techne
Administrator
Σε ποιον ανήκουν τα γήπεδα στα οποία τελέστηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες;
Μη βιαστείτε να απαντήσετε.
Η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α. Ε. προσπαθεί τους τελευταίους μήνες να ανακαλύψει τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που διαχειρίζεται για... λογαριασμό του κράτους... χωρίς αποτέλεσμα! Μια ιστορία στα όρια του παραλόγου, η οποία επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε η επόμενη ημέρα των Αγώνων.
Η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α. Ε. ιδρύθηκε το 2002, με στόχο την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων που φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η εταιρεία δεν είναι ο ιδιοκτήτης των ακινήτων, αλλά ο διαχειριστής τους, αυτή που προκηρύσσει διαγωνισμούς για τη μίσθωση ή αξιοποίησή τους, φροντίζει για τη συντήρησή τους κ. λπ.
Για τον λόγο αυτόν, δεν χρειάστηκε ποτέ να ασχοληθεί με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Μέχρι προσφάτως. «Για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις που μισθώθηκαν μακροπρόθεσμα σε ιδιώτες, η διαδικασία αδειοδότησης απαιτεί στα τελικά στάδια συμβολαιογραφική δέσμευση των χώρων στάθμευσης.
Η δέσμευση αυτή μπορεί να γίνει μόνο από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Με αφορμή, λοιπόν, την υπόθεση δύο ακινήτων, στα οποία έπρεπε να λύσουμε το θέμα των χώρων στάθμευσης, ξεκινήσαμε να αναζητήσουμε ποιος ή ποιοι κρατικοί φορείς είναι οι ιδιοκτήτες», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος των Ολυμπιακών Ακινήτων, κ. Γιώργος Παναγιώτου.
«Οι υπηρεσίες μας απευθύνθηκαν σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους, όπως την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το υπουργείο Πολιτισμού, που είχε και το γενικό πρόσταγμα των Αγώνων.
Ακούγεται παράλογο, αλλά οι προσπάθειές μας δεν κατέληξαν ακόμα». Κατά τα άλλα, τα Ολυμπιακά Ακίνητα συνεχίζουν την προσπάθεια να «ξεκολλήσουν» τα επενδυτικά σχέδια. «Εχουμε έτοιμες επενδύσεις που δεν έχουν προχωρήσει, επειδή ακόμα προσπαθούν να αδειοδοτηθούν ή να ξεμπλέξουν από τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας», λέει ο κ. Παναγιώτου. «Εύχομαι στη σημερινή συγκυρία που αναζητούμε αγωνιωδώς επενδύσεις, οι όποιοι αρμόδιοι φορείς να επιταχύνουν τις αδειοδοτήσεις».
Πού βρίσκονται λοιπόν τα κύρια προβλήματα;
? Αγιος Κοσμάς: Είναι ίσως η πιο «προβληματική» από τις περιπτώσεις μίσθωσης Ολυμπιακών Ακινήτων, η οποία βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω των επενδυτικών σχεδίων της κυβέρνησης για το Ελληνικό.
Η σύμβαση παραχώρησης της μαρίνας για την ανάπτυξη μεγάλης επένδυσης υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2006 και έκτοτε... δεν έγινε τίποτα. Ο ιδιώτης έχει αποταθεί στη διαδικασία διαι- τησίας, ζητώντας όμως διαδοχικές αναβολές, με αποτέλεσμα να μην έχει καταθέσει επισήμως τις απαιτήσεις του από το Δημόσιο. Ο ιδιώτης έχει καταβάλει έως σήμερα 33 εκατ. ευρώ, έδωσε ακόμα 16 εκατ. ευρώ σε επιταγές και χρωστάει επιπλέον 17 εκατομμύρια.
Το Δημόσιο δεν μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση, επειδή έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαιτησίας.
? Κανόε Καγιάκ Σλάλομ: Η αδειοδότηση της εγκατάστασης για τη μετατροπή της σε υδρο-πάρκο (waterpark) δείχνει πλέον να έχει «ξεκολλήσει».
Ωστόσο, ο ιδιώτης έχει προσφύγει στη διαδικασία διαιτησίας, ζητώντας να μην καταβάλει τα χρωστούμενα ενοίκια (έχει καταβάλει 4,6 εκατ., χρωστάει 10 εκατ. ευρώ) και να του αφαιρεθούν από μελλοντικά ενοίκια ακόμα 10 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της υπαιτιότητας της πολιτείας στην καθυστέρηση της διαδικασίας αδειοδότησης.
? Γαλάτσι:
Η σύμβαση για τη μετατροπή του χώρου σε εμπορικό κέντρο έχει «κολλήσει», λόγω καθυστέρησης στη διαδικασία αδειοδότησης. «Κάτι πρέπει να γίνει. ΄Η να λυθεί η σύμβαση ή να τροποποιηθεί για να προχωρήσει», λέει ο κ. Παναγιώτου. Ο ιδιώτης έχει καταβάλει ήδη 10,3 εκατ. ευρώ και χρωστάει 8 εκατ. ευρώ. Το πρόβλημα είναι ότι λήγουν οι εγγυητικές επιστολές του.
? Μπιτς Βόλεϊ: Η σύμβαση για τη μετατροπή του γηπέδου σε αθλητικόεμπορικό χώρο έχει «κολλήσει» στις αδειοδοτήσεις. Ο μισθωτής έκανε αγωγή στα Ολυμπιακά Ακίνητα, διεκδικώντας διαφυγόντα έσοδα. Στο μεταξύ έχει καταβάλει 340.000 ευρώ και χρωστάει 3 εκατ. ευρώ. Τον Μάιο λήγει η εγγυητική επιστολή του.
? Τάε Κβον Ντο: Ο παλαιός διαγωνισμός για τη μετατροπή του σε διεθνές συνεδριακό κέντρο ακυρώθηκε. Ο νέος διαγωνισμός παρατάθηκε έως τις 14 Απριλίου.
? Γήπεδα Πάτρας και Ηρακλείου: Τα γήπεδα έχουν παραχωρηθεί στους δήμους. Μέσα στις προσεχείς ημέρες τα Ολυμπιακά Ακίνητα θα σταματήσουν να χρηματοδοτούν και τη συντήρησή τους.