υλικα
1/2 πακέτο σφολιάτα (1 φύλλο)
λίγο φυτικό βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
για την γέμιση
1/2 φλυτζάνι τσαγιού παρθένο σησαμέλαιο
400γρ δαμάσκηνα μαλακά
100γρ φρυγανιά τριμμένη
100γρ καρύδια χοντροκομμένα
40γρ ζάχαρη ξανθή
λίγη κανέλα
60γρ φουντούκια ή αμύγδαλα χοντροκομμένα
3 κουταλιές σούπας μαρμελάδα δαμάσκηνου
ζάχαρη άχνη για το γαρνίρισμα
εκτελεση
ετοιμάζουμε τη ζύμη ως εξής: σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε και κρατάμε δυο κουταλιές της σούπας από το σησαμέλαιο. σε ένα μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο σησαμέλαιο με τα καρύδια, τα φουντούκια ή τα αμύγδαλα, τη φρυγανιά και τη μαρμελάδα. απλώνουμε το μείγμα πάνω στο φύλλο της σφολιάτας, αφήνοντας ακάλυπτη μια λωρίδα 5 εκ. από την άκρη κάθε πλευράς.
κόβουμε τα δαμάσκηνα στη μέση και τα τοποθετούμε πάνω στο μείγμα της γέμισης. πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα. τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και με ένα πινέλο το αλείφουμε με το υπόλοιπο σησαμέλαιο. βάζουμε το στρούντελ σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς c για 40 λεπτά. αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
πρέπει να ξέρετε: μπορούμε να μουσκέψουμε τα δαμάσκηνα σε λίγο λικέρ πορτοκαλιού ή σε κονιάκ.