Εκλεπτυσμένο στη γεύση και την υφή. Γαλλικής προέλευσης παρασκεύασμα, αέρινο και ντελικάτο, αφού αρχικά φουσκώνει «δραματικά» και ξεφουσκώνει μόλις κοπεί και σερβιριστεί.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό σπανάκι φρέσκο
? ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλυτζάνι τυρί τριμμένο (παρμεζάνα ή γραβιέρα)
2 φέτες καπνιστό ζαμπόν ή γαλοπούλα ψιλοκομμένες
½ ποτηράκι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
5 κουταλιές σούπας βούτυρο
4 κουταλιές σούπας αλεύρι
1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα ημιαποβουτυρωμένο
6 αυγά (χωριστά κρόκοι και ασπράδια)
αλάτι
πιπέρι
μια πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίστε, πλύντε, στραγγίξτε και ψιλοκόψτε το σπανάκι. Σε ένα τηγάνι βάλτε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο και σωτάρετε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια. Σβήστε με το κρασί, προσθέστε τον άνηθο και ανακατέψτε μέχρι να χάσουν σχεδόν όλα τα υγρά τους.
Σε μια κατσαρόλα λιώστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το υπόλοιπο βούτυρο και προσθέστε το αλεύρι, ανακατεύοντας με ένα σύρμα. Προσθέστε το γάλα σιγά- σιγά ανακατεύοντας συνεχώς να μην κολλήσει. Όταν το μίγμα πήξει κατεβάστε το από τη φωτιά, ρίξτε το σπανάκι, το τυρί, το ζαμπόν και σιγά- σιγά τους κρόκους των αυγών που έχετε προηγουμένως χτυπήσει ελαφρά και στη συνέχεια, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
Χτυπήστε τους κρόκους σε σφικτή μαρέγκα και προσθέστε τους με πολύ ελαφρές κινήσεις στο μίγμα.
Βάλτε το μίγμα σε ένα καλά βουτυρωμένο σκεύος για σουφλέ και ψήστε το σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 30 περίπου λεπτά.
Tip: -Τα σουφλέ όσο περισσότερο φουσκώσουν, τόσο πιο πετυχημένα θεωρούνται.
-Το φούσκωμα διαρκεί όσο ακόμη είναι ζεστά. Μετά ξεφουσκώνουν. Γι? αυτό προγραμματιστείτε έτσι, ώστε μόλις βγει από το φούρνο να το σερβίρετε αμέσως.
-Όταν ξεφουσκώσει το σουφλέ εξακολουθεί να έχει καλή γεύση, η όψη του όμως θα μοιάζει με quiche.