Ροή

Ψωμί

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
10
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
bread.jpg

Παξιμάδια και θρεπτική αξία

100 γρ. παξιμάδι σικάλεως ολικής άλεσης, έχει 12 πρωτεΐνες, 67 υδατάνθρακες, 5 λιπαρά και 361 θερμίδες. 100 γρ. παξιμάδι σταρένιο, έχει 13 πρωτεΐνες, 68 υδατάνθρακες, 5 λιπαρά και 369 θερμίδες. 100 γρ. παξιμάδι σταρένιο ολικής άλεσης, έχει 13 πρωτεΐνες, 69,5 υδατάνθρακες, 5 λιπαρά, και 375 θερμίδες.

Παξιμάδι και σιτάρι

Το σιτάρι, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, καθώς και μαγνήσιο και μαγγάνιο, τα οποία είναι απαραίτητα συστατικά για τα άτομα που έχουν έντονη καθημερινή δραστηριότητα και για τους αθλητές.

Σταρένιο παξιμάδι και τρυπτοφάνη

Το σιτάρι αποτελεί ένα από τα βασικότερα συστατικά της ελληνικής διατροφής. Περιέχει πρωτεΐνες και αμινοξέα, με κυριότερη την τρυπτοφάνη.
Η τρυπτοφάνη είναι απαραίτητη για τους εφήβους και τα παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη, αλλά και για τους αθλητές και τα άτομα τρίτης ηλικίας.

Παξιμάδια κριθαρένια

Τα κριθαρένια παξιμάδια περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με κυριότερες το φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη Β6, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, πυρίτιο, χρώμιο, αμινοξέα, μαγνήσιο και φώσφορο.
Το κριθάρι, επειδή έχει λιγότερη γλουτένη από το σιτάρι, ξεραίνεται γρηγορότερα και διατηρείται περισσότερο.

Παξιμάδια σικάλεως

Τα παξιμάδια σικάλεως αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Παράλληλα, περιέχουν μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο, αμινοξέα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά.

Παξιμάδια και θρεπτική αξία

Τα παξιμάδια έχουν υψηλή θρεπτική αξία.
Ανάλογα με την πρώτη ύλη από την οποία παρασκευάζονται, μας προσφέρουν πλήθος θρεπτικών συστατικών.

Παξιμάδι και είδη

Οι βασικοί, τύποι παξιμαδιών είναι τρεις και καθορίζονται από την πρώτη ύλη που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή τους.
Έτσι, έχουμε τα κριθαρένια (κρίθινα) παξιμάδια, τα σταρένια και τα σικάλεως. Βέβαια, αυτοί οι τύποι παξιμαδιών, ανάλογα με τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας της πρώτης ύλης τους, διατίθενται και σε εκδοχές ολικής άλεσης, με περισσότερες ίνες.

Γερμανικό ψωμί

Στη Γερμανία, οι τύποι του ψωμιού παίρνουν το όνομα του δημητριακού που χρησιμοποιείται σε μεγαλύτερη ποσότητα για την παρασκευή τους, αλλά κάποιες φορές και της μεθόδου προετοιμασίας τους.
Έτσι, υπάρχει σταρένιο ψωμί και ψωμί σίκαλης, μαύρης σίκαλης και πολύσπορο, λευκό ψωμί και ψωμιά special με βρόμη, κριθάρι και καλαμπόκι.
Επίσης, υπάρχουν special ψωμιά με κρεμμύδι, καρύδια, γάλα, κουάρκ ή βούτυρο. Πολύ γνωστό στη διεθνή αγορά είναι το Pumpernickel.

Καλαμποκίσιο ψωμί

Ένα βαθύ κίτρινο που παρασκευάζεται από μείγμα καλαμποκάλευρου και σιτάλευρου.
Έχει συνδεθεί με την περίοδο της κατοχής, αλλά έκτοτε έχει αντικατασταθεί από άλλα είδη ψωμιού που θεωρούνται υψηλότερης διατροφικής αξίας.
Το καλαμποκίσιο ψωμί έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και είναι υποδεέστερο όσον αφορά στή σύσταση του σε βιταμίνες και μέταλλα.

Ψωμί σικάλεως

Το ψωμί σικάλεως υπερτερεί έναντι του λευκού ψωμιού όσον αφορά στην περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες.

Πολύσπορο ψωμί

Το πολύσπορο ψωμί, όπως και το ψωμί ολικής άλεσης, είναι πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, τόσο σε βιταμίνες, όσο και σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία. φαίνεται ότι η ανταπόκριση της γλυκόζης στο αίμα είναι καλύτερη μετά την κατανάλωση πολύσπορου ψωμιού σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη.
Έχει δηλαδή χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
Επιπλέον, το πολύσπορο ψωμί είναι πλουσιότερο και έχει μεγαλύτερη ποικιλία σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, καθώς παράγεται από διάφορα είδη δημητριακών, συνδυάζοντας τα οφέλη κάθε ίδους.

