RC_Andreas
Administrator
Στις αναφορές Αμερικανών αξιωματούχων για την ονομασία της ΠΓΔΜ και τις συζητήσεις που είχαν με αξιωματούχους... ευρωπαϊκών χωρών όπως ήρθαν στο φως από τη μαζική διαρροή στο Wikileaks αναφέρονται τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Τα ΜΜΕ των Σκοπίων κάνουν ιδιαίτερη αναφορά σε τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Παρίσι με ημερομηνία 23 Ιανουαρίου 2008, το οποίο αφορά συζήτηση μεταξύ υψηλόβαθμου Αμερικανού και υψηλόβαθμου Γάλλου αξιωματούχου σχετικά με τις τότε υποψήφιες προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χώρες (ΠΓΔΜ, Κροατία, Αλβανία).
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, σύμφωνα με το έγγραφο, ο Γάλλος αξιωματούχος διατύπωσε ξεκάθαρα τις γαλλικές θέσεις, και ανέφερε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα, ώστε να προβεί σε παραχωρήσεις σχετικά με το ζήτημα του ονόματος.
Ο Γάλλος αξιωματούχος υποστήριξε, επίσης, ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υποτιμά τη σοβαρότητα του ζητήματος του ονόματος για την Ελλάδα, λάθος το οποίο δεν θα πρέπει να κάνουν και οι ΗΠΑ.
Σε άλλο τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Παρίσι, με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2009, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στο Παρίσι με Γάλλους αξιωματούχους, φέρεται να υποστηρίζει ότι μια πιο σταθερή συντηρητική ή σοσιαλιστική κυβέρνηση στην Ελλάδα θα ήταν ισχυρότερος και πιο ευέλικτος εταίρος στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος.
Παράλληλα εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι αν η διεθνής κοινότητα μπορούσε να πείσει την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και την Ελλάδα, την ιδέα της ανάγκης αλλαγής των διαβατηρίων της ΠΓΔΜ, τότε μπορεί να σημειωθεί πρόοδος.
Τέλος σε δημοσίευμα της εφημερίδας Dnevnik παρατίθεται απόσπασμα τηλεγραφήματος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βερολίνο, με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 2009, όπου αναφέρεται ότι ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Καγκελαρίας της Γερμανίας ενημέρωσε τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Γκόρντον ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, γνωρίζει τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και ότι είναι διατεθειμένη να τον επηρεάσει, εάν αυτό βοηθήσει στην επίλυση της διένεξης για το ζήτημα του ονόματος.a