RC_Andreas
Administrator
Το τέλος του 2010 πλησιάζει και αποφασίσαμε να κάνουμε μία μίνι μέτρηση πάνω στα δημοφιλέστερα προγράμματα συμπίεσης. Το concept αυτού του review είναι απλό: Πήραμε τις διανομές των τριών γνωστότερων συμπιεστικών προγραμμάτων για Windows (WinZip, WinRar, 7-Zip) και μετρήσαμε επιδόσεις ταχύτητας, συμπίεσης αλλά και ευκολίας χρήσης. Τα αποτελέσματα αυτού του mini review, μπορείτε να τα διαβάσετε παρακάτω.
Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε δε, πως είχαμε την πρόθεση να περιλάβουμε στην λίστα μας και άλλες εφαρμογές του τύπου (WinACE, KGB Archiver κ.λπ.), αλλά λόγω παλαιότητας (με εκδόσεις που έχουν να κυκλοφορήσουν πάνω από είκοσι μήνες), παραμείναμε στα τρία παραπάνω προγράμματα.
Συμπίεση: Γιατί όχι;
Ίσως για κάποιους η επιλογή του βολικότερου συμπιεστικού προγράμματος να είναι αγγαρεία και να προτιμούν να βάλουν ένα πρόγραμμα στα τυφλά ή ακόμη (χειρότερα) να χρησιμοποιούν το build-in πρόγραμμα των Windows. Και όμως, όπως θα δείτε και παρακάτω, υπάρχουν χαοτικές διαφορές από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, και κέρδη (ή απώλειες αν βλέπετε το ποτήρι μισοάδειο) σε χώρο στον δίσκο και σε ταχύτητα. Ας δούμε λοιπόν τους υποψηφίους μας:
Το WinZip είναι ίσως το ποιο γνωστό και πολυχρησιμοποιημένο συμπιεστικό πρόγραμμα που υπάρχει σήμερα. Παρόλη όμως την επιτυχία που είχε πριν μία δεκαετία (και βάλε) η αλήθεια είναι πως εδώ και αρκετό καιρό είχε χάσει την λάμψη του, απόρροια κυρίως της μη βελτίωσης του αλγόριθμου του. Δυνατό του σημείο είναι η ευκολία χρήσης και το όμορφο περιβάλλον. Θα καταφέρει η έκδοση 14.5 να συναγωνιστεί τα άλλα προγράμματα;
Το WinRar θεωρείται σήμερα ο βασιλιάς των συμπιεστικών προγραμμάτων. Δυνατά του σημεία ο ισχυρός αλγόριθμος που βελτιώνεται συνεχώς. Κυκλοφορεί δε, τόσο σε 32bit όσο και σε 64bit έκδοση. Θα μπορέσει να επιβεβαιώσει το WinRar την φήμη του, και στον πάγκο των μετρήσεων;
Το 7-Zip, με τον ισχυρό του αλγόριθμο και με το «Σπαρτιατικό» του interface, αποτελεί επίσης ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα, με φανατικούς φίλους αλλά και αδιάφορους επικριτές. Έχοντας δε την beta να κυκλοφορεί μετά από σχεδόν 2 χρόνια απραξίας, δεν θα μπορούσαμε να μην χρησιμοποιήσουμε αυτήν για τις μετρήσεις μας. Όπως και στο WinRar, υπάρχουν 32 και 64bit εκδόσεις του ίδιου προγράμματος.
Configuration
- Το PC της δοκιμής είναι το παλιό καλό μας PhenomII:
- Επεξεργαστής Phenom II 555, 3.2GHz, 2core
- Μνήμη: 8GB DDR1333
- Δίσκος: 2 x Kingston SSD Now V+ 64GB , RAID0 (AMD 890 chipset)
Αρχική εντύπωση: Μέγεθος και εγκατάσταση
Το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση στον χρήστη, είναι το... μέγεθος του WinZip αρχείου σε σχέση με τα άλλα δύο. Ενώ λοιπόν στα WinRar και 7-Ζip το προς εγκατάσταση αρχείο είναι της τάξης των 1.3 με 1.4MB, το προς εγκατάσταση αρχείο του WinZip καταλαμβάνει ούτε λίγο ούτε πολύ 15.5MB!! Αυτό σημαίνει πως αν βρίσκεστε σε έναν υπολογιστή που δεν έχει συμπιεστικό και που διαθέτει αργή σύνδεση ίντερνετ, τότε καλό θα είναι να... αποφύγετε το τελευταίο.
