Ροή

Προλάβετε τον διαβήτη με 5 απλές κινήσεις

amalia_38

VIP μέλος
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
203
Βαθμολογία
0
Points
16
Age
66
Σε μια από τις πιo επικίνδυνες για εξάπλωση του Διαβήτη χώρες εξελίσσεται η Ελλάδα, εξαιτίας του τρόπου ζωής των Ελλήνων. Ανθυγιεινή διατροφή, κάπνισμα και καθιστική ζωή γίνονται αιτία κατακόρυφης αύξησης του Σακχαρώδη Διαβήτη, με τον συνολικό αριθμό των ατόμων που νοσούν να ξεπερνά πλέον το ένα εκατομμύριο.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, η πρόληψη γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Ωστόσο, το να προλάβει κανείς το Διαβήτη δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται.

Πέντε απλά βήματα είναι αρκετά για να μειωθεί κατακόρυφα ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου, ιδιαίτερα στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο (υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, άτομα με οικογενειακό ιστορικό Διαβήτη, υπερτασικοί, άτομα με υψηλά τριγλυκερίδια, καπνιστές και όσοι κάνουν καθιστική ζωή):

* Απώλεια 5% - 7% του σωματικού βάρους
* 150 λεπτά άσκηση την εβδομάδα (μισή ώρα κάθε μέρα)
* Μείωση του κορεσμένου (ζωικού) λίπους
* Αύξηση κατά τουλάχιστον 10% των φυτικών ινών της τροφής (με λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια)
* Μείωση των συνολικών θερμίδων που λαμβάνονται με το φαγητό

Μεγάλη μελέτη στη Φινλανδία έδειξε πως με τα πέντε αυτά μέτρα μειώνεται έως και 58% ο κίνδυνος εμφάνισης Σακχαρώδη Διαβήτη. Μάλιστα, στις ηλικίες άνω των 60 χρόνων -που είναι και πιο ευάλωτες στο Διαβήτη- η μείωση του κινδύνου μπορεί να φτάσει το 71%.

Τα παραπάνω επισημαίνουν ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ)Ιωάννης Ιωαννίδης, Παθολόγος-Διαβητολόγος, υπεύθυνος Διαβητολογικού Ιατρείου και Ιατρείου Παχυσαρκίας στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας και η Γενική Γραμματέας της ΕΔΕ Ερυφίλη Χατζηαγγελάκη, επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας, στη Β' Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διαβητολογικό Κέντρο, Νοσοκομείου«Αττικόν»).

Διαβήτης και Κατάθλιψη (3 στους 10 Έλληνες με Διαβήτη υποφέρουν από κατάθλιψη)

Οι επιστήμονες αναδεικνύουν ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, εκτός του αυξημένου κινδύνου. Πρόκειται για τις ψυχολογικές επιπτώσεις του Διαβήτη.

Όπως αναφέρει ο κ.Ιωαννίδης, ακόμη και σήμερα, τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έρχονται αντιμέτωποι με πολλές κοινωνικές προκαταλήψεις και στιγματισμό. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες αντιμετώπισης της ίδιας της πάθησης και των επιπλοκών της, έχει ως αποτέλεσμα να παρουσιάζουν συχνά ψυχολογικά προβλήματα, κυρίως κατάθλιψη, ελαφράς ή και βαρύτερης μορφής.

Ας τιθασεύσουμε τον Διαβήτη, τώρα!

Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, η οποία από το 2009 και έως το 2013 είναι αφιερωμένη στην εκπαίδευση και την πρόληψη.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν: Ένα σημαντικό μέρος των περιπτώσεων εμφάνισης διαβήτη μπορούν να προληφθούν με σωματική δραστηριότητα, υγιεινή διατροφή και πρόληψη της παχυσαρκίας.

Εξίσου σημαντική με την πρόληψη είναι και η έγκαιρη και καλή ρύθμιση του σακχάρου αίματος που προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό από τις επιπλοκές του Διαβήτη. Με τη σωστή εκπαίδευση, την παροχή αποτελεσματικής υγειονομικής περίθαλψης και την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ασθενών και μειώνεται μακροπρόθεσμα ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών.
 
Top Bottom