Ροή

Σουσάμι το ευεργετικό

gavraki

Active member
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
2,820
Βαθμολογία
0
Points
36
Location
Rhodos
v.jpg


Ανάμεσα στα εδέσματα που πρωταγωνιστούν στο τραπέζι μας κάθε νηστίσιμη περίοδο περίοπτη θέση έχουν αυτά από σουσάμι, όπως ο χαλβάς.

Το ταχίνι είναι το βασικό συστατικό πολλών από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας. Όταν όμως διαπιστώσετε πόσο ευεργετικό είναι, είναι βέβαιο ότι θα το βάλετε και στο καθημερινό σας τραπέζι.

Κατά της χοληστερόλης

Στο σουσάμι περιέχονται φαινολικές ενώσεις, οι λεγόμενες λιγνάνες, με κυριότερες από αυτές τη σεσαμίνη και τη σεσαμνόλη.
Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν ισχυρότατη αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας την οξείδωση της LDL («κακής») χοληστερόλης στον οργανισμό. Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς σήμερα είναι γνωστό ότι η οξείδωση της εν λόγω λιποπρωτεΐνης αποτελεί το πρώτο στάδιο και ένα σημαντικό αίτιο για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης (εναπόθεση λιπιδίων στα τοιχώματα των αγγείων με επακόλουθο τη στένωσή τους). Παράλληλα, τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν μια σημαντική μείωση της απορρόφησης και συνάμα αύξηση του ρυθμού απομάκρυνσης της χοληστερόλης από τον οργανισμό, όπως επίσης και μείωση της ενδογενούς σύνθεσής της μετά την κατανάλωση αυτών των ουσιών του σουσαμιού.

Υπέρμαχος της καρδιάς

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η αύξηση της χοληστερόλης, η παρουσία αρτηριακής πίεσης και άλλοι συγκεκριμένοι μηχανισμοί οξείδωσης των λιπών στον οργανισμό αποτελούν βασικές αιτίες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αντιλαμβάνεται πόσο ευεργετική είναι η ενίσχυση της διατροφής μας με συστατικά όπως αυτά που περιέχονται στο σουσάμι και τα προϊόντα του έναντι των παραπάνω παραγόντων κινδύνου. Αν λοιπόν θέλετε να ενισχύσετε την καρδιά σας, οι τροφές αυτές πρέπει να συγκαταλέγονται στις πρώτες σας επιλογές.

Υπέρμαχος της καρδιάς

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η αύξηση της χοληστερόλης, η παρουσία αρτηριακής πίεσης και άλλοι συγκεκριμένοι μηχανισμοί οξείδωσης των λιπών στον οργανισμό αποτελούν βασικές αιτίες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αντιλαμβάνεται πόσο ευεργετική είναι η ενίσχυση της διατροφής μας με συστατικά όπως αυτά που περιέχονται στο σουσάμι και τα προϊόντα του έναντι των παραπάνω παραγόντων κινδύνου. Αν λοιπόν θέλετε να ενισχύσετε την καρδιά σας, οι τροφές αυτές πρέπει να συγκαταλέγονται στις πρώτες σας επιλογές.

Και της υπέρτασης

Ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και όσον αφορά στην επίδραση των λιγνανών του σουσαμιού στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το γεγονός αυτό έρχεται να πιστοποιηθεί από μια σειρά μελετών οι οποίες είχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς βρέθηκε ότι σε υπερτασικά πειραματόζωα στα οποία δόθηκαν συστατικά σουσαμιού μειώθηκε σημαντικά η αρτηριακή πίεση, ενώ παράλληλα βελτιώθηκε η δομή των τοιχωμάτων των νεφρικών αρτηριών, όπου και βρίσκεται ένας μηχανισμός ρύθμισης της πίεσης του οργανισμού. Γενικότερα διαφαίνεται μια αξιοσημείωτη αντιυπερτασική δράση του σουσαμιού, η οποία μπορεί να αποβεί ευεργετική τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και ως συμπληρωματικό μέσο θεραπείας της υπέρτασης.

Για γερά κόκαλα

Πέρα όμως από τη συμβολή του στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων, το σουσάμι και τα προϊόντα του αποτελούν και εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Και μάλιστα ασβεστίου που βιοδιατίθεται (απορροφάται και αξιοποιείται) πολύ καλύτερα από ό,τι από άλλες μη ζωικές πηγές. Αυτό συμβαίνει επειδή στο σουσάμι εμπεριέχονται λιγότερα φυτικά οξέα, που σήμερα γνωρίζουμε πως «εμποδίζουν» τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου από τις τροφές.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως, αν και η «αποφλοίωση» του σουσαμιού προκειμένου να μετατραπεί σε ταχίνι οδηγεί σε απώλειες ασβεστίου, επειδή μαζί με το φλοιό απομακρύνονται και ποσά φυτικών οξέων, το ασβέστιο που παραμένει είναι μεν λιγότερο, αλλά απορροφάται καλύτερα! Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι πρόκειται για μια τροφή που θωρακίζει και τα οστά μας συμβάλλοντας στην καλή γενική μας υγεία.

Το σουσάμι περιέχει πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας, όταν όμως συνδυάζεται με άλλες φυτικές τροφές, η αξία τους αυξάνεται σημαντικά. Αυτό συμβαίνει π.χ. στο χούμους, που φτιάχνεται από ταχίνι και ρεβίθι.

Τα συστατικά του

Το σουσάμι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία θεωρείται ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό ιδιαίτερα ευεργετικό για το δέρμα, ενώ περιέχει και βιταμίνες του συμπλέγματος Β που ενισχύουν το νευρικό μας σύστημα. Επίσης η πλειοψηφία των λιπιδίων του είναι «καλά» λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα), ενώ περιέχει και φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Όσο για τις θερμίδες του, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι λίγες (100 γρ. σουσάμι αποδίδουν 566 θερμίδες), ωστόσο η κατανάλωσή του με μέτρο μπορεί να μας αποφέρει μόνο οφέλη.
 
Last edited:
Top Bottom