Μια από τις πιο μαγευτικές εικόνες που υπάρχουν στον έναστρο ουρανό...
που δίνει έμπνευση σε ποιητές, καλλιτέχνες και εραστές εδώ και χιλιετίες, είναι η θέα της Πανσελήνου.
Κάθε μήνα το φεγγάρι κινείται σε διάφορες φάσεις από την Νέα Σελήνη μέχρι το ολόγιομο φεγγάρι και πάλι από την αρχή. Για χιλιετίες, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει την κίνηση του για να παρακολουθούν τον χρόνο που περνά και να ορίσουν τα χρονοδιαγράμματα που καθορίζουν διάφορες δραστηριότητες όπως το κυνήγι, τη φύτευση και τη συγκομιδή. Αρχαίοι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν δώσει διάφορες ονομασίες στα φεγγάρια με βάση τη συμπεριφορά των φυτών, των ζώων ή τις καιρικές συνθήκες κατά το μήνα. Παράλληλα, η δυτική παράδοση έχει αποδώσει στο κάθε φεγγάρι μια ξεχωριστή εσωτερική «προίκα» και μάλιστα ο νομπελίστας ποιητής και εσωτεριστής Γουίλιαμ Μπάτλερ Γητς έχει γράψει μια ολόκληρη διατριβή για τις φάσεις της Σελήνης. Από αυτόν δανείστηκα και τον τίτλο «Μυθολογίες και οράματα».
Τι λέει λοιπόν η παράδοση για τα τρία καλοκαιρινά φεγγάρια;
Ιούνιος
Η Πανσέληνος της Σποράς ή της Φράουλας (Strawberry Moon) είναι μια περιγραφή που είναι κατανοητή για ποιο λόγο δόθηκε. Τον μήνα αυτό γίνεται το μάζεμα για τις φράουλες όπου βρίσκονται στην μεγαλύτερη ωρίμανση τους. Συνήθως το μάζεμα υπό το φεγγαρόφως συνιστούνταν για να τιμήσουν τις καλλιέργειες και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη σοδειά την επόμενη σεζόν.
Ας δούμε όμως και την εσωτερική διάσταση αυτού του φεγγαριού:
Έχουμε τόσες πολλές ιδέες και όνειρα και την δυνατότητα να χειραγωγήσουμε τις καταστάσεις επειδή μπορούμε να δούμε την εσωτερική λειτουργία και την εξωτερική λειτουργία ενός σεναρίου την ίδια στιγμή. Το μάθημα του φεγγαριού εδώ είναι η διοχέτευση των μεγάλων αντιλήψεων μας σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση που εξυπηρετεί την κοινότητά μας η τους ανθρώπους γύρω μας. Επιπρόσθετα, είναι μια καλή στιγμή για τον απολογισμό στη μέση του έτους. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να επανεξετάσουμε τι έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα αλλά και ό, τι είναι ακόμα να γίνει.
Ιούλιος
Το Ιουλιανό φεγγάρι έχει την ονομασία Αστραπή (Thunder Moon) επειδή στον μήνα αυτό εμφανίζεται μεγάλος αριθμός καταιγίδων και αστραπών. Μια άλλη ονομασία είναι του αρσενικού ελαφιού (Buck Moon) καθώς μεγαλώνουν τα πρώτα κέρατα τους κατά τη διάρκεια του μήνα.
Ακριβώς όπως τα ελάφια έχουν την διαίσθηση του να προβλέψουν πού θα βρουν πράσινη, εύφορη γη έτσι κι εμείς μπορούμε να ζητήσουμε από το ελάφι μέσα μας να αναζητήσει τους εσωτερικούς θησαυρούς μας. Ας αφουγκραστούμε αυτήν την στιγμή την βαθύτερη πνευματική μας γνώση και ας ανακαλύψουμε τον απεριόριστο θησαυρό μέσα μας. Μπορούμε να ανταμειφθούμε με το πιο ισχυρό φάρμακο της πνευματικής συνειδητοποίησης.
Το μάθημα εδώ είναι να διαχωρίσουμε την διαισθητική γνώση μας από την κοινή πραγματικότητα, να προσδιορίσουμε την διαφορά μεταξύ εσωτερικής γνώσης και εξωτερικής, σε πραγματικό χρόνο εμπειρίας.
Αύγουστος
Φυλές που αλίευαν έδωσαν την ονομασία της Σελήνης του Οξύρυγχου (Sturgeon moon), ενός μεγάλου ψαριού των Μεγάλων Λιμνών και άλλων σημαντικών υδάτινων μαζών, όπου η αλιεία του γίνονταν πιο εύκολη κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα. Μερικές φυλές το ονόμαζαν Κόκκινο Φεγγάρι (Red Moon),επειδή παίρνει ένα κοκκινωπό χρώμα αυτή την φορά γιατί είναι πολύ κοντά στον ορίζοντα, καθώς το φως περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα μας.
Έχοντας υπομείνει τις κακουχίες της ζωής κατά την διάρκεια του έτους, ξέρουμε ουσιαστικά τι πρέπει να κάνουμε για να ευδοκιμήσουν υπέρ μας. Την συγκεκριμένη στιγμή είναι πολύ πιο εύκολο να προσελκύσουμε τους τρόπους και τα μέσα, ώστε να πετύχουμε στις επόμενες προσπάθειες μας. Είναι παράξενο το πώς ορισμένοι πόροι ή μέσα έρχονται από το πουθενά για να ταιριάξουν στους σκοπούς μας.
Αυτή είναι η Πανσέληνος της επιβράβευσης και παράλληλα το μάθημα που παίρνουμε είναι να μπορέσουμε να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των άλλων ανθρώπων.
Ας απολαύσουμε λοιπόν τα τρία καλοκαιρινά φεγγάρια, ρουφώντας παράλληλα την γνώση τους. Και φυσικά, ραντεβού τον... Σεπτέμβριο, με τα φθινοπωρινά φεγγάρια.