Όσον αφορά την εγκατάσταση, στο WinZip μας πήρε 33" και δεν κρίνεται πολύπλοκη (απλά έχει ερωτήσεις για διαφημίσεις κ.λπ.), στο WinRar πέντε δευτερόλεπτα, ενώ στο 7-zip χρειάστηκαν μόλις... τρία δευτερόλεπτα για να εγκατασταθεί! Η ευκολία εγκατάστασης λοιπόν, δεδομένη.
Interface / Επιλογές
To WinZip κερδίζει εδώ με διαφορά (χαλάλι τα... 15MB Smile) καθώς το περιβάλλον έχει δανειστεί το interface που υιοθέτησε η Microsoft από το Office 2007 και μετά. Πολύ καλή οργάνωση όλων, και κυρίως επιλογές που ξεπερνούν τα όρια ενός συμπιεστικού προγράμματος, όπως μηχανή backup και εγγραφή σε CD/DVD!
Φτάνοντας στο WinRar, συναντάμε το παλιό καλό -σχεδόν γοτθικό- interface. Δεν είναι διόλου άσχημο, είναι ελαφρύ και γρήγορο, καθώς και 100% λειτουργικό. Αν δεν θέλετε δε 500 επιπλέον επιλογές, θα το λατρέψετε περισσότερο και από το WinZip:
Τέλος για το 7-Zip, δεν υπάρχουν και πολλά για να πει κανείς:
Οι κατασκευαστές του, κατάφεραν το ακατόρθωτο, δηλαδή να κάνουν το απλοϊκό interface του WinRar να δείχνει ζωγραφιά, μπροστά στο δικό τους γυμνό! Πάντως δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε πως αμφότερα WinRar και 7-Ζip μιλάνε την Ελληνική αν το θελήσουμε, την ίδια ώρα που το WinZip περιορίζεται εις την Αγγλική...
Στον πάγκο
Σχεδιάσαμε να κάνουμε τρία benchmarks: Ένα με text αρχεία (που συνήθως είναι και τα πλέον εύκολο να συμπιεστούν), ένα μικτό που προσομοίωσε real-life καταστάσεις, και ένα τρίτο τεστ με ασυμπίεστες εικόνες και κείμενα word, που έβαζε τους αλγόριθμους να... γεμίσουν το κενό της έλλειψης συμπίεσης στα υπάρχοντα αρχεία. Υπόψιν πως οι ρυθμίσεις και στα τρία προγράμματα ορίστηκαν στην μέγιστη δυνατή συμπίεση. Ας δούμε λοιπόν τα αποτελέσματα.
Μέτρηση 1:
Στο πρώτο μας συγκριτικό, θελήσαμε να δουλέψουμε με κείμενα text τα οποία ως γνωστόν συμπιέζονται λόγω της φύσης τους με ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά. Στην πρώτη μας προσπάθεια δυστυχώς... αποτύχαμε: Για να δημιουργήσουμε ένα ικανοποιητικού μεγέθους text αρχείο, κάναμε copy/paste επαναλαμβανόμενα κείμενα. Δυστυχώς αυτή η μεθοδολογία μόνο αξιόπιστη δεν ήταν, καθώς το τεράστιο dictionary του 7-Zip συμπίεσε σε... τραγικό βαθμό το αρχείο μας "καταλαβαίνοντας" την επανάληψη. Έτσι αποφασίσαμε να αλλάξουμε τακτική και κατεβάσαμε σε text μορφή την Βίβλο, το Κοράνι, τα έργα του Σαίξπηρ καθώς και άλλα μεγάλα βιβλία που δεν θα είχαν κανενός είδους επαναλαμβανόμενο κείμενο. Φτάσαμε έτσι σε ένα ασυμπίεστο αρχείο μεγέθους 31.8ΜΒ. Το αποτέλεσμα;
Στο πρώτο αυτό τεστ, όλα τα προγράμματα βρίσκονται πολύ κοντά, απόρροια του γεγονότος πως τα .txt αρχεία συμπιέζονται τραγικά και βέλτιστα. Παρόλα αυτά υπάρχει μία παρατήρήση: Το WinZip καταφέρνει να επικρατήσει όλων, παρά το γεγονός πως οι παλαιότερες εκδόσεις του ήταν ιδιαίτερα μη ανταγωνιστικές (ειδικά ενάντια στο WinRar) όσον αφορά την απόδοση συμπίεσης.
Όσον αφορά την ταχύτητα, η απόδοση του WinZip έρχεται με το κόστος της σημαντικά χαμηλότερης ταχύτητας, τομέα στον οποίο το WinRar αριστεύει. Οι 64bit εκδόσεις δεν αποδίδουν ιδιαίτερα καλύτερα (για την ακρίβεια βρίσκονται στο όριο του στατιστικού λάθους).
