Υλικά
2 κιλά ώριμα και γερά σύκα
1 κ.σ. κανέλα
1 φλ. σουσάμι
1 φλ. αλεσμένη καρυδόψιχα (προαιρετικά)
7-8 δαφνόφυλλα
Εκτελεση
1 Διαλέγουμε ώριμα, γερά σύκα. Τα πλένουμε καλά και τα ζουλάμε ελαφρά να σκάσουν. Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου πάνω σε λαμαρίνα. Αραδιάζουμε τα σύκα πάνω στη σχάρα και τα καλύπτουμε με τουλπάνι ή τούλι, να στεγνώσουν καλά, για 2 εβδομάδες περίπου, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο ήλιος. Τα γυρίζουμε κάθε δύο μέρες, να στεγνώσουν απ? όλες τις πλευρές ομοιόμορφα. Ύστερα τα ανοίγουμε στη μέση χωρίς να τα χωρίσουμε τελείως.
2 Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με κουτάλι το σουσάμι, την κανέλα και τα καρύδια (προαιρετικά). Κυλάμε μέσα το σύκο και μετά το κολλάμε πάνω σε ένα άλλο ανοιγμένο σύκο. Αφού τα γεμίσουμε και τα κλείσουμε ανά δύο σύκα σε ένα, τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150οC για περίπου 20΄, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να μοσχομυρίσει το σπίτι.
3 Αφού τα αφήσουμε πάνω στη σχάρα να κρυώσουν τελείως, τα αραδιάζουμε σειρά σειρά σε γυάλινο σκεύος που κλείνει αεροστεγώς. Ανά στρώση βάζουμε ανάμεσα και ένα δαφνόφυλλο (αυτό τα συντηρεί). Διατηρούνται για πολλούς μήνες κλεισμένα αεροστεγώς.
Πληροφορία
Τα σύκα ξεραίνονται στον ήλιο στα τέλη του καλοκαιριού. Αρωματίζονται με βότανα και ξηρούς καρπούς. Στα Δωδεκάνησα υπάρχουν ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες παραλλαγές. Για παράδειγμα στη Ρόδο αρωματίζονται με φασκόμηλο, στη Νίσυρο με βασιλικό και φύλλα δάφνης, στην Κάσο με μυρτιά, γαρίφαλα και κανέλλα. Συνήθως σερβίρονται με καρύδια. |