ΥΛΙΚΑ
250γρ. στήθος κοτόπουλου
5 κουταλιές της σούπας φρεσκοστιμμένο χυμό λεμόνι
3 κουταλιές της σούπας βιολογική soy sauce
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες ή συνθλιμμένες με το ειδικό εργαλείο
1 κουταλάκι του γλυκού ξερό βασιλικό
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες πάχους 3 περίπου χιλιοστών
400γρ. ανάμεικτη πράσινη σαλάτα
5 ντοματίνια κομμένα στη μέση
1 κουταλιά της σούπας τυρί ροκφόρ σε τρίμμα (με το χέρι)
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα:
4 κουταλιές της σούπας φρεσκοστιμμένο χυμό λεμόνι
4 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο
2 σκελίδες σκόρδου
2 κουταλάκια του γλυκού ξερό βασιλικό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μη μεταλλικό μπωλ αναμείξτε μαζί το χυμό λεμόνι, τη σόγια, το σκόρδο, το πιπέρι και το βασιλικό.
Απλώστε μεμβράνη σε έναν πάγκο. Τοποθετήστε πάνω το στήθος κοτόπουλου, με ένα άλλο κομμάτι μεμβράνης σκεπάστε το και χτυπήστε το μαλακά με κάτι βαρύ (ακόμα και με ένα μπρίκι). Γυρίστε το και από την άλλη πλευρά και επαναλάβατε. Στη συνέχεια βάλτε το κοτόπουλο στη μαρινάτα, καλύψτε το μπωλ με μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.
Προθερμάνατε το φούρνο σας στο υψηλότερο γκριλ. Καλύψτε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και τοποθετήστε πάνω του τις ροδέλες του κρεμμυδιού σε μονή στρώση. Ραντίστε τα με λίγο ελαιόλαδο, γυρίστε από την άλλη και επαναλάβατε να λαδωθούν καλά. Βγάλτε το κοτόπουλο από τη μαρινάτα και τοποθετήστε το πάνω στα κρεμμύδια. Βάλτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε το στο γκριλ υπολογίζοντας 5 λεπτά για κάθε πλευρά κοτόπουλου. Αφήστε το κοτόπουλο λίγο να κρυώσει και κόψτε το σε φέτες.
Βάλτε σε μια μεγάλη πιατέλα την πράσινη σαλάτα και σκορπίστε από πάνω τα ψημένα κρεμμύδια. Από πάνω τοποθετήστε το κοτόπουλο, σκορπίστε το ροκφόρ και τα κομμένα ντοματίνια.
Αναμείξτε όλα τα υλικά για τη σάλτσα σε ένα μπλέντερ, μέχρι το σκόρδο να πολτοποιηθεί. Περιχύστε τη σαλάτα και σερβίρετε αμέσως.
Tip: - Η σόγια καλό είναι να προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια, γιατί συνήθως παράγεται από μεταλλαγμένα φυτά.
-Επειδή η σόγια είναι από μόνη της πολλή αλμυρή, στη μαρινάτα δεν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι.
-Όσο περισσότερο αφήσετε το κοτόπουλο στη μαρινάτα, τόσο πιο νόστιμο και τρυφερό θα γίνει.