RC_Andreas
Administrator
Παρατηρείται ανάκαμψη στη στοιβάδα του όζοντος λόγω μείωσης της ρύπανσης αλλά ο ήλιος γίνεται πιο επικίνδυνος ο ήλιος στην Ευρώπη».
Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο αλλά πραγματικά συμβαίνει. Η μείωση του όζοντος είχε κάνει τον ήλιο πολύ επικίνδυνο και η έκθεσή μας σε αυτόν ήταν ?και παραμένει- απαγορευτική.
Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, εξηγεί γιατί πρέπει να προσέχουμε όλο και περισσότερο την έκθεση στον ήλιο, ενώ η ανάκαμψη του όζοντος παραμένει σταθερή και δίνει ελπίδες.
«Αυτό συμβαίνει γιατί με τα μέτρα που πήρε ο πλανήτης για τους ρύπους έχουν αποδώσει και η ατμόσφαιρα έχει λίγο καθαρίσει. Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα λειτουργούσαν σα φίλτρο ως προς την ακτινοβολία του ήλιου ενώ τώρα ο ήλιος έρχεται πάνω μας πιο καυτός».
Δίκοπο μαχαίρι: Καθαρή ατμόσφαιρα αλλά ο ήλιος προκαλεί προβλήματα υγείας από τη δύναμή του. Μολυσμένη ατμόσφαιρα και οι ακτίνες του δημιουργούν προβλήματα γιατί φτάνουν στο έδαφος «άρρωστες».
Η αντιμετώπιση αυτής της αντιφατικής κατάστασης είναι η προσοχή στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο και η συνέχιση βέβαια της μάχης που δίνουμε με τη ρύπανση.
Από το 1980 η υπεριώδης ακτινοβολία έχει αυξηθεί κατά 5% και στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το φαινόμενο έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις.
«Με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ καταφέραμε να ελέγξουμε τα στοιχεία που επηρεάζουν το όζον, όπως το βρώμιο φθόριο και το χλώριο οι ενώσεις των οποίων και κάτω ορισμένες συνθήκες το καταστρέφουν.
Όσον αφορά το όζον δεν είμαστε όμως απόλυτα βέβαιοι για την πορεία του», μας επισημαίνει ο καθηγητής, «αλλά ξέρουμε ότι δεν έχει μειωθεί περισσότερο από το 2004 και μετά. Αυτό είναι θετικό».
Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στο σύνολο της Γηραιάς Ηπείρου, το 3% του προστατευτικού στρώματος όζοντος είναι χαμένο ωστόσο τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει χειροτερέψει από τα προηγούμενα είκοσι.
Στην Ανταρκτική έχουμε μια μεγάλη μείωση όζοντος, μία τρύπα που δε φαινόταν ότι θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί. Όμως πριν από τρία χρόνια το μέγεθος της έφτανε τα 22 εκατομμύρια. τ. χλμ. -της μεγαλύτερης από τότε που προέκυψε το πρόβλημα με το όζον- και φέτος δείχνει να παραμένει στα ίδια.
newsbomb.gr