Ροή

Ray Kurzweil: Το 2045 ένωση ανθρώπου-υπολογιστή και η Μοναδικότητα

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
10
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
Ο κύριος Ray Kurzweil είναι συγγραφέας, εφευρέτης, φουτουριστής και υπερ-εγκέφαλος του ΜΙΤ. Ο Kurzweil είναι ιδρυτής του πανεπιστημίου νέων τεχνολογιών Singularity και του παγκόσμιου μουσικού συστήματος για άτομα με μαθητικές δυσκολίες Kurzeil. Έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία, διαθέτει 17 τιμητικά ντοκτορά ενώ θεωρείται ο διάδοχος και συνεχιστής του Τόμας Έντισον. Το περιοδικό Forbes αναφέρεται σε αυτόν ως «η απόλυτη μηχανή σκέψης».

Ray-Kurzweil.jpg
Ray-Kurzweil

-Όπως λοιπόν, υποστηρίζει ο κύριος Ray Kurzweil:

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι υπολογιστές θα είναι το ίδιο έξυπνοι με τον άνθρωπο. Μέχρι το 2045, θα γίνουμε αθάνατοι.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού όπως τον ξέρουμε απέχει περίπου 35 χρόνια.
Αυτό επειδή σύμφωνα με τη θεωρία του. πλησιάζουμε σε μια στιγμή που οι υπολογιστές θα καταστούν ευφυείς, και όχι απλώς ευφυείς αλλά πιο ευφυείς από τους ανθρώπους. Όταν αυτό συμβεί, η ανθρωπότητα ? το σώμα μας, το μυαλό μας, ο πολιτισμός μας ? θα έχουν πλήρως και αμετάκλητα μεταποιηθεί. Πιστεύει ότι αυτή η στιγμή, όχι μόνο δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά επίκειται.
Η υπολογιστική ισχύς αυξάνει με ταχυτάτους ρυθμούς και αυτό συνεπάγεται πως οι υπολογιστές θα μπορούσε να έρθει θεωρητικά η στιγμή που θα είναι τόσο ικανοί όσο η ανθρώπινη νοημοσύνη. Τεχνητή νοημοσύνη !

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρήσουμε ότι οι υπολογιστές θα σταματήσουν να γίνονται πιο ισχυροί. Θα συνεχίσουν την ανάπτυξη, έως ότου γίνουν πολύ πιο έξυπνοι από ότι είμαστε. Ο ρυθμός της ανάπτυξης θα συνεχίσει να αυξάνεται, επειδή θα αναλάβουν κάποια στιγμή μόνοι τους την ανάπτυξή τους, αντί του πιο αργόστροφου δημιουργού τους. Φανταστείτε έναν επιστήμονα πληροφορικής που έχει τις δυνατότητες ενός υπερ-ευφυή υπολογιστή. Θα έκανε την δουλειά απίστευτα γρήγορα. Θα μπορούσε να αντλεί πληροφόρηση από τεράστιες ποσότητες δεδομένων χωρίς κόπο. Και δε θα χρειαζόταν ούτε καν διαλείμματα.

λέει ο Kurzweil και επεξηγεί:

Όλη αυτή η υπολογιστική ισχύς θα μπορούσε να τεθεί στην υπηρεσία της εξομοίωσης του πως λειτουργεί ο εγκέφαλος μας και πως δημιουργεί συνείδηση. Να μην χρησιμοποιηθεί μόνο για να κάνει πολύ γρήγορα αριθμητικές πράξεις ή να συνθέτει μουσική, αλλά και για την οδήγηση αυτοκινήτων, την γραφή βιβλίων, λήψη ηθικών αποφάσεων, εκτίμηση φανταχτερών έργων ζωγραφικής, κλπ.

Ίσως να είναι έτσι. Άλλωστε είναι αδύνατο να προβλέψουμε τη συμπεριφορά αυτών των πιο ευφυών οντοτήτων από τους ανθρώπους και πόσο μάλλον, όταν σε καποιο σύντομο χρονικό διάστημα, χρειαστεί να συνυπάρχουμε η ακομα και να συγχωνευθούμε μαζί τους για να γίνουμε μια υπερ ευφυής οντότητα, χρησιμοποιώντας την υπολογιστική δύναμη για την επέκταση των πνευματικών μας ικανοτήτων, με τον ίδιο τρόπο που τα αυτοκίνητα και τα αεροπλάνα διευρύνουν τις πραγματικές τους δυνατότητες.
Ίσως θα μεταφέρουμε τις συνειδήσεις μας στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και θα ζούμε σε αυτούς σαν λογισμικό, πιθανοτατα και για πάντα. Ίσως οι υπολογιστές να πάρουν ανθρώπινη μορφή και θα μας εξολοθρεύσουν.
-Ένα πράγμα έχουν κοινό όμως, όλες αυτές οι θεωρίες:
Τη μεταμόρφωση του ανθρώπινου είδους σε κάτι που δεν είναι πλέον αναγνωρίσιμο συγκριτικά με το σήμερα (2011).
Ο μετασχηματισμός αυτός ακούει στ? όνομα: ?Μοναδικότητα?.

singul.jpg


Η ?ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ?

