Areti
VIP μέλος
Υλικά
450 γραμμ. (εμπορίου 1 πακέτο) φύλλο κρούστας
1½ φλ. βούτυρο λιωμένο
200 γραμμ. φυστίκια Αιγίνης
200 γραμμ. καρυδόψιχα
2 κ.σ. ζάχαρη
Για το σιρόπι
500 γραμμ. ζάχαρη
1 ποτήρι (300 ml) νερό
1/2 λεμόνι (χυμός)
1. Αλέθουμε στον κόφτη του μίξερ το καρύδι, το φιστίκι και τη ζάχαρη. Στρώνουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας και το βουτυρώνουμε καλά. Απλώνουμε 2 κ.σ. γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου, 2 εκ. πιο μέσα από τις άκρες.
2. Ρίχνουμε άλλο ένα φύλλο από πάνω, το βουτυρώνουμε καλά και με μια βέργα τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό. Τραβάμε σιγά σιγά τη βέργα σουρώνοντας το ρολό και το τοποθετούμε στο κέντρο του ταψιού νούμερο 34 στρίβοντάς το σε σαλιγκάρι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα ανά δύο. Όσο βούτυρο περισσέψει το ζεματάμε και περιχύνουμε το σαραγλί. Χαράζουμε σε κομμάτια.
3. Ψήνουμε στους 160οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 1 ώρα, ώσπου να ροδίσουν καλά τα φύλλα.
4. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5΄ και προσθέτοντας το λεμόνι στο τέλος. Περιχύνουμε με αυτό το ζεστό σαραγλί και γαρνίρουμε με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς