Ροή

Πατατόπιτα από την Τήνο

Areti

VIP μέλος
Joined
29 May 2010
Μηνύματα
1,715
Βαθμολογία
3
Points
38
Age
55
Location
Rhodos,Larissa
Πατατόπιτα ή ?πατέ? ή ?μπομπότα? από την Τήνο

ΥΛΙΚΑ:

ΓΙΑ 8-10 ΑΤΟΜΑ


+2 1/2 κιλά πατάτες

+2 κουταλιές βούτυρο


+1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο


+4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα


+2 φλιτζάνια τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι ή άλλο πικάντικο τυρί)


+1 κουταλιά ρίγανη


+1/2 φλιτζάνι γάλα


+1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο


+4 κουταλιές ελαιόλαδο για το ταψί και το ψήσιμο


+αλάτι, πιπέρι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ



+ Πλένουμε καλά τις πατάτες, για να φύγει το χώμα, και τις βράζουμε μαζί με τη φλούδα τους μέχρι να ψηθούν.


+ Τις στραγγίζουμε.


+ Αφού κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από το μύλο του πουρέ.


+ Σοτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι με το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.


+ Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μείγμα του πουρέ μαζί με το κρεμμύδι, και τα ανακατεύουμε.


+ Αλείβουμε με λάδι το ταψί (ή πυρέξ) διαστάσεων 38 x 28 εκ.


+ Απλώνουμε το μείγμα και το στρώνουμε, ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος.


+ Παίρνουμε ένα πιρούνι και σχεδιάζουμε στην επιφάνεια της πίτας τετράγωνα ή ρόμβους.


+ Περιχύνουμε την πατατόπιτα ελαφρά με λάδι και την ψήνουμε στους 200°C για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.


+ Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει, για να μπορέσουμε να την κόψουμε και να τη σερβίρουμε.
 
Top Bottom