Areti
VIP μέλος
Υλικά
50 γρ. χλιαρό νερό
20 γρ. μαγιά νωπή
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
100 γρ. γάλα
50 γρ. ζάχαρη καστανή
1 φλιτζάνι πολτό κολοκύθας
1 μεγάλο αυγό
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μια πρέζα σαφράν
1 κουτ. γλυκού κάρυ σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
λίγο πιπέρι ή πιπέρι καγιέν
1 κουτ. σούπας αλάτι
1 αυγό για άλειμμα
αμύγδαλα ωμά αναποφλοίωτα για διακόσμηση
Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και μισή κουταλιά του γλυκού καστανή ζάχαρη και αφήστε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δουλεύει η μαγιά.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο χωρίς να το κάψετε και ρίξτε μέσα το σαφράν, το κάρυ, το τζίντζερ και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και αφαιρέστε από την φωτιά. Συμπληρώστε το γάλα, τον πουρέ κολοκύθας, την καστανή ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά και τέλος συμπληρώστε και το αυγό.
Στον κάδο του μίξερ μεταφέρεται το μείγμα από το κατσαρολάκι και το μείγμα της μαγιάς,ρίξτε 2 φλυτζάνια αλεύρι και αρχίστε να δουλεύετε το μείγμα. Συμπληρώνετε ένα ένα φλιτζάνι αλεύρι μόλις έχει ενσωματωθεί το προηγούμενο.
Σε ένα μεγάλο λεκανάκι βάζουμε το αλεύρι κάνουμε μια λακκούβα στην μέση όπου ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά και σιγά- σιγά από το κέντρο προς τα έξω αρχίζουμε και ενσωματώνουμε το αλεύρι με τα υγρά υλικά.
Μόλις έχετε ένα ζυμάρι που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα σταματήστε το ζύμωμα, αλευρώστε τα χέρια σας και μεταφέρεται το ζυμάρι στον αλευρωμένο πάγκο εργασίας σας και ζυμώστε λίγο ακόμη. Βάλτε σε ένα λεκανάκι καλά λαδωμένο το ζυμάρι σας αλείφοντας και το ζυμάρι με λίγο ηλιέλαιο και σκεπάστε με μια πετσέτα. Αφήστε στην άκρη για 1 1/2 περίπου ώρα μέχρι να φουσκώσει.
Αδειάστε στον πάγκο εργασίας , δουλέψτε λίγο το ζυμάρι σας να φύγει ο αέρας και κόψτε κομμάτια ίσα μεταξύ του. Αυτό το ζυμάρι μπορεί να βγάλει από 18-20 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος που θα κάνετε.
Τοποθετήστε τα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή σιλικόνη σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους και αφήστε τα άλλη μισή ώρα περίπου να φουσκώσουν για δεύτερη φορά.
Τώρα που έχουν φουσκώσει πλέον τα κολοκυθοψωμάκια αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε στους 200 C για 13-15 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.