Υλικά
1 ποτήρι του κρασιού γάλα
1 φακελάκι αμμωνία
2 βανίλιες
1700 γραμμάρια αλεύρι μαλακό
400 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
9 αυγά χωρισμένα
650 γραμμάρια ζάχαρη
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το βούτυρο, τους κρόκους και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
Χτυπάμε χώρια τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ρίχνουμε στο μείγμα του βουτύρου. Ανακατεύουμε απαλά με κουτάλα, προσθέτουμε την αμμωνία διαλυμένη στο γάλα και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε καλά με τα χεράκια μας, ρίχνουμε το 1 πακέτο αλεύρι ολόκληρο και λίγο λίγο από το δεύτερο πακέτο.
Μόλις αρχίσει η ζύμη να ξεκολλάει από τα χεράκια μας αλλά να είναι μαλακή και ελαστική σταματάμε το ζύμωμα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι για τουλάχιστον μισή ώρα και μετά πλάθουμε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα.
Αν θέλουμε τα αλείφουμε με κρόκο αυγού για να μην σκάσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά το πολύ, αλλά τα παρακολουθούμε συνέχεια γιατί ψήνονται πολύ γρήγορα.
Καλό είναι να έχουμε πλάσει όλη τη ζύμη σε λαδόκολλες για να μην μένει ο φούρνος άδειος.