RC_Andreas
Administrator
Η κατάληξη ενός αρχείου στα Windows, τα 2,3,4 ή περισσότερα γράμματα που ακολουθούν την τελεία μετά το όνομα, είναι η ταυτότητα του αρχείου. Λένε ουσιαστικά στο λειτουργικό σύστημα τι είδους είναι το αρχείο, και με ποιό πρόγραμμα πρέπει να ανοίξει: τα αρχεία .doc είναι αρχεία κειμένου που ανοίγουν με το Microsoft word, τα αρχεία .avi είναι αρχεία βίντεο και ανοίγουν με το Media Player, τα αρχεία .exe είναι εφαρμογές και τρέχουν από μόνα τους κ.ο.κ. Τι γίνεται όμως αν μας στείλει ένας φίλος ένα αρχείο που το σύστημά μας δεν αναγνωρίζει? Με τις παρακάτω μεθόδους μπορούμε να βρούμε το πρόγραμμα που χρειάζεται!
Πάντα χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί με τις καταλήξεις των αρχείων, ιδιαίτερα αν έχουμε κατεβάσει ένα αρχείο από το Internet ή το έχουμε λάβει σαν attachment.
Οι πιο επικίνδυνες καταλήξεις αρχείων (που μπορούν να γεμίσουν ιούς τον υπολογιστή μας.
Αν λοιπόν κάποιο αρχείο δεν το αναγνωρίζουμε εμείς ή το σύστημα, πριν επιχειρήσουμε να το τρέξουμε, ιδού 6 sites μέσα από τα οποία μπορούμε να κάνουμε ταυτοποίηση των στοιχείων του, και να ξέρουμε τι μέρος του λόγου είναι.
Google: Η λογική λύση
Δεν είναι τυχαίο πως στις αγγλόφωνες χώρες το "to google" χρησιμοποιείται σαν ρήμα που σημαίνει "ψάχνω στο Internet" (ελληνιστί: γκουγκλάρω).
Μπορεί να μην έχει το ίδιο το google κάποια υπηρεσία που να αποκαλύπτει ποιό αρχείο ανοίγει με ποιό πρόγραμμα, αλλά κάποιο από τα πρώτα αποτελέσματα της αναζήτησης θα έχει τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε.
Απλά μην ξεχάσετε να βάλετε την τελεία πριν την κατάληξη στην αναζήτηση.
FILExt.com
Στην προηγούμενη αναζήτηση, το δεύτερο αποτέλεσμα ήταν από τη σελίδα FILExt, και αυτό θα συμβαίνει και σε πολλές από τις αντίστοιχες αναζητήσεις. Η συνολική βάση δεδομένων αναγνωρίζει περισσότερους από 51.500 διαφορετικούς τύπους αρχείων. Κάθε επέκταση έχει τη δική της σελίδα με αναλυτικές πληροφορίες.
OpenWith.org
Έστω πως βρήκαμε, αν δεν το γνωρίζαμε ήδη, πως το αρχείο .psd είναι ένα αρχείο του Adobe Photoshop. Τι σημαίνει, δηλαδή, πως πρέπει να αγοράσουμε το photoshop για να το ανοίξουμε?
Η ιστοσελίδα OpenWith.org μας λύνει αυτό το πρόβλημα, προτείνοντας σε κάθε αρχείο ένα ή περισσότερα δωρεάν προγράμματα που μπορούν να το ανοίξουν.
File-Extensions.org
Εκτός από το να μας ενημερώνει για την κατάληξη ενός αρχείου, το File-Extensions διαθέτει και άρθρα σχετικά με τα αρχεία, όπως "γιατί δεν μπορώ να στείλω κάποια αρχεία με email".
FileInfo.com
To FileInfo.com είναι αρκετά καλά οργανωμένο, και μας παρέχει και ορισμένα εργαλεία για να βρούμε τον κατάλληλο τύπο αρχείου από τη βάση δεδομένων του. Αυτές περιλαμβάνουν plug-ins για Chrome και Firefox και την εφαρμογή File Extension Lookup Desktop Gadget για Windows.
Βέβαια, ο μέσος χρήστης δεν ψάχνει τόσο συχνά για αγνώστους τύπους αρχείων ώστε να χρειάζεται να τρέχει plug-ins ή εφαρμογές, αλλά αν κάποιος χρειάζεται τέτοια λειτουργικότητα, το FileInfo τον καλύπτει.
FileSuffix.com
Αναζητώντας αρχεία στο FileSuffix, τα αποτελέσματα που θα επιστραφούν είναι αρκετά αναλυτικά, περιλαμβάνοντας aliases ("παραλλαγές" του αρχείου), καθώς και σχετικές καταλήξεις.
Και άλλα πολλά
Η παραπάνω λίστα είναι κάθε άλλο παρά εξαντλητική. Υπάρχουν πολλά ακόμα sites που μπορούν να μας βοηθήσουν να βρούμε με ποιό πρόγραμμα ανοίγει μια παράξενη κατάληξη αρχείου. (wotsit.org, dowhat.net, filehelp.org και άλλα).
Το πιθανότερο πάντως είναι να έχετε βρει την απάντηση που ψάχνετε με ένα από τα παραπάνω.
Ακόμα πάντως κι αν ένα παράξενο αρχείο αναγράφεται ως αθώο, μην ξεχνάτε πώς κάποιος κακόβουλος μπορεί να έχει καμουφλάρει μια επικίνδυνη κατάληξη, ώστε να φαίνεται αθώα.
Γι' αυτό τα μάτια σας τέσσερα.
πηγη