ΥΛΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα ετοιμάζετε τη σάλτσα καραμέλας: απλώνετε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι και το τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Όταν η ζάχαρη υγροποιηθεί και αρχίσει να κάνει φουσκάλες, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος σταδιακά, ανακατεύοντας με σύρμα. Προσθέτετε το ουίσκι ανακατεύετε και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί με τη σάλτσα. Αφήνετε να κρυώσει.
Σοτάρετε τα κυβάκια από το μήλο με το βούτυρο μέσα σε ένα τηγάνι κι όταν μαλακώσουν τα πασπαλίζετε με 2 κουταλιές από τη ζάχαρη και ανακατεύετε για λίγο ακόμη. Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα τα μήλα, σβήνετε με το ουίσκι και κουνάτε το τηγάνι. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα και μείνουν τα μήλα με τη σάλτσα τους τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και αλείφετε με λίγο λάδι το πιρέξ. Απλώνετε μέσα τα κυβάκια του ψωμιού, προσθέτετε τις σταφίδες, τα κυβάκια της σοκολάτας, την κανέλα και ανακατεύετε.
Διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο από το γάλα. Χτυπάτε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη με σύρμα και προσθέτετε το διαλυμένο κορν φλάουρ, τις βανίλιες και το υπόλοιπο γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Περιχύνετε με το μείγμα του γάλακτος το περιεχόμενο του πιρέξ, ανακατεύετε ώστε να βραχεί καλά το ψωμί και ψήνετε την πουτίγκα στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να πήξει και να πάρει λίγο χρώμα η επιφάνειά του.
Ξεφουρνίζετε την πουτίγκα κι αφού ηρεμήσει για 5 λεπτά με ένα σκουπ παγωτού παίρνετε μια ποσότητα πουτίγκας κάνοντάς τη μπάλα και τη σερβίρετε σε πιάτο. Προσθέτετε μια μπάλα παγωτό βανίλια, περιχύνετε τόσο το παγωτό όσο και την πουτίγκα με σάλτσα καραμέλας και σερβίρετε αμέσως!
- 5 φλ. κυβάκια μπαγιάτικου ψωμιού χωρίς την κόρα
- 3 μήλα
- 125γρ. κουβερτούρα
- 1 κ.γ. κανέλα
- 4 κ.σ. σταφίδα ξανθή
- 1 κ.σ. μαργαρίνη βιτάμ
- 4 αβγά
- ½ φλ. ζάχαρη
- 600ml γάλα
- 3 κ.σ. κορν φλάουρ
- 2 βανίλιες (κάψουλες ζάχαρη βανίλιας)
- 1 ½ φλ. ζάχαρη
- 1 φλ. κρέμα γάλακτος
- 1 σφηνάκι ουίσκι
- 2 κ.σ. μαργαρίνη βιτάμ
- Παγωτό βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πρώτα ετοιμάζετε τη σάλτσα καραμέλας: απλώνετε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι και το τοποθετείτε σε μέτρια φωτιά. Όταν η ζάχαρη υγροποιηθεί και αρχίσει να κάνει φουσκάλες, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος σταδιακά, ανακατεύοντας με σύρμα. Προσθέτετε το ουίσκι ανακατεύετε και τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίχνετε το βούτυρο και ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί με τη σάλτσα. Αφήνετε να κρυώσει.
Σοτάρετε τα κυβάκια από το μήλο με το βούτυρο μέσα σε ένα τηγάνι κι όταν μαλακώσουν τα πασπαλίζετε με 2 κουταλιές από τη ζάχαρη και ανακατεύετε για λίγο ακόμη. Όταν αρχίσουν να παίρνουν χρώμα τα μήλα, σβήνετε με το ουίσκι και κουνάτε το τηγάνι. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα και μείνουν τα μήλα με τη σάλτσα τους τραβάτε το τηγάνι από τη φωτιά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και αλείφετε με λίγο λάδι το πιρέξ. Απλώνετε μέσα τα κυβάκια του ψωμιού, προσθέτετε τις σταφίδες, τα κυβάκια της σοκολάτας, την κανέλα και ανακατεύετε.
Διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο από το γάλα. Χτυπάτε τα αβγά με την υπόλοιπη ζάχαρη με σύρμα και προσθέτετε το διαλυμένο κορν φλάουρ, τις βανίλιες και το υπόλοιπο γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Περιχύνετε με το μείγμα του γάλακτος το περιεχόμενο του πιρέξ, ανακατεύετε ώστε να βραχεί καλά το ψωμί και ψήνετε την πουτίγκα στον προθερμασμένο φούρνο για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να πήξει και να πάρει λίγο χρώμα η επιφάνειά του.
Ξεφουρνίζετε την πουτίγκα κι αφού ηρεμήσει για 5 λεπτά με ένα σκουπ παγωτού παίρνετε μια ποσότητα πουτίγκας κάνοντάς τη μπάλα και τη σερβίρετε σε πιάτο. Προσθέτετε μια μπάλα παγωτό βανίλια, περιχύνετε τόσο το παγωτό όσο και την πουτίγκα με σάλτσα καραμέλας και σερβίρετε αμέσως!