-Δεν είναι βέβαια εύκολο να αποδεχθείς μονομιάς κάτι τέτοιο και ίσως θυμίζει αποκύημα, επιστημονικής φαντασίας.
Η πραγματικότητα όμως είναι πως η Μοναδικότητα, όσο παράλογη και αν ακουγεται, τράβηξε την προσοχη και όχι μόνο, καθώς ξοδεύονται πολλά χρήματα για την κατανόηση αυτής της σκέψης. Το Πανεπιστήμιο της Μοναδικότητας (που δημιουργήθηκε πριν 3 χρόνια),προσφέρει διεπιστημονικό πρόγραμμα σπουδών για μεταπτυχιακούς φοιτητές και στελέχη, φιλοξενείται από τη NASA. Η ίδια η Google είναι βασικός χορηγός!
-Οι άνθρωποι έλκονται από την ιδέα της ?Μοναδικότητας? παρά τις σοκαριστικές προβλέψεις. Και φυσικά, σε περίπτωση που αποδειχθεί πραγματικότητα, θα είναι το πιο σημαντικο γεγονός που συνέβη στην ανθρώπινη εξέλιξη, μετά την ?εφεύρεση? της γλώσσας.
-Οι μελέτες του φουτουριστή Kurzweil έδειξαν ότι θα έχουμε αποκωδικοποιήσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020. Μέχρι το τέλος εκείνης της δεκαετίας, οι υπολογιστές θα έχουν νοημοσύνη ανάλογη με αυτή του ανθρώπου. Ο κύριος Kurzweil τοποθετεί την ημερομηνία για τη ?Μοναδικότητα? το έτος 2045, όπως αναφέραμε και στην αρχή:

Τότε, λόγω της τεράστιας αύξησης της υπολογιστικής ισχύς και της μεγάλης μείωσης του κόστους της, η ποσότητα της ?παραχθείσας? τεχνητής νοημοσύνης θα είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο φορές περισσότερη από όλη την ανθρώπινη νοημοσύνη που υπάρχει σήμερα!

-Όσοι ασπάζονται αυτές τις ιδέες έχουν δημιουργήσει μια κοινότητα ανοιχτή, καθώς υπάρχει χώρος για ύπαρξη διαφορετικών απόψεων σχετικά με το τι σημαίνει Μοναδικότητα, αν, πότε και πώς θα συμβεί. Η ουσία είναι όμως, πως όλοι αυτοί οι άνθρωποι μοιράζονται μια κοινή κοσμοθεωρία:
Πιστεύουν στη δύναμη της τεχνολογίας ωστε να διαμορφώσει την ιστορία, έχουν ελάχιστο ενδιαφέρον για τη συμβατική σοφία γύρω μας, και αδυνατούν να πιστέψουν ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν τη ζωή τους παρακολουθώντας τηλεόραση.
(δείτε στο τέλος του άρθρου, καποιες παραπάνω λεπτομέρειες, ωστε να κατανοήσετε καλύτερα την ιδέα της ?Μοναδικότητας?).

ManAndMachine-229x300.jpg


Η ΑΘΑΝΑΣΙΑ

-Πέρυσι (2010), στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποιήθηκε σύνοδος κορυφής πήραν μέρος όχι μόνο επιστήμονες της πληροφορικής, αλλά και ψυχολόγοι, νευροεπιστήμονες, νανοτεχνολόγοι, μοριακοί βιολόγοι και άλλοι. Σίγουρα ήταν ένα αλλοπρόσαλλο και ενδιαφέρον συνονθύλευμα ανθρώπων που θύμιζε πρωθυπουργικές διασκέψεις και συνάντησης μιας ομάδας για ΑΤΙΑ και υπερφυσικά φαινόμενα!
-Σε κάθε περίπτωση όμως και για τα πάντα υπήρχε εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση και πλήρης επιστημονική ανάλυση.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, μετά τη τεχνητή νοημοσύνη, το πιο πολυσυζητημένο θέμα ήταν η επιμήκυνση της ζωής.

Το γήρας είναι μια ασθένεια όπως οποιαδήποτε άλλη. Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες; Μπορούμε να τις θεραπεύσουμε.

