RC_Andreas
Administrator
Ζυμαρικά και σάλτσες (iv)
Τα ογκώδη ζυμαρικά πρέπει να συνοδεύονται από σάλτσες με έντονη γεύση, όπως σάλτσες με βλαστάρια ρέβας.
Ζυμαρικά και τροφική αξία
Εκατό γραμμάρια ζυμαρικών έχουν 356 θερμίδες, από τις οποίες το 80% αποτελείται από υδατάνθρακες, το 13,4% από πρωτεΐνες και το 3,9% από λιπαρά.
Ζυμαρικά και βράσιμο
Τα ζυμαρικά σε μακριά σχήματα βράζουν ομοιόμορφα, ενώ αυτά που έχουν προεξοχές, όπως οι βίδες, βράζουν γρηγορότερα από έξω .
Ζυμαρικά και σάλτσες (iii)
Τα ζυμαρικά που έχουν προεξοχές έχουν μια διαφορά στο βράσιμο από τα μακαρόνια που έχουν μακριά σχήματα.
Αυτά τα μακαρόνια όπως οι βίδες θα πρέπει να συνοδεύονται από σάλτσες με λαχανικά.
Ζυμαρικά και σάλτσες (ii)
Τα μακαρόνια έχουν την τάση να κολλάνε καθώς κρυώνουν, γι? αυτό και οι σάλτσες με λάδι είναι πιο κατάλληλες από εκείνες με βούτυρο, που κάνουν τα ζυμαρικά πιο συμπαγή.
Ζυμαρικά και σάλτσες (i)
Τα κοντά σε σχήμα ζυμαρικά ταιριάζουν καλύτερα με τα πυκνά ραγού, τα οποία πρέπει να κολλήσουν με το υλικό που συνοδεύουν.
Ζυμαρικά και είδη
Σήμερα παράγονται σχεδόν 300 διαφορετικά είδη ζυμαρικών.
Τα πιο δημοφιλή είναι : σπαγγέτι, πένες, κοφτό μακαρονάκι, ριγκατόνι, ταλιατέλες, λαζάνια, βίδες, φιδές, κοχύλια, μακαρόνια χοντρά, ρυζάκι κ.α
Ζυμαρικά και μυστικά (ii)
Όταν βράζετε τα ζυμαρικά σας θα πρέπει να σκεπάζετε την κατσαρόλα κατά τα 2/3. Με αυτό τον τρόπο τα ζυμαρικά σας θα βράσουν ομοιόμορφα.
Ζυμαρικά και μυστικά (i)
Ένα μικρό μυστικό για να βράσουν τέλεια τα ζυμαρικά σας είναι να τα ρίχνετε όλα μαζί, την ίδια στιγμή χωρίς να τα κόβετε.
Ενώ τα μικρά σε μέγεθος ζυμαρικά θα πρέπει να τα ρίχνετε στην κατσαρόλα λίγα - λίγα.
Ζυμαρικά και συστατικά
Τα συστατικά για ένα καλό βράσιμο ζυμαρικών είναι στα εκατό γραμμάρια ζυμαρικά, βάζουμε δέκα γραμμάρια αλάτι και ένα λίτρο νερό στου 100 βαθμούς Κελσίου.
Βράσιμο ρυζιού (iii)
Πολλοί βράζουν το ρύζι σε απλό νερό.
Ωστόσο ειδικοί μάς συμβουλεύουν να βράζουμε το ρύζι σε εμπλουτισμένο με γεύσεις υγρό, όπως ζωμό κότας ή μοσχαρίσιο.
Ή απλά προσθέτοντας στο νερό χυμό λεμονιού, λίγο ξύδι ή μπαχαρικά της αρεσκείας μας.
Βράσιμο ρυζιού (ii)
Όταν βράσει, συνήθως το ρύζι με τους μακριούς κόκκους θα διαχωρίζεται εύκολα, χωρίς να είναι στεγνό ή να κολλά.
Ωστόσο το ρύζι μεσαίων ή μικρών κόκκων έχει την τάση να κολλά.
Εάν αφεθεί επί 15-20 λεπτά, με κλειστή τη θέρμανση, συνήθως το πρόβλημα διορθώνεται.
Βράσιμο ρυζιού (i)
Όσο και αν φαίνεται απλό το να βράσει κανείς ρύζι, έχει και αυτό τα μυστικά του. Χρειάζεται συχνή εξέταση.
Εάν το ρύζι φαίνεται πολύ νωπό-υγρό, χρειάζεται μερικά ακόμα λεπτά της ώρας βράσιμο, έως ότου απορροφήσει όλα τα υγρά.
Ρύζι και ανακάτεμα
Το ρύζι δεν πρέπει να ανακατεύεται κατά το μαγείρεμά του.
Το συχνό ανακάτεμα σπάει τους κόκκους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το ρύζι να μαλακώνει, να κολλά και λασπίζει.
Ρύζι και βράσιμο
Πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του σκούρου ή και λευκού ρυζιού, κατά το βράσιμό τους, ξεπλένονται στο νερό της βράσης.
Γι? αυτό και είναι σημαντικό να μην πετάγεται το νερό της βράσης, αλλά να αφήνεται έως ότου απορροφηθεί από το βρασμένο ρύζι.
