Ροή

Ψάρια - Αστακοί

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
10
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
psaria.jpg synagrida.gif

Αστακός και χοληστερίνη

Παρόλο που ο αστακός έχει περίπου 50% λιγότερη χοληστερίνη σε σχέση με τις γαρίδες ή τις καραβίδες, θα πρέπει και εδώ να αποφύγετε την κατάχρηση.
Υπολογίστε ότι με μία μερίδα αστακομακαρονάδα παίρνετε 270 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνη και σχεδόν καλύπτετε το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο για την ημερήσια κατανάλωση, που είναι τα 300 χιλιοστόγραμμα.

Αστακός και διατροφική αξία

Η διατροφική αξία του αστακού ανά 100 γραμμάρια είναι : 90 θερμίδες, 19 γραμμάρια πρωτεΐνες, 0,5 γραμμάρια υδατάνθρακες, 1 γραμμάριο λιπίδια και 95 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνη.

Αστακός φρέσκος


Όταν αναποδογυρίσετε τον αστακό, στο σημείο ακριβώς όπου ενώνεται το σώμα του μετο κεφάλι θα πρέπει να είναι κατάλευκος.
Αν έχει αρχίσει να μαυρίζει, σημαίνει ότι δεν είναι φρέσκος.
Επίσης ο φρέσκος αστακός θα πρέπει να μυρίζει ιώδιο, ενώ όταν είναι μπαγιάτικος έχει δυσάρεστη, έντονη μυρωδιά.

Αστακός ή κωλοχτύπα

Στον ελληνικό αστακό θα πρέπει να προσθέσουμε και ένα άλλο τύπο αστακού που λέγεται κωλοχτύπα.
Αυτό το είδος αστακού ψαρεύεται κυρίως στη Νότια Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες, έχει καφε - κόκκινο χρώμα και το χαρακτηριστικό του είνα ότι έχει μικρό κεφάλι, μεγάλο σώμα και καθόλου δαγκάνες.

Αστακός καφετί χρώμα

Οι αστακοί που υπάρχουν στην αγορά και το χρώμα τους είναι καφετί, είναι κυρίως εισαγωγής από τη Κούβα και μπορεί να είναι ζωντανοί ή κατεψυγμένοι.

Αστακός και γκριζωπό χρώμα

Αν στην αγορά δείτε αστακό του οποίου το χρώμα είναι γκριζωπό, τότε μιλάμε για αστακό, ο οποίος λέγεται και αστακοκαραβίδα και το χρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ότι έχει μεγάλες δαγκάνες.
Οι γκρίζοι αστακοί είναι εισαγωγής και συνήθως εισάγονται ζωντανοί.

Αστακός και καφέ - κόκκινο χρώμα

Αν στην αγορά δείτε αστακό του οποίου το χρώμα είναι καφέ - κόκκινο, τοτέ να είστε σίγουροι ότι ο αστακός αυτός είναι ελληνικός και συνήθως είναι φρέσκος.

Αστακός και πορτοκαλί χρώμα

Το βαθύ πορτοκαλί χρώμα που σίγουρα το έχετε συνδυάσει με τον αστακό, δεν είναι το κανονικό του χρώμα, αλλά αυτό που παίρνει με το μαγείρεμα.

Ψάρια

Τρώτε πολλά ψαρικά: ισχυροποιούν το σύστημα άμυνας του οργανισμού.
Σύμφωνα με πολλαπλές μελέτες, ο Σολωμός, ο Τόνος, το Σκουμπρί και οι Σαρδέλες, προλαβαίνουν κυκλοφοριακά προβλήματα, αφού είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα (ωμέγα-3).

Ψάρια και χημικά

Προστατευτείτε από τα χημικά εκείνα που μολύνουν τις σάρκες πολλών ψαρικών. Μην καταναλώνετε τα παχιά μέρη του ψαριού, το δέρμα, κοιλιά ή το σκούρο μέρος του.
Αν αγοράσετε ψάρι σε κονσέρβα, προτιμάτε όσα είναι σε μείγμα νερού αντί λαδιού. Ξεπλύνετέ το πριν το καταναλώσετε.

