Ροή

Πως επαναφέρουμε μπαταρίες Νικελίου-Καδμίου (NiCd)

RC_Andreas

Administrator
Joined
3 June 2010
Μηνύματα
4,599
Βαθμολογία
10
Points
38
Location
Ελλάδα
Website
www.eltube.gr
battery.jpg

Αυτό το κόλπο θα σε ενθουσιάσει, αλλά οφείλω να ενημερώσω εξ αρχής πως αναλαμβάνεις εξ ολοκλήρου την ευθύνη εαν κάτι πάει στραβά! Οι μπαταρίες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα υλικά και ασταθή όταν δεν τα χρησιμοποιήσουμε σωστά.

Συμαντικό
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι παρακάτω οδηγίες ισχύουν αποκλειστικά για μπαταρίες Νικελίου Καδμίου (NiCad / NiCd) και όχι για άλλους τύπους όπως ιόντων λιθίου(Li-Ion) ή λιθίου πολυμερούς (Li-Pol) ή νικελίου-υδριδίου του μετάλλου (NiMH). Ιδιαίτερα οι μπαταρίες λιθίου είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και εκρύγνεινται πάρα πολύ εύκολα!


Οι μπαταρίες είναι χημεία. Αυτό σημαίνει πως εντός μιας μπαταρίας συμβαίνουν κάποιες χημικές ενώσεις που προκαλούν την ροή ηλεκτρονίων. Με τις συνεχείς επαναφορτίσεις, οι μπαταρίες ?κρατάνε λιγότερο? ή ?δεν έχουν δύναμη? δηλαδή δεν μπορούν να διαθέσουν ενέργεια σύμφωνα με τις απαιτήσεις μιας δεδομένης συσκευής.

Ειδικά για τις μπαταρίες NiCd, αυτό συμβαίνει διότι σταδιακά δημιουργείται στο εσωτερικό μια χημική ένωση που ανεβάζει την εσωτερική της αντίσταση. Όταν η εσωτερική αντίσταση μιας μπαταρίας μεγαλώνει, η μπαταρία εκτονώνεται πιο σύντομα και παράλληλα μπορεί να αποδώσει μικρότερη ενέργεια.

Διορθώνεται όμως!

Αυτό που δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό, αλλά έχει αποδειχθεί πειραματικά είναι το λεγόμενο zapping. Zapping, ονομάζεται μια πρακτική, κατα την οποία παίρνουμε μια στήλη και την πολώνουμε με ιδιαίτερα υψηλό ρεύμα της τάξης των αρκετών Amber, αλλά εντελώς στιγμιαία. Με την ορθή πόλωση, το ιδιαίτερα υψηλό αυτό ρεύμα διασπά τις χημικές ενώσεις που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό της στήλης, με αποτέλεσμα να επιδιορθωθεί η μπαταρία!

Για να δείτε με τα μάτια σας τα αποτελέσματα του zapping, αρκεί να δείτε το παρακάτω video, όπου τεχνίτης zappάρει τις μπαταρίες των ηλεκτρικών του εργαλείων με μηχάνημα ηλεκτροκόλλησης.


Προσωπικά, επανέφερα ενα ηλεκτρικό κατσαβίδι Makita και όσες NiCd μπαταρίες είχα που θεωρούσα ?νεκρές?. Αποτέλεσμα; Εξοικονόμηση χρημάτων και πραγματική ανακύκλωση!


πηγή: blog.tech-spot.gr
 
Top Bottom