές πτήσεις είναι τομέας ταχύτατα αναπτυσσόμενος. Το σημείο εκτόξευσης «Spaceport America» στο Λας Κρούσες εγκαινίασε τον πρώτο του διάδρομο στις 22 Οκτωβρίου. Στα επόμενα τρία χρόνια, εταιρείες όπως η «Virgin Galactic» που εδρεύει στο «Spaceport America», στοχεύουν στην επίτευξη δύο εκτοξεύσεων ημερησίως για τουρίστες του Διαστήματος. Στο μεταξύ, η πράξη εξουσιοδότησης της NASA, που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο τον Σεπτέμβριο, παρέχει 1,6 δισ. δολάρια για επενδύσεις στον τομέα των ιδιωτικών πτήσεων, για ανάπτυξη οχημάτων που θα μεταφέρουν αστροναύτες και φορτία σε τροχιά.
Οι πύραυλοι καίνε μείγμα κηροζίνης και υγρού οξυγόνου. Ομως αρκετές ιδιωτικές εταιρείες, όπως η «Virgin Galactic», ίσως χρησιμοποιήσουν σύντομα έναν «υβριδικό», οικονομικότερο πύραυλο που αναφλέγει υδρογονάνθρακα με πρωτοξείδιο του αζώτου, λέει ο Μάρτιν Ρος, προσθέτοντας ότι οι υβριδικοί πύραυλοι εκπέμπουν περισσότερη αιθάλη από τους σημερινούς.
«Η βροχή παρασύρει τα μόρια από την ατμόσφαιρα, αλλά στην στρατόσφαιρα δεν υπάρχει βροχή και μπορεί να παραμείνουν εκεί για 3 έως 10 χρόνια», λέει ο Μάικλ Μιλς, χημικός ατμόσφαιρας στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ατμόσφαιρας του Κολοράντο, επίσης συντάκτης της μελέτης.
Οι ερευνητές προσομοίωσαν εκπομπή 600 τόνων αιθάλης ανά έτος σε ένα μόνο σημείο: το Λας Κρούσες. Ο Ρος λέει ότι τα αποτελέσματα έδειξαν στρώμα αιθάλης στη στρατόσφαιρα, που παραμένει σε γεωγραφικό πλάτος δέκα μοιρών από το σημείο εκπομπής. Περίπου το 80% της αιθάλης παρέμεινε στο Βόρειο Ημισφαίριο, μεταξύ πλάτους 25 και 45 μοιρών.
Το στρώμα αιθάλης προκάλεσε πτώση θερμοκρασίας 0,4 βαθμών στους τροπικούς και υποτροπικούς, ενώ στους Πόλους άνοδο μεταξύ 0,2 και 1 βαθμού, αλλά για ακριβέστερους υπολογισμούς θα χρειαστούν περισσότερα τέτοια μοντέλα. Επίσης προκλήθηκε μείωση του όζοντος κατά 1,7% στους τροπικούς και αύξηση κατά 5-6% στους Πόλους.
«Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά», λέει η Σιμόν Τιλμς, χημικός ατμόσφαιρας που δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Αν επηρεαστεί το κλιματικό σύστημα σε ένα ημισφαίριο υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις, αλλά η μελέτη της κυκλοφορίας των μορίων θα δώσει απάντηση σε κάθε απορία».
Ο Ρος και οι συνεργάτες του ελπίζουν να συγκεντρώσουν επιστήμονες, μηχανικούς και μέλη της βιομηχανίας ιδιωτικών πτήσεων ώστε να συζητηθούν μέτρα που αν ληφθούν θα δώσουν σαφέστερα αποτελέσματα. «Στόχος είναι να στηριχθεί η ομαλή ανάπτυξη της βιομηχανίας διαστημικών πτήσεων», δηλώνει.
Συγκρίνει το πρόβλημα με ένα ήδη υπάρχον: τα διαστημικά συντρίμμια, απόβλητα που παραμένουν σε τροχιά και αποτελούν κίνδυνο για τους αστροναύτες. «Πρέπει όλοι να είναι ασφαλείς στο διάστημα», ισχυρίζεται.
otherside