Αυτά δηλαδη τα βιολογικά όρια που όλοι μας θεωρούμε ανυπέρβλητα, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο και υποστηρικτές της Μοναδικότητας τα θεωρούν ως δύσκολα αλλά επιλύσιμα προβλήματα. Ο θάνατος είναι ένα από αυτά, όπως καταλάβατε?
-Ο Kurzweil και πολλοί της κοινότητας πιστεύουν σοβαρά ότι πολλοί άνθρωποι που είναι ζωντανοί σήμερα θα καταλήξουν να παραμείνουν αθάνατοι. Γι? αυτό επιθυμούν να παραμείνουν ζωντανοί μέχρι το έτος της ?Μοναδικότητας? προκείμενου να παλέψουν (τότε) με τη γήρανση. Εναλλακτικά, θα μπορέσουν να μεταφέρουν τον εγκέφαλο τους σε πιο ισχυρά μέσα αποθήκευσης όπως τα ρομπότ και οι υπολογιστές!
-Ο Aubrey de Grey είναι ένας από τα πιο γνωστούς ερευνητές του κόσμου σχετικά με την επιμήκυνση της ζωής και όπως λέει:

«Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι η άποψη που λέει ότι η γήρανση είναι κάτι το αμετάβλητο ? κάτι σαν το θερμικό θάνατο του σύμπαντος ? είναι απλά γελοία»
Το ανθρώπινο σώμα είναι ένα μηχάνημα που έχει δέσμη λειτουργιών, και συσσωρεύει διάφορους τύπους ζημιών ως παρενέργειες της κανονικής λειτουργίας της μηχανής. Η ζημιά μπορεί να επισκευάζεται περιοδικά. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε αυτοκίνητα ρετρό. Το σύνολο της ιατρικής αποτελείται από ασθένειες που φαίνονταν ανίατες μέχρι να καταλάβουμε πώς μπορεί και να μην είναι ανίατες.

Cyber_man.jpg


ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ

Ευνόητο να υπαρχουν και πολλοί άνθρωποι που σκέφτονται τη Μοναδικότητα σαν ανοησία, φαντασίωση, ευσεβείς πόθους. Οι περισσότεροι από τους σοβαρούς διαφωνούντες, δίνουν έμφαση στο κατά πόσο ένας υπολογιστής μπορεί πραγματικά να γίνει ευφυής.
Το σύνολο του τομέα της τεχνητής νοημοσύνης είναι αφιερωμένο σε αυτό το ερώτημα. Είναι αρκετά πιθανό ότι υπάρχουν πράγματα που συμβαίνουν στο μυαλό μας, τα οποία δε μπορούν να αντιγραφούν ηλεκτρονικά, ανεξαρτήτως από την υπολογιστική ισχύ έχουμε διαθέσιμη. Η νευροχημική αρχιτεκτονική που δημιουργεί αυτό που αποκαλούμε ως ανθρώπινη συνείδηση, ??μπορεί ν? αποδειχθεί διατόρως πολύπλοκη ωστε να μπορέσει αναπαραχθεί σε ψηφιακή μορφή.
-Ο βιολόγος Dennis Bray που ήταν ένας εκ των διαφωνούντων στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε:

«Αν και τα βιολογικά μέρη λειτουργούν με τρόπους που είναι συγκρίσιμοι με αυτούς των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων, εντούτοις έχουν τεράστιο αριθμό διαφορετικών καταστάσεων που μπορούν να υιοθετήσουν. Πολλαπλές βιοχημικές διεργασίες δημιουργούν χημικές τροποποιήσεις των πρωτεϊνικών μορίων, περαιτέρω διαφοροποιημένες από την ένωση με διαφορετικές δομές σε καθορισμένες θέσεις του κυττάρου. Ως αποτέλεσμα διαθέτουν μια σχεδόν άπειρη ικανότητα αποθήκευσης πληροφοριών σχετικά με το παρελθόν και το παρόν, αλλά και μοναδική ικανότητα προετοιμασίες για μελλοντικά γεγονότα. Αυτό κάνει το μηδέν και ένα που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές να φαίνεται ως πολύ παρωχημένο.



ΗΘΙΚΑ-ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ-ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Στον αντίποδα όλων αυτών των απόψεων και προκλήσεων, εύλογα προκύπτουν καποια φιλοσοφικά η και ηθικά ερωτήματα:
>Έστω ότι δημιουργήσαμε ένα υπολογιστή που μιλάει και ενεργεί σαν άνθρωπος:

Αυτό συνεπάγεται πως ο υπολογιστής αισθάνεται όπως ο άνθρωπος?
Ή άραγε, είναι απλά και μόνο ένα εξαιρετικό σύνθετο μηχάνημα χωρίς όμως αυτή τη μυστηριώδη ικανότητα της συνείδησης?
Mε ποιο τρόπο μπορουμε να το ξέρουμε αυτό?
-Εμβαθύνοντας προκύπτουν και καποια ακομα θεμελιώδη ερωτήματα:

Από τη στιγμη που μπορώ να μεταφέρω τη συνείδηση ??μου σε έναν υπολογιστή, είμαι ακόμα εγώ?
Ποιος αποφασίζει ποιος θα είναι αθάνατος?
Θα υπάρχει Reset?
Ποιος διαμορφώνει την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε αισθανόμενο και μη αισθανόμενο?
Kαθώς θ? αγγίζουμε την αθανασία οι ζωές μας εξακολουθούν να έχουν νόημα?
Αν νικήσουμε τον θάνατο, μήπως τελικά, χάσουμε την ανθρωπιά μας?

