Υλικά
Σαλιγκάρια
1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κούπα μαιντανό ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι του καφέ ρύζι
1/2 κονκασέ
1 κουτάλα ελαιόλαδο - αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα τοποθετούμε τα σαλιγκάρια και τα σκεπάζουμε με αρκετό νερό. Τα βράζουμε για περίπου 45 λεπτά, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και μετά από μισή ώρα όλα τα υπόλοιπα υλικά. Μόλις το ρύζι βράσει και το νερό της σούπας χυλώσει τότε το φαγητό μας είναι έτοιμο.
Συμβουλή
Τα σαλιγκάρια ξέρουμε όλοι ότι είναι ένας εκλεκτός μεζές. Στην Ελλάδα παραδοσιακά τα μαγειρεύουν σε πολλές περιοχές με διαφορετικούς τρόπους. Η μητέρα μου τα μαγειρεύει με τον τρόπο που θα σας παρουσιάσω παρακάτω. Εμείς μαζεύουμε τα σαλιγκάρια αρχές της άνοιξης, κοντά στο Πάσχα, τα καφέ σαλιγάρια συνήθως στην πεδιάδα και τα άσπρα στο βουνό, κατά την πρωινή πάχνη ή μετά από βροχή. Αφού μαζέψουμε τα σαλιγκάρια ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία προετοιμασίας. Τα βάζουμε σε ένα κουβά με αρκετό αλεύρι για 3 ημέρες, να φάνε και να καθαρίσει το έντερό τους. Κατόπιν τα βγάζουμε από το αλεύρι και τα πλένουμε με άφθονο νερό. Ρίχνουμε μία χούφτα αλάτι, τα τρίβουμε καλά, τα αφήνουμε για μισή ώρα και στη συνέχεια τα πλένουμε ξανά για να φύγουν τα σάλια τους. Έπειτα τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με κρύο νερό και τα ζεσταίνουμε, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει. Μετά από 1-2 λεπτά βρασμού τα σουρώνουμε και είναι έτοιμα για μαγείρεμα ή για αποθήκευση στην κατάψυξη. |