Τα φρούτα «καλύτερα από τα συμπληρώματα βιταμίνης C»
Τα πορτοκάλια προσφέρουν ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από ό,τι η σκέτη βιταμίνη C, δείχνουν νέα πειράματα στην Ιταλία. Φαίνεται ότι τα φρούτα περιέχουν και άλλες, άγνωστες ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τη γήρανση.
Η Σερένα Γκουαρνιέρι του Πανεπιστημίου του Μιλάνου χώρισε τους εθελοντές της μελέτης σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ήπιε ένα ποτήρι χυμό σαγκουίνι, που περιείχε 150 mg βιταμίνη C, η δεύτερη ένα ποτήρι νερό με την ίδια ποσότητα βιταμίνης C, και η τρίτη ένα ποτήρι ζαχαρόνερο.
Δείγματα αίματος των εθελοντών εξετάστηκαν 3 και 24 ώρες αργότερα και διαπιστώθηκε ότι τα επίπεδα βιταμίνης C είχαν αυξηθεί εξίσου στις δύο πρώτες ομάδες.
Στα δείγματα προστέθηκε στη συνέχεια υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ), το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί οξειδωτικές βλάβες στο DNA των κυττάρων. Οι βλάβες ήταν σαφώς περιορισμένες στην ομάδα που είχε πιει χυμό πορτοκαλιού, όχι όμως και στις δύο άλλες ομάδες.
Τα αποτελέσματα, αναφέρει το Nature.com, φαίνεται να διαψεύδουν παλαιότερη μελέτη, στην οποία η σκέτη βιταμίνη C ασκούσε προστατευτική δράση. «Φαίνεται ότι η βιταμίνη C δεν είναι το μόνο χημικό που ευθύνεται για την αντιοξειδωτική προστασία» σχολιάζει η Δρ Γκουαρνιέρι.
Αλλοι επιστήμονες είχαν προτείνει στο παρελθόν ότι η αντιοξειωτική δράση προκύπτει από την αλληλεπίδραση της βιταμίνης C με τα σάκχαρα των φρούτων. Η Γκουαρνιέρι, ωστόσο, υποψιάζεται ότι πίσω από το φαινόμενο κρύβονται άλλες ουσίες των φρούτων, όπως οι φλαβανόνες και τα καροτενοειδή.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο British Journal of Nutrition.