Ένα χτύπημα, κάποιο έγκαυμα, ράμματα που άφησαν τα σημάδια τους σε πρόσωπο ή σώμα. Όλοι έχουμε πάνω μας κάποιο σημάδι που μας ακολουθεί, άλλοι μικρότερο άλλοι μεγαλύτερο. Όταν αυτό όμως επηρεάζει την ψυχολογία μας, υπάρχει δυνατότητα να το αποχωριστούμε. Από ιατρικής άποψης, οι ουλές είναι το τελικό στάδιο της επούλωσης ενός τραύματος, χωρίς όμως ο συνδετικός ιστός να καταφέρνει να ανακτήσει τη συνέχεια του. Υπάρχουν τέσσερα βασικά είδη: οι δύσμορφες, οι ρικνωτικές που προκαλούνται συνήθως από εγκαύματα, οι υπερτροφικές που είναι αποτέλεσμα υπερπλασίας λόγω αυξημένου αριθμού κολλαγόνων ινών (ίνες που αποτελούνται κυρίως από κολλαγόνο) και τα χηλοειδή, στα οποία έχει προκληθεί ανεξέλεγκτη σύνθεση και εναπόθεση κολλαγόνου.
Δεν είναι πάντα καλό να αφαιρούνται
Μερικές ουλές είναι καλύτερο να παραμένουν ως έχουν, καθώς ύστερα από μια διορθωτική επέμβαση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χειροτερέψουν. Αυτό αφορά κυρίως στα χηλοειδή, που έχουν την τάση να επανεμφανίζονται υστέρα από λίγο καιρό και μπορεί να γίνουν διπλάσια ή ακόμα και τριπλάσια από ότι ήταν. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν δεν είναι σοφό να παρέμβουμε.
Η λύση στο χειρουργείο
Όταν η χειρουργική επέμβαση αποτελεί ενδεδειγμένη λύση, τότε η διαδικασία είναι απλή και σχετικά σύντομη. Αφαιρείται το κομμάτι του δέρματος που έχει το πρόβλημα και στη συνέχεια γίνεται ενδοδερμική ραφή ώστε να ενωθούν τα «υγιή» κομμάτια και να εξαφανιστεί η ουλή. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και η διάρκεια της εξαρτάται από το μέγεθος της ουλής.
Μετά την επέμβαση
Η επέμβαση είναι εξαιρετικά απλή και γι? αυτό η ανάρρωση συνήθως είναι ήπια. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια μέρα και τυχόν πόνοι αντιμετωπίζονται εύκολα με απλά παυσίπονα. Ύστερα από λίγες μέρες μπορεί να επιστρέψει μάλιστα και στις αθλητικές του δραστηριότητες. Το μπάνιο επιτρέπεται με λίγη προσοχή και, μόλις βγουν οι γάζες, αποκαλύπτεται μια περιοχή χωρίς σημάδια.
Μπορούν να την κάνουν όλοι;
Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στην ηλικία. Αυτό όμως που απαιτείται είναι ο ειδικός γιατρός να διαγνώσει αν ο τύπος δέρματος μας μπορεί να δεχτεί μια τέτοια επέμβαση χωρίς να αντιδράσει. Κι αυτό επειδή δέρμα με δέρμα διαφέρει ως προς τον τρόπο επούλωσης, ενώ παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες (ορμονικοί, λήψη φαρμάκων, ηλικία, ιστορικό χρόνιων παθήσεων, αλλεργίες κ.λπ.).
Οι συμβουλές του make up artist
Οι ουλές είναι γενικά ένα πρόβλημα που δύσκολα καλύπτεται με τη βοήθεια του μακιγιάζ αλλά, αν ακολουθήσουμε μερικά σωστά βήματα, μπορούμε να έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα. Με ένα make up σε μορφή stick μπορούμε να πετύχουμε καλή και σταθερή κάλυψη λόγω του ότι είναι ένα σταθερό προϊόν.
Με ένα σφουγγαράκι προσθέτουμε αρκετό προϊόν και καλύπτουμε. Μπορούμε πάντα να χρησιμοποιήσουμε και ένα κονσίλερ στο χρώμα του δέρματος και μετά να ταμπονάρουμε με μια πούδρα. Σε ότι αφορά στο πρόσωπο, η κάλυψη με bronzing προϊόντα ή τερακότα θα τονίσει περισσότερο την ουλή μας. Το σωστό είναι να τονίσουμε άλλα σημεία του προσώπου μας με χρώματα και αποχρώσεις έτσι ώστε να αποτρέψουμε το βλέμμα από την ουλή και να το στρέψουμε στα όμορφα χαρακτηριστικά μας.