Σκούρο ρύζι
Για να διατηρήσετε το σκούρο ρύζι αναλλοίωτο, διατηρείστε το σε αεροστεγώς κλειστά δοχεία (κατά προτίμηση γυάλινα), και φυλάξτε το στο ψυγείο, όπου μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και έναν χρόνο
Al dente
Al dente (προφορά : αλ ντέντε ) . Ο σωστός βαθμός βρασίματος των ζυμαρικών , που τα αφήνει να «κρατάνε » στο δάγκωμα του δοντιού (al dente ) .
Η χρονική διάρκεια του βρασμού εξαρτάται από την υφή του ζυμαρικού.
Μακαρόνια Και Υγρασία
Για να δείτε αν τα μακαρόνια έχουν απορρροφήσει υγρασία , σπάστε δύο - τρία με το χέρι σας και , αν σπάνε αμέσως χωρίς να λυγίζουν , τότε είναι κατάλληλα για μαγείρεμα .
Πρέπει , δηλαδή , να είναι τραγανά και όχι μαλακά .
Μακαρόνια Νόστιμα
Για να γίνουν πιο νόστιμα τα μακαρόνια , φροντίστε μετά από ένα σύντομο στράγγισμα να τα βάζετε αμέσως στην πιατέλα ή πίσω στην κατσαρόλα και να τα περιχύνετε με τη σάλτσα που έχετε ετοιμάσει , γιατί έτσι συγκρατούν τους νόστιμους υδρατμούς του αλατισμένου νερού , οι οποίοι τονίζουν τις γεύσεις των συστατικών της σάλτσας .
Ρύζι Μπαγιάτικο
Αν δεν θυμάστε πριν από πόσο καιρό έχετε αγοράσει το ρύζι που βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας σας , πάρτε μια χούφτα στα χέρια σας.
Αν το χέρι σας αλευρωθεί , σημαίνει ότι το ρύζι είναι μπαγιάτικο και καλό θα ήταν να μην το μαγειρέψετε .
Ρύζι Και Διατηρηση
Για να διατηρηθεί σωστά το ρύζι είτε πρόκειται για ρύζι χύμα ή συσκευασμένο , βγάλτε το από το πλαστικό σακουλάκι με το οποίο συνήθως διατίθεται και βάλτε το σε ένα πάνινο σακούλι ή σε μια μαξιλαροθήκη για να "αναπνέει " .
Φροντίστε όμως να ρίξετε μέσα και μία χούφτα πιπέρι σε κόκκους .
Με αυτό τον τρόπο , θα διατηρηθούν μακριά τα ανεπιθύμητα ζωύφια .
Μακαρόνια Και Βρασιμο
Για να μη χύνεται το νερό όταν βράζουν τα μακαρόνια, προσθέστε λίγο λάδι, μία - δύο κουταλιές, στο νερό όταν βράζουν.
Μακαρόνια
Για να μην κολλάνε μεταξύ τους τα μακαρόνια μπορούμε να ρίξουμε στο νερό μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
Ζυμαρικά - Βρασιμο
Τα ζυμαρικά τα βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό.
Τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Ποτέ με μεταλικό πηρούνι ή κουτάλα γιατί ρίχνει τη θερμοκρασία του βρασμού.
Μακαρόνια Με Αρωμα
Δοκιμάστε να προσθέσετε στο νερό την ώρα που βράζουν τα μακαρόνια ένα κρεμμύδι, δυο -τρεις σκελίδες σκόρδο και μερικά γαρύφαλα!!!
Ρύζι Σπυρωτό
Αν θέλετε το ρύζι να γίνεται "σπυρωτό" την ώρα που το βράζετε προσθέτετε 3-4 σταγόνες λεμονάκι μυρωδάτο !
Ρύζι
Το καλύτερο ρύζι για πιλάφι είναι το παρμπόιλντ .
Είναι κιτρινωπό και έχει μικρούς και σκληρούς κόκκους .
Είναι εξάλλου και το πιο θρεπτικό , γιατί περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β .
Διατηρήστε το σε ξηρό μέρος χωρίς υγρασία .
Έχει διάρκεια ζωής 8 - 10 μήνες ...
Ρύζι Και Πλύσιμο
Το ρύζι που προορίζεται για πιλάφι δεν χρειάζεται πλύσιμο .
Αντίθετα , αυτό που θα μαγειρευτεί με κάποια λιπαρή ουσία πρέπει να είναι καλά πλυμένο .
Ρύζι
Το ρύζι μαγειρεύεται γενικά με ξεσκέπαστη κατσαρόλα .
Για πιλάφι σπιρωτό αφήνετε το αλατισμένο νερό να κοχλάσει , ρίχνετε το ρύζι και το ανακατεύετε αμέσως με ξύλινο κουτάλι , ώστε να μην κολλήσει στην κατσαρόλα .
Αν χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ή ζωμό στο ρύζι την ώρα που αυτό βράζει , πρέπει να είναι ζεματιστό , για να μη διακοπεί το βράσιμο του ρυζιού .
Ρυζόγαλο
Το ρυζόγαλο θα γίνει πιο νόστιμο αν το ρύζι βράσει για λίγο μέσα σε αλατισμένο νερό και μετά το ρίξετε μέσα στο γάλα .
Μακαρονια
Για να μη λασπώνουν τα ζυμαρικά, πρέπει να τα ρίχνετε στην κατσαρόλα όλα μαζί και αφού έχει βράσει το νερό, στο οποίο έχετε ρίξει προηγουμένως λίγες σταγόνες λάδι .
Ανακατέψτε τα μόλις το νερό ξαναπάρει βράση .