Δείτε στο παρακατω βιντεο, μια διάλεξη του Ray Kurzweil, το 2009, με θέμα (με Ελληνικούς υπότιτλους):
Ένα πανεπιστήμιο για την επερχόμενη μοναδικότητα:

http://www.ted.com/talks/view/lang/el//id/560

-Ο οδηγός του Ray Kurzweil για τις επερχόμενες τεχνολογίες και πότε νομίζει πως θα επιτευχθούν:

1. Σκόνη Αναγνώρισης:

«Η αποκαλούμενη ?έξυπνη σκόνη? είναι μικροσκοπικές συσκευές, σχεδόν αόρατες, οι οποίες περιέχουν αισθητήρες, υπολογιστές και επικοινωνιακές δυνατότητες ? ήδη διενεργούνται σχετικά πειράματα. Η πρακτική χρήση τέτοιων συσκευών θα υπάρξει σε 10 με 15 χρόνια».

2. Νανο-συγκεντρωτές:

«Βασικά, πρόκειται για τρισδιάστατους εκτυπωτές που μπορούν να δημιουργήσουν ένα φυσικό αντικείμενο από ένα αρχείο πληροφοριών και φτηνές πρώτες ύλες. Έτσι, θα μπορούμε να στείλουμε με email μια μπλούζα ή μια τοστιέρα ή ακόμα και το τοστ. Υπάρχει ήδη βιομηχανία τρισδιάστατων εκτυπωτών και η ανάλυση των συσκευών βελτιώνεται σταδιακά. Οι νανοσυγκεντρωτές θα συναρμολογούν συσκευές από μόρια και μοριακά τμήματα σε περίπου 20 χρόνια από σήμερα».

3. Respirocytes ? Τεχνητά ερυθρά αιμοσφαίρια:

«Πρόκειται για νανορομπότ (συσκευή σε μέγεθος κυττάρου αίματος) το οποίο θα αντικαταστήσει τα βιολογικά μας ερυθρά αιμοσφαίρια αλλά θα έχει 1.000 φορές περισσότερες ικανότητες. Αν αντικαταστήσει κανείς μια ποσότητα του βιολογικού του αίματος με αυτές τις ρομποτικές συσκευές, θα μπορεί να τρέχει Ολυμπιακή κούρσα σε 15 δεύτερα χωρίς ανάσα, ή να μείνει στο βυθό για τέσσερις ώρες. Αυτά σε περίπου 20 χρόνια».

4. Foglets ? ρομπότ σε μορφή ομίχλης:

«Τα Foglets είναι μια μορφή νανορομπότ που μπορούν να επανασυντεθούν σε μια ευρεία ποικιλία αντικειμένων στον πραγματικό κόσμο, βασικά για να κάνουν την εικονική πραγματικότητα κανονική πραγματικότητα. Θα μπορούν επίσης να έχουν χρήσιμες θεραπευτικές λειτουργίες στο σώμα μας, διατηρώντας μας υγιείς εκ των έσω, και είναι περίπου 20 χρόνια μακριά. Πιο προηγμένα ακόμα Foglets θα φτάσουν σε 30 με 40 χρόνια».

5. Μπλε γλίτσα:

«Η ανησυχία ότι η νανοτεχνολογία σε πλήρη κλίμακα και τα νανορομπότ θα μπορούσαν να κατασκευάσουν πανομοιότυπά τους στο φυσικό περιβάλλον (ως κάνουν τα βακτήρια και άλλοι παθογενείς οργανισμοί) και να καταστρέψουν την ανθρωπότητα ή ακόμα και όλη την βιομάζα του πλανήτη, ονομάζεται φόβος της γκρίζας γλίτσας. Όταν αυτό θα πραγματοποιηθεί θα χρειαστούμε ανοσοποιητικό σύστημα από νανοτεχνολογία. Τα νανορομπότ θα μπορούν να μας προστατεύσουν από τα βλαβερά νανορομπότ που πολλαπλασιάζονται ονομάζονται μπλε γλίτσα. Αυτό το σενάριο βρίσκεται 20 με 30 χρόνια μακριά».

Βασισμένο σε άρθρο που έχει δημοσιευτεί παλιότερα στο Time.
 
Top Bottom