Ροή

παστελι

gavraki

Active member
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
2,820
Βαθμολογία
0
Points
36
Location
Rhodos
Συστατικά:

Υλικά

½ κιλό σουσάμι
1 φλιτζάνι αμύγδαλα
½ κιλό μέλι
2 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλάκι κανέλα
λίγο γαρίφαλο και λίγο μοσχοκάρυδο σκόνη
σπορέλαιο

Εκτέλεση:

Παστέλι με σουσάμι (μελεκούνι)
Με ένα πινέλο λαδώνετε καλά ένα μάρμαρο ή μία ξύλινη επιφάνεια, ένα μαχαίρι, ένα ξύλινο κουτάλι και τ?αφήνετε στην άκρη. Σ?ένα μπολ βάζετε ½ κιλό σουσάμι καθαρισμένο και καβουρδισμένο, 1 φλ.τσα αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροαλεσμένα στο μπλεντεράκι, από ½ κουταλάκι κανέλα, γαρίφαλο, λίγο μοσχοκάρυδο, τ?ανακατεύετε και τ?αφήνετε στην άκρη. Βάζετε στη φωτιά μια βαθιά κατσαρόλα με ½ κιλό μέλι και 2 κουταλιές ζάχαρη. ( Χρησιμοποιούμε βαθιά κατσαρόλα, γιατί το μέλι φουσκώνει).
Μόλις το μέλι αρχίσει να παίρνει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα βάζετε σε 1 φλιτζάνι παγωμένο νερό και ρίχνετε σταγόνες μελιού. Αν το μέλι μείνει αδιάλυτο είναι έτοιμο, αν όχι, συνεχίζετε το βράσιμο και ξαναδοκιμάζετε. Σβήνετε τη φωτιά, παίρνετε την κατσαρόλα και ρίχνετε με μια κίνηση όλο το σουσάμι. Τ΄ανακατεύετε καλά πάνω στη σβησμένη φωτιά με το λαδωμένο κουτάλι. Με γρήγορες κινήσεις απλώνετε το μελεκούνι πάνω στο λαδωμένο μάρμαρο με το λαδωμένο μαχαίρι. Το σκεπάζετε με πλαστική λαδωμένη μεμβράνη και τ?ανοίγετε σαν 1 φύλλο ζύμης, πάχους ενός εκατοστού. Προσοχή να μην καείτε. Με το λαδωμένο μαχαίρι το κόβετε, πριν κρυώσει, σε στενόμακρες λωρίδες πάχους ενός εκατοστού οριζόντια και κάθετα. Έτσι σχηματίζονται τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβοι, που τα ξεκολλάτε και τα βάζετε στην άκρη για να κρυώσουν. Αν θέλετε τυλίγετε τα κομμάτια με πλαστική μεμβράνη σαν καραμέλες ή τα βάζετε σε μπολ καλυμμένο με λαδωμένη πλαστική μεμβράνη ακατάστατα για να μην κολλήσουν. Όπως βλέπετε το παστέλι είναι λίγο δύσκολο για να το φτιάξετε. Η πρώτη φορά είναι πάντα δύσκολη. Στη Ρόδο το φτιάχνουμε και το κερνάμε στους αρραβώνες και την ημέρα που στρώνουμε τα νυφικά κρεβάτια.
Μπορείτε να το φτιάχνετε συχνά και να το διατηρείτε στην κατάψυξη. Το μελεκούνι κατατάσσεται σε γλυκιά αμαρτία, αλλά όπως σας γράφω και σε άλλες συνταγές τέτοιες γλυκές αμαρτίες μπορείτε να τις κάνετε πότε πότε, γιατί μας ανεβάζουν το ηθικό. Προσοχή, όταν λέμε γλυκιές αμαρτίες εννοούμε από ζάχαρη, διαφορετικά είναι απαγορευμένες και ασυγχώρητες.
 
Top Bottom