Την 64η θέση μεταξύ 138 χωρών καταλαμβάνει η Ελλάδα στη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που κατατάσσει τις χώρες του πλανήτη την περίοδο 2010-11, όσον αφορά την εισαγωγή και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής, δικτύων και τηλεπικοινωνιών. Στις πρώτες θέσεις οι Σκανδιναβικές και Ασιατικές οικονομίες.
Η έκθεση "The Global Information Technology Report 2010-11", σύμφωνα με το BBC, επιβεβαιώνει την τάση των προηγούμενων ετών, δείχνοντας ότι οι σκανδιναβικές χώρες και οι μικρές "ασιατικές τίγρεις' έχουν σταθερά ηγετική θέση στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και αποκομίζουν τα ανάλογα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη.
Η έκθεση τονίζει ότι όσο πιο "διασυνδεμένη" στον ιστό των παγκόσμιων τεχνολογιών είναι μια χώρα, τόσο αναπτύσσεται ταχύτερα η οικονομία της και γίνεται πιο ανταγωνιστική, ενώ επισημαίνει ότι η σημασία των νέων τεχνολογιών είναι ακόμα μεγαλύτερη εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών - ένα μήνυμα και για τη χώρα μας.
Την πρώτη δεκάδα των πιο τεχνολογικά προηγμένων και ψηφιακά διασυνδεμένων χωρών συμπληρώνουν, κατά σειρά, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ταϊβάν, η Δανία, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Ν. Κορέα. Η βαθμολογία της πρώτης Σουηδίας είναι 5,60 μονάδες, ενώ της 64ης Ελλάδας 3,83 και της τελευταίας χώρας (Τσαντ) 2,59 μονάδες.
Για συγκριτικούς λόγους, αναφέρεται ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 31η θέση, η Ρουμανία στην 65η, η Βουλγαρία στην 68η και η Τουρκία στην 71η. Στην παγκόσμια κατάταξη, πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως το Κατάρ (25), η Μάλτα (27), η Πορτογαλία (32), η Μαλαισία (28), η Τυνησία (35), το Μαυροβούνιο (44), η Κόστα Ρίκα (46), η Ιορδανία (50), η Κολομβία (58) και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο (63).
Η κατάταξη των χωρών από το WEF γίνεται με βάση τρεις άξονες: το γενικότερο περιβάλλον για τις ΤΠΕ σε μια χώρα, την ετοιμότητα των ιδιωτών, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων να αξιοποιήσουν δεόντως τις ΤΠΕ και, τέλος, την πραγματική χρήση των διαθέσιμων ΤΠΕ που γίνεται από κάθε κράτος.
Η έκθεση -που θεωρείται η κυριότερη διεθνώς στο είδος της- υπογραμμίζει τη δυνατότητα των νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) να μετασχηματίσουν μια κοινωνία και μια οικονομία μέσα στην επόμενη δεκαετία μέσω εκσυγχρονισμού των δομών και αλλεπάλληλων καινοτομιών.