Μέτρηση 2:
Στο δεύτερο μας τεστ, τα πράγματα ήταν ποιο τυπικά, με μικτά αρχεία (doc, ppt, datafiles από διάφορα προγράμματα, executables κ.λπ.), που εξομοιώνουν ένα τυπικό backup που αποτελείται από λίγο-από-όλα, συνολικού μεγέθους 448MB:
Πλέον τα νούμερα μεγαλώνουν και το πρώτο που χτυπάει στο μάτι είναι η απίστευτη επίδοση που επιτυγχάνει το 7-Zip σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Πραγματικά η διαφορά είναι χαοτική σε σχέση με το WinZip και το τρίτο και καταϊδρωμένο WinRar!
Και πάλι το WinRar είναι ο πρωταθλητής στην ταχύτητα, και το κυριότερο, με μεγάλη διαφορά σε σχέση με το WinZip του οποίου η παραπάνω απόδοση δεν δικαιολογεί τα επιπλέον 64 δευτερόλεπτα. Οι 64bit εκδόσεις αποδίδουν κάπως καλύτερα, αλλά τίποτα το σημαντικό προς αναφορά.
Μέτρηση 3:
Στην τρίτη και φαρμακερή μέτρηση, χρησιμοποιήσαμε ασυμπίεστες bitmap εικόνες και μεγάλα έγγραφα του word (χωρίς πολλά γραφικά για να μην ξοδεύουμε τζάμπα χρόνο στα jpg), συνολικού μεγέθους 148MB. Ιδού τα αποτελέσματα:
WinZip και WinRar βρίσκονται πολύ κοντά, όχι όμως και το 7-Zip που και πάλι καταφέρνει να συμπιέσει με πολύ καλύτερο ποσοστό.
Όσον αφορά την ταχύτητα, έχουμε μια επανάληψη των τεκταινόμενων των δύο προηγούμενων μετρήσεων.
Συμπεράσματα
Σίγουρα έχουμε μια ντουζίνα από παρατηρήσεις να κάνουμε. Κατ' αρχάς ξεκινώντας από την χρηστικότητα και την φορητότητα, το WinZip χάνει. Και χάνει γιατί είναι πολύ μεγάλο για να μεταφερθεί μέσω ίντερνετ γρήγορα, χάνει γιατί είναι το μόνο πρόγραμμα από τα τρία που δεν κυκλοφορεί σε Ελληνική ή 64bit έκδοση. Παρόλα αυτά, το νέο format που χρησιμοποιεί (ZIPx), πραγματικά έχει φτάσει και ξεπεράσει τον αλγόριθμο του WinRar -κάτι που δεν το πιστεύαμε όταν το πρωτοείδαμε. Παρόλα αυτά υπάρχει ένα τίμημα: Η ταχύτητα. Το WinRar μπορεί να υπερηφανεύεται πως είναι το ταχύτερο όλων, χωρίς να χάνει πολύ σε απόδοση συμπίεσης σε σχέση με το WinZip. Και κάπου εκεί έρχεται το 7-Zip -το μοναδικό εντελώς δωρεάν πρόγραμμα του συγκριτικού- το οποίο συμπιέζει καλύτερα και με διαφορά στις περισσότερες των περιπτώσεων. Φυσικά και σε αυτό υπάρχει ένα τίμημα: Στην πρώτη π.χ. μέτρηση έπρεπε να γυρίσουμε χειροκίνητα τον αλγόριθμο σε PPMd αντί των LZMA/LZMA2 για να πάρουμε την καλύτερη μέτρηση (ήτοι, λείπουν οι αυτοματισμοί και γενικώς είναι δυσνόητο ποιος αλγόριθμος είναι καλύτερος). Το interface του 7-Zip γενικώς είναι «Σπαρτιατικό» και δεν ενδείκνυται για καθημερινή χρήση, κάτι στο οποίο το WinZip παίρνει δέκα με τόνο, αφού προσφέρει τόσα πολλά περισσότερα από ένα απλό συμπιεστικό πρόγραμμα, με ένα τόσο φιλικό interface.
Τί προτείνουμε λοιπόν; Αυτή τη στιγμή και τα τρία, αφού το καθένα δείχνει να εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Άλλωστε, μπορείτε να τα εγκαταστήσετε εύκολα και να διαπιστώσετε και οι ίδιοι ποιο σας βολεύει περισσότερο για την εργασία που το χρειάζεστε.