Ψωμί ολικής άλεσης

Το ψωμί ολικής άλεσης φτιάχνεται από σιτάρι, χωρίς όμως να αφαιρείται το φύτρο, στο οποίο συγκεντρώνονται οι φυτικές ίνες, αλλά και οι μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει σημαντική ποσότητα σιδήρου και μάλιστα αποτελεί μια από τις βασικές πηγές σιδήρου στο διαιτολόγιο.
Επιπλέον, περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών και κυρίως φυλλικού οξέος σε σχέση με το λευκό ψωμί.
Το ψωμί και τα δημητριακά ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του στομάχου, του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης και των ωοθηκών.

Λευκό ψωμί

Το λευκό ψωμί προέρχεται από καλά κοσκινισμένο σιτάρι, από το οποίο έχει αφαιρεθεί εντελώς το φύτρο.
Ο συγκεκριμένος τύπος ψωμιού, εντελώς λανθασμένα, θεωρείται ότι δεν έχει καμία θρεπτική αξία, κάτι βέβαια που σαφώς δεν ισχύει.
Το λευκό χωμί μας παρέχει τους απαραίτητους υδατάνθρακες για τη διατροφή μας και βέβαια περιέχει όπως τα άλλα είδη ψωμιού, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ωστοσό, άλλα είδη ψωμιού υπερέχουν σε σχέση με το λευκό όσον αφορά στην περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Ακόμα το λευκό ψωμί είναι πλουσιότερο σε ασβέστιο σε σχέση με τα άλλα ψωμιά.

Ψωμί με μαγιά

Το ψωμί με μαγιά γίνεται εύκολα και γρήγορα.
Σήμερα, στην παρασκευή του ψωμιού χρησιμοποιούνται διάφορα ελτιωτικά, συντηρητικά και διογκωτικά μέσα που ανήκουν στα πρόσθετα τροφίμων (Ε).
Τα πρόσθετα αυτά είναι κυρίως τα εξής : L - ασκορβικό οξύ (E300), λεκιθίνη (Ε322), κιτρικό οξύ (Ε330), τρυγικό οξύ (Ε334), προπιονικό νάτριο και κάλιο και το ένζυμο α-αμυλάση.

Ψωμί σπιτικό


Στο ψωμί που έφτιαχναν παλαιότερα στα σπίτια, χρησιμοποιούσαν κυρίως προζύμι. Αυτός ο τρόπος παρασκευής του ψωμιού είναι ο καλύτερος, καθώς το ψωμί γίνεται πολύ πιο νόστιμο, πιο αρωματικό και διατηρείται φρέσκο για περισσότερες ημέρες. Για να φτιαχτεί ένα προζύμι, χρειάζεται αλεύρι και νερό.
Για να γίνει σωστά η συνολική ζύμωση του καθώς και κάποιες δευτερογενείς ζυμώσεις που του εξασφαλίζουν το μοναδικό του άρωμα και απαντώνται μόνο σε αυτό και όχι κατά την παρασκευή ψωμιού με μαγιά, χρειάζεται πολύς χρόνος.

Ψωμί και περιεκτικότητα

Το ψωμί περιέχει μικρή ποσότητα πρωτεϊνών, αλλά οι πρωτεΐνες αυτές είναι μικρής βιολογικής αξίας.
Μία άλλη πολύ σημαντική ιδιότητα του ψωμιού είναι η υψηλή περιεκτικότητα του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών, την καλή υγεία του δέρματος, αλλά και για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Ψωμί και διατροφική αξία

Το ψωμί περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Το ψωμί και τα άλλα τρόφιμα της ομάδας των δημητριακών αποτελούν τη βασική πηγή υδατανθράκων για τον οργανισμό.
Οι υδατάνθρακες μεταβολίζονται στο σώμα μας σε γλυκόζη, η οποία είναι η βασική πηγή ενέργειας.
Όλα τα όργανα χρειάζονται υδατάνθρακες ως καύσιμο, αλλά για τον εγκέφαλο και τα ερυθρά κύτταρα η γλυκόζη αποτελεί τη βασική και σχεδόν αποκλειστική μορφή ενεργειας.

Άσπρο ψωμί

Το άσπρο ψωμί αποτελεί καλή πηγή υδατανθράκων, που μας προσφέρουν ενέργεια, ενώ δεν έχει πολλά λιπαρά ε σχέση με άλλα τρόφιμα.
Ακόμη, σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά υπερτερεί σε σχέση με κάποια άλλα είδη ψωμιού (όπως περισσότερο ασβέστιο από το μαύρο κριθαρένιο.
Το λευκό ψωμί, όμως περιέχει μικρότερη ποσότητα ινών σε σχέση με το μαύρο και λιγότερη βιταμίνη Β και σίδηρο.

Ψωμί και οργανισμός

Το ψωμί, μας παρέχει ενέργεια, φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ειδικά φυλλικό οξύ, πρωτεΐνες και σίδηρο, συστατικά απαραίτητα για τις λειτουργίες του οργανισμού μας.

Ψωμί λευκό και μαύρο

Και το δύο είδη ψωμιού (λευκό και μαύρο), έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όταν φυσικά δεν προσθέτουμε βούτυρο ή λάδι κατά την παρασκευή τους.
Η διαφορά τους έγκειται στο γλυκαιμικό δείκτη.
Το ψωμί ολικής αλέσεως έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες και της ακατέργαστης μορφής του.

