ΛΟΝΔΙΝΟ Την πιθανότητα ανάπτυξης του διαβήτη τύπου 2 περιορίζει σημαντικά μια διατροφή πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, επισημαίνει νέα βρετανική μελέτη. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λέστερ προχώρησαν σε μεταανάλυση έξι προηγούμενων διατροφικών μελετών και είδαν ότι τα άτομα που καταναλώνουν καθημερινά περίπου μιάμιση μερίδα φυλλώδη πράσινα λαχανικά- όπως π.χ. το σπανάκι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το πράσινο και το κατσαρό λάχανοπροστατεύονται από το ενδεχόμενο εμφάνισης της νόσου ως και κατά 14%.
Η δημοσίευση των εντυπωσιακών ευρημάτων έγινε στην επιθεώρηση «Βritish Μedical Journal» και αφορούσε συνολικά 220.000 ενήλικες. Ωστόσο τα αίτια της προστατευτικής αυτής δράσης δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ενδεχομένως αυτή η ευεργετική δράση να οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη οικογένεια λαχανικών είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη C και μέταλλα σαν το μαγνήσιο. Για τον λόγο αυτό υπογραμμίζουν ότι η ημερήσια κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών είναι τεράστιας σημασίας. Επόμενος στόχος των ερευνητών τώρα είναι η μελέτη ατόμων με προδιάθεση για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσον η αύξηση της κατανάλωσης των συγκεκριμένων λαχανικών θα μπορούσε να περιορίσει την πιθανότητά τους να διαγνωστούν με τη νόσο.
Η δημοσίευση των εντυπωσιακών ευρημάτων έγινε στην επιθεώρηση «Βritish Μedical Journal» και αφορούσε συνολικά 220.000 ενήλικες. Ωστόσο τα αίτια της προστατευτικής αυτής δράσης δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ενδεχομένως αυτή η ευεργετική δράση να οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη οικογένεια λαχανικών είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη C και μέταλλα σαν το μαγνήσιο. Για τον λόγο αυτό υπογραμμίζουν ότι η ημερήσια κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών είναι τεράστιας σημασίας. Επόμενος στόχος των ερευνητών τώρα είναι η μελέτη ατόμων με προδιάθεση για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσον η αύξηση της κατανάλωσης των συγκεκριμένων λαχανικών θα μπορούσε να περιορίσει την πιθανότητά τους να διαγνωστούν με τη νόσο.