RC_Andreas
Administrator
Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στις ζωές όλων μας, ωστόσο από την εξέλιξη αυτή δε λείπουν και οι αρνητικές πλευρές....
Θύματα», λοιπόν, των GPS είναι οι φάροι που για πολλά χρόνια δείχνουν το δρόμο στους ναυτικούς μας.
Το GPS και τα σύγχρονα συστήματα ναυσιπλοΐας απειλούν τους φάρους με εξαφάνιση.
Κι όμως είναι αλήθεια», δήλωνε προ ημερών στο CNN ο Πίτερ Γουίλιαμς, μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Φάρων.
Από την οικονομική κρίση δεν εξαιρείται τίποτα. Τα κονδύλια για τη συντήρηση των ιστορικών κτιρίων μειώνονται συνεχώς. Πολλοί από τους φάρους που υπάρχουν σήμερα είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν.
Απο αυτή τη μοίρα δεν θα ξεφύγουν πολλοί διάσημοι φάροι: από τον φάρο του Μοντόκ στη Νέα Υόρκη, στη σκιά του οποίου έσπερνε τον πανικό ο κινηματογραφικός καρχαρίας, έως τον Φάστνετ, τον φάρο στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας, που αποτελούσε για τους ναυτικούς πιο αξιόπιστο σημείο αναφοράς και από πυξίδα, ή τον Κάπο Χορν στο νοτιότερο άκρο της Λατινικής Αμερικής.
Οι φάροι χαρακτηρίζουν τοπία, έχουν αρχιτεκτονική αξία, αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία της ναυσιπλοΐας.
Η δορυφορική τεχνολογία και τo GPS θέτουν τους φάρους σε αχρηστία επιταχύνοντας την παρακμή τους. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Είναι τρέλα να το σκεφτόμαστε και μόνο, δηλώνει στην Κοριέρε ντέλα Σέρα ο Τζοβάνι Σολντίνι, ένας από τους πιο γνωστούς μοναχικούς θαλασσοπόρους στην Ιταλία. «Το GPS μπορεί να τεθεί για διάφορους λόγους εκτός λειτουργίας.
Μπορεί να χαλάσει, χρειάζεται καλή συντήρηση και έχει περιθώριο λάθους ενός μιλίου. Ο φάρος δεν κάνει ποτέ λάθος, επισημαίνει. Ειδικοί τονίζουν στην ιτα λική εφημερίδα ότι το φωτεινό σήμα, ορατό από δεκάδες μίλια, είναι ζωτικής σημασίας για τη ναυσιπλοΐα. Η τεχνολογία δεν προσφέρει μόνο πλεονεκτήματα αλλά και ψευδείς βεβαιότητες. Τα σύγχρονα συστήματα ναυσιπλοΐας δεν εμπόδισαν κάποια πλοία να καταλήξουν στα βράχια, πολλές φορές με καταστροφικά αποτελέσματα.
Ακόμη και τα ιστιοπλοϊκά αναψυχής είναι εφοδιασμένα με χαρτογραφικές συσκευές ακριβείας. Οπως και οποιοδήποτε εργαλείο όμως, μπορεί να χαλάσουν, ενώ οι καιρικές συνθήκες μπορεί να καταστήσουν δύσκολη τη χρήση τους.
Ο Φάρος προσφέρει κάτι ανεκτίμητο: σιγουριά σε αυτούς που ταξιδεύουν στη θάλασσα. Τα αεροπλάνα μπορούν να προσγειωθούν πλέον ακολουθώντας τα δεδομένα του υπολογιστή», αναφέρει ο Τζοβάνι Σολντίνι κάνοντας έναν εύστοχο παραλληλισμό. «Αλλά κανένας δεν σκέφτηκε να σβήσει τα φώτα στους αεροδιάδρομους για να κάνει οικονομία στην κατανάλωση του ηλεκτρικού.