Ροή

πώς να αναβαθμίστε το bios του pc σας.

techne

Administrator
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
1,158
Βαθμολογία
24
Points
38
Website
www.eltube.gr
Η διαδικασία για να γίνει upgrade του BIOS δεν είναι ιδιαίτερα εύκολη και σίγουρα είναι πολύ επικίνδυνη. Τα πράγματα όμως φαίνεται ότι αλλάζουν προς το καλύτερο με την καινοτομία του BIOS Live Update.

Δεν είναι λίγοι αυτοί, που αν και γνωρίζουν αρκετά για τους υπολογιστές, δεν έχουν σαφή εικόνα σχετικά με το τι είναι BIOS και ποια είναι η λειτουργία του.
Λίγα λόγια γενικά για το BIOS λοιπόν είναι απαραίτητα.

Το όνομά του προέρχεται από τα αρχικά Basic Input/Output System και μερικές φορές μπορεί να το συναντήσουμε και σα ROM BIOS, επειδή βρίσκεται αποθηκευμένο σε μία Read-Only Memory στο motherboard.

Το BIOS είναι το πρώτο πρόγραμμα που εκτελείται, μόλις ανοίξουμε το PC μας και είναι υπεύθυνο για τις εξής λειτουργίες:
1. Την έναρξη και τον έλεγχο του hardware (η διαδικασία αυτή ονομάζεται POST από τα αρχικά των λέξεων Power On Self Test).
2. Να φορτώσει και να τρέξει το λειτουργικό σύστημα.
3. Τη διαχείριση του setup με το οποίο μπορούμε να μεταβάλλουμε τις ρυθμίσεις του υπολογιστή.
4. Να βοηθάει τα λειτουργικά και τις εφαρμογές να διαχειρίζονται τις συσκευές, με τη χρήση των BIOS Run-Time Services ή BIOS Interrupts, που είναι μία ομάδα subroutines (υποπρογράμματα) γνωστή σε όσους προγραμματίζουν σε Assembly.

Πώς γίνεται το BIOS upgrade

Το BIOS είναι αποθηκευμένο συνήθως μέσα σε ένα ΕEP-ROM chip (Electrically Erasable Programmable ROM) στο motherboard. Αυτό σημαίνει, ότι είμαστε σε θέση να το αλλάξουμε, όταν χρειαζόμαστε κάτι επιπλέον απ' αυτό. Οι λόγοι για να κάνουμε κάτι τέτοιο προκύπτουν συνήθως, όταν προσθέσουμε νέο hardware στο σύστημά μας (για παράδειγμα καινούριο επεξεργαστή, ή μεγαλύτερο σκληρό δίσκο), το οποίο δεν υποστηρίζεται από την έκδοση του BIOS που έχουμε στη διάθεσή μας. Τότε θα πρέπει να ανατρέξουμε στο Internet για ένα BIOS upgrade.
Ο πρώτος στον οποίο θα πρέπει να απευθυνθούμε για κάτι τέτοιο, είναι φυσικά η κατασκευάστρια εταιρεία του motherboard που χρησιμοποιούμε.
Για να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία ευκολότερα και γρηγορότερα, θα πρέπει να γνωρίζουμε την εταιρεία κατασκευής του motherboard, το μοντέλο και την έκδοση του BIOS σε περίπτωση που έχουμε επαναλάβει κάποιο upgrade στο παρελθόν. Αυτές οι πληροφορίες μας δίνονται στην πρώτη (μαύρη) οθόνη που παίρνουμε με την έναρξη του PC.

Στην πάνω αριστερή γωνία βλέπουμε την έκδοση του BIOS, από κάτω το μοντέλο του motherboard, ενώ στην κάτω αριστερή γωνία βλέπουμε το BIOS ID string, από τον έκτο και έβδομο χαρακτήρα του οποίου μαθαίνουμε ποια είναι η κατασκευάστρια εταιρεία με τη βοήθεια του σχετικού πίνακα. Για να προλάβουμε να τα καταγράψουμε πριν χαθεί αυτή η οθόνη (και εξαφανίζεται γρήγορα), θα πρέπει να πατήσουμε 'Pause', ώστε να παραμείνει εκεί μέχρι να πατήσουμε κάποιο πλήκτρο για να συνεχιστεί η εκκίνηση του υπολογιστή.
Αφού συλλέξουμε λοιπόν τις απαραίτητες πληροφορίες, θα μπορέσουμε να βρούμε στο Internet το αρχείο BIOS-update που χρειαζόμαστε, το οποίο υπάρχει στο website της εταιρείας κατασκευής του motherboard, που αποτελεί και τη μοναδική αξιόπιστη πηγή για κάτι τέτοιο.

Στη συνέχεια αυτό το αρχείο θα πρέπει να το αποθηκεύσουμε σε floppy disk (αν είναι συμπιεσμένο το αρχείο πρέπει πρώτα να το αποσυμπιέσουμε και μετά να το αποθηκεύσουμε στη δισκέτα), μαζί με ένα πρόγραμμα που συνήθως ονομάζεται flash.exe και είναι αυτό που πραγματοποιεί την αντικατάσταση του BIOS. Επειτα κάνουμε επανεκκίνηση του υπολογιστή μας, με τη δισκέτα μέσα στο drive.

Το BIOS (που αν δεν έχουμε αλλάξει τις ρυθμίσεις default, ψάχνει για λειτουργικό πρώτα στο disc drive και μετά στο σκληρό) μας βγάζει σε command prompt. Εκεί τρέχουμε το flash.exe από το floppy disc, ορίζοντας το όνομα του αρχείου, που έχουμε κατεβάσει από το Internet.

Για παράδειγμα, αν το αρχείο μας ονομάζεται biosupd.rom, η εντολή που πρέπει να δώσουμε, είναι "a:\flash biosupd.rom". Τότε αρχίζει η διαδικασία αντικατάστασης του BIOS.
Εδώ απαιτείται η μεγαλύτερη προσοχή, γιατί αν για κάποιο λόγο και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία σταματήσει η παροχή του ρεύματος (λόγω διακοπής ή αποσύνδεσης του καλωδίου τροφοδοσίας ή ακόμα επειδή πατήσαμε το reset), τότε θα μείνουμε χωρίς motherboard και κατ' επέκταση χωρίς PC
 
Top Bottom