Βιολογικό ψωμί

Ανάμεσα στα άλλα βιολογικά προϊόντα, στα καταστήματα θα βρείτε και βιολογικό ψωμί.
Είναι απαλλαγμένο από χημικές ουσίες και συντηρητικά.
Οι αρτοποιοί το συντηρούν με φυσικό τρόπο, μέχρι να το καταναλώσουμε.
Συνήθως χρησιμοποιείτε για την παρασκευή του, σκληρό σιτάρι ολικής αλέσεως.
Το βιολογικό ψωμί έχει πιο σύντομη ημερομηνία λήξης.

Ψωμί και περιεκτικότητα

Κατά την παρασκευή του ψωμιού είναι πιθανόν να έχει χρησιμοποιηθεί μικρή ποσότητα ζάχαρης στη μαγιά, για να φουσκώσει πιο εύκολα.
Ακόμη, περιέχει αλάτι, αλεύρι (ανάλογα με τι είδος του ψωμιού), νερό και μαγιά.

Ψωμί από καλαμπόκι


Κατά την παρασκευή αυτού του τύπου χρησιμοποιείται ένα μείγμα από λευκό και καλαμποκίσιο αλεύρι, που έχει κίτρινο χρώμα.

Ψωμί σικάλεως

Θεωρείται ότι μαζί με το ολικής αλέσεως κάνει καλό στους διαβητικούς, γιατί έχει λιγότερο άμυλο.
Η αλήθεια είναι ότι έχει λίγο περισσότερη πρωτεΐνη από το σταρένιο.
Συνήθως γίνεται από αλεύρι σικάλεως και από σταρένιο.
Άλλωστε το ψωμί από σκέτη σίκαλη είναι πολύ βαρύ.

Πολύσπορο ψωμί

Γίνεται από αλεύρι διαφόρων δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρόμη, καλαμπόκι, ριζάλευρο). Συνήθως προστίθενται ξηροί καρποί, νιφάδες βρόμης, πλιγούρι κ.α.

Ψωμί ολικής αλέσεως

Προέρχεται από αλεύρι ολικής αλέσεως.
Αυτό σημαίνει ότι αλέθεται ολόκληρο το δημητριακό ( οι σπόροι του σιταριού μαζί με το πίτουρο).

Χωριάτικο ψωμί

Είναι ένα πολύ διαδεδομένο είδος ψωμιού, που γίνεται με προζύμι και αλεύρι χωρίς πίτουρα.

Ψωμί Ολικής Αλεσης

Το ψωμί ολικής άλεσης είναι προτιμότερο από το λευκό , όχι για λόγους θερμίδων ( το μαύρο ψωμί παρέχει 10 περίπου θερμίδες λιγότερες από το λευκό ψωμί ) , αλλά γιατί μας χορταίνει περισσότερο , λόγω των φυτικών ινών που περιέχει .
Είναι επίσης πιο πλούσιο σε σίδηρο και ψευδάργυρο από το λευκό ψωμί .

Ψωμί


Η περιεκτικότητα του ψωμιού σε θερμίδες είναι μέτρια .
Δίνει δηλαδή 200 ? 260 θερμίδες ανά 100 γρ.
Επομένως , αν συνοδεύετε το φαγητό σας με μία το πολύ δύο φέτες ψωμί , των 30 γρ. η κάθε μία , δεν πρόκειται να παχύνετε.

Φρέσκο Ψωμί

Αν θέλετε να τρώτε φρέσκο ψωμί , προτιμήστε αυτό που είναι φτιαγμένο από προζύμι , γιατί διατηρείται φρέσκο για περίπου 5 μέρες .

Σοκολάτα Καί Ψωμί

Ο συνδυασμός κατανάλωσης σοκολάτας με ένα μικρό κομμάτι ψωμί θα μας απαλλάξει από τις τύψεις και τις περιττές θερμίδες.
Και αυτό γιατί μετατρέπει τη σοκολάτα σε αργό υδατάνθρακα και έτσι παχαίνει λιγότερο.

Ψωμί Πρίν Τό Γεύμα;

Μην τρώτε ψωμί πριν από τα γεύματά σας.
Πίνετε λίγο γάλα ή φάτε λίγο σολομό.
Οι πρωτεΐνες προτρέπουν τον εγκέφαλο να παράγει ντοπαμίνη, μία ουσία που σε κρατά σε εγρήγορση.
Οι υδατάνθρακες από την άλλη προκαλούν την έκκριση σεροτονίνης η οποία δρα ως φυσικό ηρεμιστικό στον οργανισμό.

Ψωμί Ολικής Αλέσεως

Προτιμήστε ψωμί ολικής αλέσεως αντί λευκού ψωμιού , καθώς περιέχει το σύνολο των θρεπτικών συστατικών του σιταριού ( κυταρρίνη , βιταμίνες Ε , Β1, Β2 , νιασίνη ).
Γενικά προτιμάτε τα δημητριακά ολικής αλέσεως και όχι τα επεξεργασμένα
 
Top Bottom