Ροή

Σάλτσα Ντομάτας σε βάζα

gavraki

Active member
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
2,820
Βαθμολογία
0
Points
36
Location
Rhodos
Σάλτσα Ντομάτας σε βάζα



1.jpg


Η καλύτερη εποχή για να φτιάξουμε τις σάλτσες ντομάτας μας ξεκινά μετά το δεκαπενταύγουστο και τελειώνει αργά το Σεπτέμβρη. Αυτη την εποχή, οι ντομάτες ωριμάζουν ευκολότερα αφού είναι η εποχή τους και είναι γεμάτες αρώματα του καλοκαιριού. Εκτός αυτού όμως, πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές στις λαϊκές αγορές μια και υπάρχουν διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες ντομάτας.

Τι θα χρειαστούμε;

* Ντομάτες για φαγητό ή παραγινωμένες ντομάτες σαλάτας
* Αλάτι
* Βάζα
* Καπάκια για βάζα

Για να υπολογίσετε την ποσότητα που πρέπει να αγοράσετε, μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας πως κάθε κιλό ντομάτας παράγει περίπου μισό κιλό σάλτσας.

Θα χρειαστείτε επίσης βάζα και φυσικά καπάκια για βάζα.
Και πως τη φτιάχνουμε;

1. Το πρώτο βήμα είναι να πλύνουμε τις ντομάτες μας και να αποστειρώσουμε τα βάζα μας σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό.

2. Στη συνέχεια θα πρέπει να τρίψουμε τις ντομάτες μας με τον τρίφτη. Αν διαθέτετε multi μπορείτε να ρίξετε τις ντομάτες για μισό λεπτό στο βραστό νερό που αποστειρώσατε τα βάζα ώστε να ξεφλουδίζουν ευκολότερα, να τις ξεφλουδίσετε και να τις πολτοποιήσετε στο multi. Και οι δύο τρόποι κάνουν την ίδια δουλειά ουσιαστικά.

3. Ο πολτός που φτιάξατε περιέχει πολύ υγρό συνήθως. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κάνει την κουζίνα σας χάλια αλλά θα χρειαστεί επίσης και πάρα πολλές ώρες βρασίματος μέχρι να ρουφήξει όλο αυτό το υγρό η σάλτσα σας. Για να γλυτώσετε αυτήν την ταλαιπωρία σουρώστε τον πολτό σας σε λεπτό σουρωτήρι ή τούλι. Το υγρό μην το ρίξετε στον νεροχύτη, είναι ένας γευστικότατος χυμός ντομάτας γεμάτος βιταμίνες, δοκιμάστε τον!

4. Ήρθε η ώρα να βράσετε τη σάλτσα σας. Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας αλάτι (για 4-5 κιλά ντομάτας) κι αφήστε τη σάλτσα σας να βράσει μέχρι να ρουφήξει τα περισσότερα υγρά. Συνήθως την αφήνω να βράσει περίπου μια ώρα με ανοιχτό καπάκι. Αν δείτε πως έχει πολλά υγρά ακόμα αφήστε την να βράσει περισσότερο, προσέξτε όμως να μη σας κολλήσει στην κατσαρόλα.
Πως τη διατηρούμε για το χειμώνα;

Όταν αποφασίσετε πως η σάλτσα ντομάτας σας είναι έτοιμη, θα την βάλετε έτσι όπως είναι καυτή στα βάζα. Γενικά επειδή θα εχουν μείνει και πάλι μερικά υγρά να ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα τη σάλτσα για να μοιράζεται ομοιόμορφα στα βάζα. Στη συνέχεια θα κλείσετε απευθείας το βάζο με ένα καινούργιο καπάκι αφού πρώτα καθαρίσετε καλά με στεγνό χαρτί κουζίνας το στόμιο του βάζου.

Τοποθετήσετε τα βάζα ανάποδα σε κάποιο σημείο του πάγκου σας που έχετε απλώσει 2-3 πετσέτες προηγουμένως γιατί θα είναι καυτά. Αν δε σας βολεύει στον πάγκο, προτιμήστε το πάτωμα ή κάποιο άλλο σημείο που δε θα ενοχλούν γιατί πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους για 2-3 μέρες.

Γενικότερα αρκετοί βράζουν συνήθως μετά τα βάζα τους. Προσωπικά δε τα βράζω και δεν έχουν χαλάσει ποτέ οι σάλτσες μου. Τα γεμίζω απλώς με καυτή σάλτσα και τα αφήνω ανάποδα για αρκετές ημέρες ώστε να σφραγίσει καλά το καπάκι τους.

Tip: Το να κλείσεις σφιχτά το καπάκι σε ένα ζεματιστό βάζο δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο. Αυτό που βολεύει εμένα, είναι να τεντώνω μια πετσέτα κουζίνας κατά μήκος και μετά να την τυλίγω σφιχτά γύρω από το βάζο περιστρέφοντας τις δυο άκρες της με το ένα μου χέρι. Σαν να προσπαθώ να πνίξω το βάζο δηλαδή. Με τον τρόπο αυτό κρατώ σταθερό το βάζο και κλείνω σφιχτά το καπάκι χωρίς να ακουμπάω ουσιαστικά το βάζο αλλά με βολεύει και για τη μεταφορά και την ανάποδη τοποθέτηση του.

Το να φτιάξετε σπιτικές σάλτσες ντομάτας δεν είναι δύσκολο όπως είδατε. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη οργάνωση και αρκετή διάθεση.







2.jpg
 
Top Bottom