Areti
VIP μέλος
Οι περισσότεροι άνθρωποι στη Μεγάλη Βρετανία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Το αλάτι που βάζουμε στο φαγητό είναι μόνο μικρό μέρος του προβλήματος. Το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε βρίσκεται ήδη μέσα στα τρόφιμα όταν τα αγοράζουμε.
Ελέγξτε την ετικέτα
* Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να αποφύγετε όσα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι.
* Υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι σημαίνει περισσότερο από 1.5g αλάτι ανά 100g (ή 0.6g νάτριο).
Για ποιο λόγο να μειώσουμε το αλάτι;
Οι μεγάλες ποσότητες αλατιού αυξάνουν την πίεση του αίματος κάτι που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα για το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού στη Μεγάλη Βρετανία.
Το αλάτι αποκαλείται ο αθόρυβος δολοφόνος καθώς συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα. Όταν όμως έχει κάποιος αυξημένη πίεση είναι τρεις φορές πιθανότερο να αποκτήσει καρδιαγγειακές παθήσεις ή να πάθει εγκεφαλικό. Ο περιορισμός του αλατιού μειώνει την πίεση του αίματος. Όταν η πίεση του αίματος είναι χαμηλή, τότε ο κίνδυνος για εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις περιορίζεται.
Πόσο αλάτι θεωρείται πολύ;
Ένα ενήλικο άτομο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα έξι γραμμάρια αλάτι ημερησίως: περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού γεμάτο. Τα παιδιά πρέπει να τρώνε ακόμη λιγότερο (Βλ. Παρακάτω για την προτεινόμενη ποσότητα για μωρά και παιδιά).
Ένας εύκολος τρόπος να μειώσει κανείς την ποσότητα του αλατιού που καταναλώνει, είναι να σταματήσει να προσθέτει επιπλέον αλάτι κατά το μαγείρεμα και την ώρα του φαγητού. Εάν συστηματικά προσθέτετε αλάτι στο φαγητό σας, προσπαθήστε να το μειώσετε: θα ξανα-ανακαλύψετε την πραγματική γεύση των αγαπημένων σας φαγητών.
Διαβάστε τις ετικέτες για να επιλέξετε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
Ο περιορισμός του επιπλέον αλατιού είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Για να περιοριστεί πραγματικά το αλάτι, πρέπει να συνειδητοποιήσετε την ποσότητα αλατιού που περιέχεται ήδη μέσα στα τρόφιμα που αγοράζετε και να αποφύγετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα.
Ευτυχώς στις μέρες μας, οι ετικέτες των τροφίμων διευκολύνουν αυτό το έργο. Συνήθως, οι ετικέτες με πληροφορίες για τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται στο πίσω μέρος της συσκευασίας των τροφίμων. Προσέξτε την περιεκτικότητα σε αλάτι ανά 100g.
* Υψηλή περιεκτικότητα είναι περισσότερο από 1.5g αλάτι αλά 100g (ή 0.6g νάτριο)
* Χαμηλή περιεκτικότητα είναι 0.3g αλάτι ανά 100g (ή 0.1g νάτριο)
Εάν η ποσότητα αλατιού ανά 100g βρίσκεται ενδιάμεσα τότε πρόκειται για μέτριο επίπεδο περιεκτικότητας αλατιού. Ως κανόνα επιλέγουμε τις τροφές με χαμηλή ή μέτρια περιεκτικότητα αλατιού, και αφήνουμε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα για εξαιρετικές περιπτώσεις.
Στη Μεγάλη Βρετανία κυκλοφορούν πλέον και προϊόντα τα οποία στην μπροστινή όψη της συσκευασίας δείχνουν ένα φανάρι δρόμου. Αυτό δείχνει με μια πρώτη ματιά εάν το τρόφιμο έχει υψηλή περιεκτικότητα λιπαρών, αλατιού ή ζάχαρης. Κόκκινο σημαίνει υψηλή περιεκτικότητα. Αφήνουμε λοιπόν τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι για ξεχωριστές λιχουδιές, και αγοράζουμε περισσότερες τροφές με κίτρινη ή πράσινη σήμανση.
Αλάτι και νάτριο
Το αλάτι ονομάζεται επίσης και χλωριούχο νάτριο. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να αναγράφουν το αλάτι ως νάτριο. Ένας απλός τρόπος να υπολογίστε πόσο αλάτι περιέχει μια τροφή βάσει της ποσότητας νατρίου είναι ο ακόλουθος τύπος:
* Αλάτι = νάτριο x 2,5
Μωρά, παιδιά και αλάτι
Τα μωρά και τα παιδιά που είναι μικρότερα των 11 ετών θα πρέπει να τρώνε λιγότερο αλάτι από ότι ένας ενήλικας. Τα μωρά που είναι μικρότερα του 1 έτους χρειάζονται λιγότερο από 1g αλάτι ημερησίως, καθώς τα νεφρά τους δεν αντέχουν μεγαλύτερη ποσότητα. Όσο ένα μωρό θηλάζει, παίρνει την ποσότητα που χρειάζεται από το μητρικό γάλα. Τα γάλατα σε σκόνη περιέχουν παρόμοια ποσότητα.
Μην προσθέτετε ποτέ αλάτι στο γάλα ή την τροφή του μωρού. Επίσης, μην δίνετε ποτέ σε μωρό τροφή άλλη εκτός από αυτές που προορίζονται ειδικά για μωρά, καθώς συχνά περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού.
Η μέγιστη ημερήσια ποσότητα αλατιού για τα παιδιά εξαρτάται από την ηλικία τους:
* 1 ? 3 ετών: 2g αλάτι ημερησίως (0.8g νάτριο)
* 4 - 6 ετών: 3g αλάτι ημερησίως (1.2g νάτριο)
* 7 - 10 ετών: 5g αλάτι ημερησίως (2g νάτριο)
* 11 ετών και πάνω: 6g αλάτι ημερησίως (2.4g νάτριο)
Το να μάθετε στα παιδιά σας από μικρά, να μην τρώνε πολύ αλάτι βοηθά στο ότι δεν θα συνηθίσουν τις τροφές με υψηλές ποσότητες αλατιού, και έτσι δεν θα το αναζητούν πολύ και ως ενήλικες.
Πηγή: NHS