Ψάρια

Ρωτήστε να μάθετε από που προέρχονται, πριν αγοράσετε ψαρικά. Αποφύγετε όσα προέρχονται από νερά κοντά σε βιομηχανικές περιοχές ή μεγαλουπόλεις.
Προτιμάτε τα ψητά ψαρικά.
Το βραστό ψάρι είναι μεν υγιεινό, εφόσον όμως έχει στραγγιχτεί από τα υγρά.
Μην χρησιμοποιείτε τα υγρά από το ψημένο ή βρασμένο ψάρι για σάλτσες ή σούπες, αν δεν είστε σίγουροι για την προέλευσή του.

Τα ψάρια κατά της κατάθλιψης στην εγκυμοσύνη

Οι νέες μητέρες, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, μπορούν να μειώσουν σημαντικά την κατάθλιψη που παρατηρείται κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό, με το να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ψαρικών.
Η κατηγορία οξέων, omega-3, που βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες στα ψαρικά, φαίνεται ότι μειώνει αισθητά την κατάθλιψη, που όπως φαίνεται, προξενείται από την εξάντληση των οξέων αυτών, από τον οργανισμό της μητέρας, αφού το έμβρυο κατά την ανάπτυξή του, απομυζά μεγάλες ποσότητες των οξέων omega-3.
Η έλλειψη των οξέων αυτών φαίνεται πως ευθύνεται για την κατάθλιψη που παρατηρείται στις μητέρες κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό.

Ψαρο - χορτοφάγος

Ψαρο - χορτοφάγος: όπως ο επιλεκτικός χορτοφάγος.
Το μόνο που τον διαφοροποιεί από εκείνον είναι, ότι μειώνει την κατανάλωση του κοτόπουλου.

Ψάρι Καί Αυγό

Μην αποφεύγετε το ψάρι με το αυγό .
Ο συνδυασμός αυτός δεν είναι ύποπτος για τροφική δηλητηρίαση , όπως λέγεται . Άλλωστε , συχνά τρώμε ψάρι με μαγιονέζα , που έχει σαν βάση το αυγό .
Απλώς είναι ένας συνδυασμός αρκετά δύσπεπτος που πρέπει να αποφεύγεται από όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι .

Ψάρια

Τρώτε ψάρια 2 - 3 φορές την εβδομάδα ...
Τα ω - 3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ψάρια , ιδιάιτερα στ απαχιά ( σαρδέλες , σκουμπρί , ρέγκα , σολομός ) , συμβάλλουν στην αύξηση της "καλής " χοληστερίνης .

Αστακός

Ο αστακός είναι μία πολύ καλή πηγή καλίου , σεληνίου ( που έχει αντιοξειδωτική δράση ) , βιταμίνης Β12 και ψευδαργύρου .
Ενα φλυτζάνι βρασμένου αστακού καλύπτει το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε αυτά τα στοιχεία .
Ο ψευδάργυρος ενισχύει τις αμυντικές λειτουργίες του οργανισμού μας και συμβάλλει στο μεταβολισμό των πρωτεΐνων και των υδατανθράκων .

Χαβίαρι

Το χαβιάρι είναι μία ακριβή απόλαυση , που μπορεί να μας προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά .
Αποτελεί μία πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών , βιταμίνων Α, D , Β12 , ασβεστίου , φωσφόρου και σιδήρου .
Προσέξτε όμως να μην το παρακάνετε , γιατί έχει πολλή χοληστερίνη και νάτριο .

Ψάρια

Τα ψάρια περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα , που θεωρούνται ευεργετικά για την καρδιακή λειτουργία .

Ψάρι και σαλάτα

Αν φάτε ψάρι με λάχανο , κουνουπίδι ή μπρόκολο, το ιώδιο που περιέχει το ψάρι δεσμεύεται από τις ουσίες του λάχανου , του κουνουπιδιού και του μπρόκολου . Συνδυάστε το καλύτερα με μία αγγουροσαλάτα , μαρουλοσαλάτα ή μελιτζανοσαλάτα !!
 
Top Bottom