Ροή

Σουσατόπιτα πλισέ

Areti

VIP μέλος
Joined
29 May 2010
Μηνύματα
1,715
Βαθμολογία
3
Points
38
Age
55
Location
Rhodos,Larissa
Sousamopita-plise.jpg


υλικά

450 γραμμ. παραδοσιακό χωριάτικο φύλλο εμπορίου
1 φλ. βούτυρο
για τη γέ?ιση
3 φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 φλ. φρυγανιά
2 κ.σ. κανέλα
1 φλ. σουσάμι καβουρντισμένο
για το σιρόπι
2½ φλ. ζάχαρη
2 φλ. τσαγιού νερό
2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλούδα λεμόνι
1/2 λεμόνι (χυμός)

1. ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης: την καρυδόψιχα, τη φρυγανιά, το σουσάμι, τη ζάχαρη και την κανέλα μ' ένα κουτάλι. χρησιμοποιούμε ταψί για πίτα ρηχό (34 εκ.), απλώνουμε ένα ένα φύλλο στον πάγκο εργασίας και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια 2 κ.σ. γέμιση. σουρώνουμε το φύλλο σε πλισέ (φυσαρμόνικα) και το βάζουμε στο ταψί. συνεχίζουμε έτσι με όλα τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση, βάζοντας το ένα πλισέ φύλλο δίπλα στο άλλο, ώστε να γεμίσει όλο το ταψί. χαράζουμε σε κομμάτια.

2. ζεσταίνουμε καλά το βούτυρο να κάψει και περιχύνουμε την πίτα ζεματίζοντάς την. έχουμε ήδη προθερμάνει το φούρνο στους 160°c στις αντιστάσεις και τοποθετούμε το ταψί στην τελευταία σχάρα. στη συνέχεια ψήνουμε την πίτα για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά.

3. ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 5΄ όλα τα υλικά μαζί εκτός από το λεμόνι, το οποίο προσθέτουμε το τελευταίο λεπτό, ίσα για να πάρει βράση. αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

4. μόλις βγάλουμε καυτή την πίτα από το φούρνο την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. την αφήνουμε να το πιει, να κρυώσει καλά και μετά τη σερβίρουμε.
 
Top Bottom