Areti
VIP μέλος
Πατατόπιτα ή ?πατέ? ή ?μπομπότα? από την Τήνο
ΥΛΙΚΑ:
ΓΙΑ 8-10 ΑΤΟΜΑ
+2 1/2 κιλά πατάτες
+2 κουταλιές βούτυρο
+1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
+4 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
+2 φλιτζάνια τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι ή άλλο πικάντικο τυρί)
+1 κουταλιά ρίγανη
+1/2 φλιτζάνι γάλα
+1/2 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
+4 κουταλιές ελαιόλαδο για το ταψί και το ψήσιμο
+αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
+ Πλένουμε καλά τις πατάτες, για να φύγει το χώμα, και τις βράζουμε μαζί με τη φλούδα τους μέχρι να ψηθούν.
+ Τις στραγγίζουμε.
+ Αφού κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από το μύλο του πουρέ.
+ Σοτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι με το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
+ Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μείγμα του πουρέ μαζί με το κρεμμύδι, και τα ανακατεύουμε.
+ Αλείβουμε με λάδι το ταψί (ή πυρέξ) διαστάσεων 38 x 28 εκ.
+ Απλώνουμε το μείγμα και το στρώνουμε, ώστε να έχει παντού το ίδιο πάχος.
+ Παίρνουμε ένα πιρούνι και σχεδιάζουμε στην επιφάνεια της πίτας τετράγωνα ή ρόμβους.
+ Περιχύνουμε την πατατόπιτα ελαφρά με λάδι και την ψήνουμε στους 200°C για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
+ Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει, για να μπορέσουμε να την κόψουμε και να τη σερβίρουμε.