Ροή

Παιδια και αλλεργία στα μάτια

gavraki

Active member
Joined
27 May 2010
Μηνύματα
2,820
Βαθμολογία
0
Points
36
Location
Rhodos
pp.jpg


Αλλεργία στα μάτια

Οι μητέρες είναι συνηθισμένες με την εικόνα των κόκκινων παιδικών ματιών. Πρόκειται άραγε για αλλεργική αντίδραση ή για μόλυνση. Αν και η διάγνωση είναι αποκλειστικά εργασία του γιατρού, καλό είναι οι μητέρες να γνωρίζουν ότι «αν δεν υπάρχει κνησμός, τότε πιθανότατα δεν πρόκειται για αλλεργική επιπεφυκίτιδα».

Οταν λοιπόν η επιπεφυκίτιδα συνοδεύεται από κνησμό, όταν δηλαδή το παιδί τείνει να τρίβει συνεχώς τα μάτια του, συστήνεται την αποφυγή οποιουδήποτε φαρμάκου: «Κρύες κομπρέσες και υπομονή!» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εκτός από την αλλεργική επιπεφυκίτιδα, μια σειρά άλλου είδους αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να εμφανιστούν στα παιδιά, όπως η ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα, η εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα και η γιγαντιαία θηλώδης επιπεφυκίτιδα. Προφανώς μόνο ο οφθαλμίατρος είναι σε θέση να διαγνώσει το είδος της νόσου και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Αξίζει όμως να παραθέσουμε ορισμένες από τις συμβουλές του δρα Κανελλόπουλου που πρέπει να γνωρίσουν οι γονείς.

Παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα επιπεφυκίτιδας είναι: ο καπνός, αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος, υλικά από γυψοσανίδα σε περιοχές του σπιτιού ή του σχολείου όπου γίνονται επισκευές, έκθεση σε μονωτικά υλικά, όπως ο υαλοβάμβακας, αλλά και καλλυντικά που χρησιμοποιεί κάποιος από τους ενηλίκους.

Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα αντιμετωπίζεται με φάρμακα όπως η τομπραμυκίνη ή η γενταμυκίνη. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι πολλές διαγνώσεις βακτηριδιακών επιπεφυκίτιδων αφορούν τελικά άτομα που πάσχουν από ιογενείς μορφές στις οποίες τα εν λόγω φάρμακα δεν έχουν καμία χρήση.

Σε καμία περίπτωση η χρήση τομπραμυκίνης δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία εβδομάδα.

Η ιϊκή επιπεφυκίτιδα είναι σπάνια στα παιδιά, τα οποία ωστόσο τη μεταφέρουν στους γονείς. Συνήθως αρχίζει από το ένα μάτι και στη συνέχεια περνά στο επόμενο με μειωμένη την ένταση των συμπτωμάτων. Δεν υπάρχει θεραπεία της ιογενούς επιπεφυκίτιδας και το βάρος θα πρέπει να δίνεται στην πρόληψη καθώς έχει διαπιστωθεί ότι οι αδενοϊοί που την προκαλούν επιβιώνουν στις επιφάνειες του σπιτιού για περισσότερες από 24 ώρες.
 
Top Bottom