Υλικά
Για το σιρόπι
4 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κουταλιά του γλυκού βανίλια εσάνς
Για το μπακλαβά
1 κιλό φύλλο κρούστας εμπορίου
1 κιλό καρύδι κοπανισμένο
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο κοπανισμένο
½ φλιτζάνι ζάχαρη
½ μπουκάλι ελαιόλαδο περίπου
λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
μερικά γαρύφαλλα ολόκληρα
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα καρύδια, την κανέλα, το κοπανισμένο γαρύφαλλο, τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σε ανά μέτριο ταψί,στρώνουμε ανά δύο τα φύλλα και ανάμεσα ρίχνουμε το μείγμα.
Στη συνέχεια,κόβουμε σε ρόμβους και καρφώνουμε τα ολόκληρα γαρύφαλλα.
Ζεματάμε το λάδι και το ρίχνουμε πάνω από το γλυκό.
Βάζουμε το μπακλαβά να ψηθεί σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά.
Όταν κρυώσει,περιχύνουμε με το σιρόπι.
Για να φτιάξουμε το σιρόπι βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα 2 φλιτζάνια νερό, 4 φλιτζάνια ζάχαρη 1 κουταλιά χυμό λεμονιού και λίγη βανίλια.
Βράζουμε τα υλικά μέχρι να σχηματιστεί ένα μέτριο σιρόπι και περιχύνουμε το μπακλαβά.
Συμβουλή
Η συνταγή αναφέρεται για έτοιμο φύλλο κρούστας εμπορίου, παρόλα αυτά μπορείτε να παρασκευάσετε σπιτική ζύμη για φύλλο κρούστας. |