πόσα μικρόβια φάγατε σήμερα;
τα κύματα καύσωνα που πλήττουν τακτικά τη χώρα, σε συνδυασμό με την ανεπαρκή τήρηση των κανόνων υγιεινής στην κουζίνα και την κακή ρύθμιση του ψυγείου, καθιστούν επισφαλή για την υγεία πολλά φρέσκα τρόφιμα το καλοκαίρι. την επισήμανση κάνουν οι ειδικοί εν όψει της νέας αναμενόμενης ανόδου του υδραργύρου, προειδοποιώντας ότι οι επιφάνειες όπου γίνεται η προετοιμασία του φαγητού πρέπει να καθαρίζονται συστηματικά με βακτηριοστατικό σαπούνι και όχι μόνο με βρεγμένο πανί.
η ελλιπής καθαριότητα στην κουζίνα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης μικροβίων, όπως αυτών της λιστέριας και της σαλμονέλας, που μεταφέρονται με διασταυρούμενες επιμολύνσεις από τα νωπά προς τα έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα και αντιστρόφως. αυτό συμβαίνει όταν δεν τα διαχωρίζουμε κατά την προετοιμασία του γεύματος, όπως όταν για παράδειγμα κόβουμε το κρέας που πρόκειται να μαγειρέψουμε πάνω σε ξύλο και αμέσως μετά κόβουμε εκεί τα λαχανικά της σαλάτας με το ίδιο μαχαίρι. οι δηλητηριάσεις που προκαλούνται από διασταυρούμενες επιμολύνσεις απειλούν ιδιαίτερα τις οικογένειες με ευαίσθητο πληθυσμό, όπως έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά και άτομα με χρόνια νοσήματα (π.χ. διαβήτη).
στην αύξηση της μικροβιακής επικινδυνότητας των τροφίμων συμβάλλει και ο λανθασμένος τρόπος μαγειρέματος -συνήθως σε θερμοκρασία χαμηλότερη από τη συνιστώμενη- καθώς και η παράλειψη του τακτικού πλυσίματος των χεριών με ειδικό βακτηριοστατικό σαπούνι κατά την προετοιμασία του φαγητού.
στα σφάλματα που διαπράττουν οι καταναλωτές από τη στιγμή που αγοράζουν τα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ μέχρι και την ώρα που τα καταναλώνουν περιλαμβάνεται και η κακή ρύθμιση του ψυγείου. τριετής έρευνα που πραγματοποίησε ο τομέας επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων του αριστοτέλειου πανεπιστημίου θεσσαλονίκης αποκάλυψε πρόσφατα ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν ελέγχεται ποτέ ο θερμοστάτης της συσκευής, με αποτέλεσμα τα τρόφιμα να διατηρούνται σε ακατάλληλες θερμοκρασίες. επίσης, από τα σχετικά ευρήματα προκύπτει ότι πολλοί καταναλωτές εξακολουθούν να τοποθετούν τα πιο ευαλλοίωτα τρόφιμα, όπως το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, σε λανθασμένη θέση στο ψυγείο -για παράδειγμα στο ράφι της πόρτας- με συνέπεια να διατηρούνται σε θερμοκρασία τουλάχιστον κατά 5-10ο c μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη.
τα τρόφιμα χαλούν πιο εύκολα όταν αμελούμε να τα μεταφέρουμε αμέσως στο ψυγείο και τα αφήνουμε για ώρα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου, κάνοντας και άλλες δουλειές παράλληλα με τις αγορές στο σούπερ μάρκετ. ειδικά όταν το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο στον ήλιο τις ημέρες του καύσωνα αναπτύσσονται θερμοκρασίες άνω των 50οc, που ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων.
πόσο ενημερωμένοι είστε για τη σωστή αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων;